“Și cam asta a fost” sau cum să închei un discurs

“Și cam asta a fost” sau cum să închei un discurs

Ți-ai început în forță discursul și ai folosit concomitent cuvinte convingătoare și pline de înțeles pentru publicul tău. Ai câștigat simpatia celor din sală prin prezentarea ta și le-ai captat atenția. În același timp, i-ai surprins plăcut prin entuziasmul tău și prin modul tău de a povesti întâmplările prin care ai trecut. Bun! Dar ce urmează?

Oare cum trebuie să termini cu bine ceea ce ai început, totul într-o notă memorabilă. De fapt, despre asta e vorba: publicul trebuie să nu uite niciodată speech-ul tău și nici pe tine. Tocmai de aceea modul în care îl închei trebuie să fie perfect.

Fii inventiv!

Toți vorbitorii de performanță știu să folosească tehnici sau știu să ofere semnale care indică faptul că prezentarea a luat sfârșit. Cel mai clar semnal este acela când vorbitorul se pregătește să tragă concluzia. „Deci, în concluzie…”

Mare atenție, aici. Sunt sigur că te poți gândi la altceva în afară de ”în concluzie…”

Desigur, când speaker-ul face un sumar al celor discutate și se așteaptă se primească întrebări din partea participanților, înseamnă că seminarul e pe sfârșite. De fapt, ultimele tale cuvinte din prezentare trebuie să fie ca un mesaj clar și concis care vrei să rămână bine întipărit în mințile celor din public. Imaginează-ți că nu au ținut minte nimic din ceea ce le-ai spus, dar trebuie să spui câteva cuvinte cu care aceștia să plece acasă.

Un mesaj de încheiere trebuie să fie scurt, eficient și memorabil. O “închidere” bună a unui seminar atrage după sine aplauze imediate, asta înainte de a spune: “vă mulțumesc pentru prezență, aveți și alte întrebări?”.

Deși pare puțin ciudat, modul în care închei un discurs poate reprezenta cea mai grea parte. Nu uita de esență și nu uita să îți rămână puteri și pentru un final de excepție!


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *