Scrierea cu literă mică și literă mare

Scrierea cu literă mică și literă mare

Pe lângă o vorbire corectă, trebuie să ținem cont de anumite reguli ortografice atunci când scriem. Scrierea cu literă mare sau mică pare un lucru simplu, dar există și excepții. Iată cum se realizează aceasta:

 

●● Scrierea cu minusculă

↘ la substantivele care denumesc tipuri omenești, preluate de la nume proprii: o afrodita, un hades, o hera, un păcală.

↘ la obiectele care poartă numele creatorului: adidas, hațegană, havană.

↘ la numele ipostazelor mitice: ciclop, elf, iele, nimfă, sânziene, trol, etc.

↘ după punctele de suspensie: „Afară e așa plăcut… o vară pe cinste!”.

↘ la funcțiile și demnitățile utilizate generic: deputat, domnitor, ministru, pașă, prefect, primar, prim-ministru, rege, secretar general, senator, sultan, voievod; aceste substantive se ortografiază cu minusculă și dacă sunt însoțite de numele domeniului: ministrul educației. Dacă numele de funcții sunt urmate de numele și prenumele persoanei care le ocupă, termenii se scriu cu majusculă: „Am avut o întâlnire cu Ministrul Educației, Andrei Popescu.”

↘ la epocile istorice și politice, geologice, la curentele culturale, la denumirile de războaie la care nu există un nume: comunism, neolitic, mezozoic, romantism, războaiele punice; dacă denumirile sunt de importanță majoră ori se urmărește obținerea unui efect stilistic, se scriu cu majusculă: „Parcă trăiești în Comunism.”

↘ la speciile de plante, animale, la denumirile de produse alimentare, soiurile de vinuri sau de alte băuturi: cabernet, camembert, fetească, labrador, țigaie.

↘ la punctele cardinale, cu excepția cazurilor în care fac parte din denumirea integrală a unor toponime sau entități (Gara de Nord, București Nord) sau când denumesc o regiune: „În Vest va ploua.”

↘ la substantivele care denumesc forme de relief sau cele utilizate în adrese, dacă acestea nu fac parte din denumirile standardizate și dacă sunt urmate de substantive în nominativ: lacul Razelm, munții Carpați, parcul Cișmigiu, pasul Tihuța, depresiunea Petroșani, bulevardul Unirea. Pe hărți, pe indicatoarele rutiere și în actele de identitate sau în alte documente, aceste substantive se ortografiază cu majusculă, prin excepție.

↘ la prepozițiile, conjuncțiile, articolele din structura numelor proprii compuse: Ludovic al XIV-lea, Ministerul de Interne, Ștefan cel Mare.

 

 

●● Scrierea cu majusculă

În afara situațiilor clare și consacrate prin tradiție de scriere cu literă mare (la început de propoziție/frază, în scrierea pronumelor [Vasile, Radu, Ana], a numelor de familie [Popescu, Rusu, Dimitriu], a pseudonimelor [Chiorul, Mutu], a hidronimelor [Jiu, Olt, Dunăre], a oronimelor [Bucegi, Ceahlău], a toponimelor [Afica de Sud, Asia Centrală, Polul Nord, Iași], a locuțiunilor de politețe [Excelența Sa, Majestatea  Voastră], a pronumelor substitute pentru nume religioase [Dumnezeu, Isus]), se scriu cu majusculă:

↘ numele de animale, de rase, soiuri de plante: Azorel, Marele Alb, Napoleon (soiuri de fructe), Ursu, vacă Dobrogeană.

↘ obiectele denumite prin numele autorului: doi Brâncuși, un Eminescu.

↘ denumirile de aștri, constelații: Carul-Mare, Pluto, Saturn, dar și Luna, Pământul, Soarele, când apar în terminologia astronomică.

↘ manifestările științifice, războaiele cunoscute, epocile istorice și culturale, evenimentele istorico-politice: Congresul Lingviștilogilor, Primul Război Mondial, Renașterea, Unirea Principatelor.

↘ denumirile de instituții: Camera Deputaților, Ministerul Muncii, Teatrul Notarra, student la Medicină.

↘ punctele cardinale, dacă sunt utilizate ca nume proprii, desemnând o regiune, o zonă: în Occident, în Vest, spre Orient.

↘ termenii de adresare din structura memoriilor, cererilor, de pe plicurile de corespondență: Domnule Director, Domnului Președinte al României.

↘ denumirile departamentelor ori substructurilor din cadrul instituțiilor se scriu cu majusculă doar la primul termen: Direcția juridică, Serviciul de contabilitate; de asemenea, se scriu după aceeași regulă și titlurile de publicații, opere literare, științifice, emisiuni, documente, denumirile de medalii (Adevărul Literar, Magna Carte Libertatum, Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Cavaler).

↘ orice alte cuvinte comune care se vor evidențiate: „Ești Om cu O mare!”

(sursa: Magda Jianu – Gramatica)

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *