Șase pași esențiali pentru o carieră în RADIO

Șase pași esențiali pentru o carieră în RADIO
Înscrieri:

CURS DE RADIO

Spre deosebire de televiziune și online, unde regăsim imagini, elemente grafice și sunet, oamenii de radio lucrează cu un singur element: propria voce. Radioul are un fel de „magie” proprie, așa cum o să recunoască toți cei care stau în fața unui microfon.

Ca om de radio trebuie să te folosești de propriile calități vocale pentru a capta atenția unei audiențe care de cele mai multe ori ascultă pasiv, eventual din mașină.

Radioul înseamnă mai mult decât a sta în fața unui microfon. Îți aduni la un loc pasiunea, experiența de viață, dedicarea și sutele de ore de antrenament. Pentru a deveni om de radio trebuie să ai în vedere mai multe elemente: dicția, tehnicile de citire și interpretare, abilități tehnice și energie pozitivă.

Iată șase pași esențiali pentru o carieră în radio

Ascultă diverse posturi de radio

Fiecare dintre noi a ascultat cel puțin o dată radio întâmplător, în mașină sau în diferite magazine. Dacă îți dorești o carieră în radio, acesta este primul sfat de urmat. Ascultă mult radio și familiarizează-te cu industria din care vrei să faci parte. Descoperă ce nișe de radio îți plac, apoi identifică „vocile” care ți se par mai interesante.

Trebuie să asculți posturi diverse pentru a recunoaște diferențele între subiectele abordate, tipurile de discurs și glumele pe care fiecare realizator le face.

Încearcă să îți dai seama ce anume face diferența, de ce o anumită emisiune are o mai mare notorietate decât alta.

Descoperă ce vrei să faci

Următorul pas este să îți dai seama ce anume vrei să faci în radio și să îți trasezi, de preferat pe hârtie, avantajele și dezavantajele. De pildă, dacă vrei să lucrezi la un matinal radio, trebuie să ții cont de faptul că programul tău, de cele mai multe ori, începe cu o seară înainte, când trebuie să te pui în temă cu cele mai „fierbinți” subiecte ale zilei.

Nimeni vrea să asculte la prima oră subiecte „expirate” de câteva zile. Munca aceasta continuă și a doua zi, înainte să te așezi în fața microfonului. De asemenea, o emisiune de dimineața la radio presupune și o oră de trezire pe măsură, lucru pe care trebuie să îl pui în balanță.

Dacă nu ești o persoană matinală, nu intră în panică. La radio există emisiuni și programe și în restul zilei, dar fiecare dintre acestea presupune o altă documentare și o altă abordare.

Important este să identifici ce anume vrei să faci ca viitor om de radio: matinal, știri, emisiuni în care să stai de vorbă cu ascultătorii, interviuri, reportaje sau emisiuni magazin. Cu puțină creativitate, posibilitățile sunt nelimitate.

Identifică-ți punctele tari și punctele slabe

Un alt pas pe care trebuie să-l faci este să-ți înțelegi vocea, să o accepți, să înțelegi că ea este instrumentul principal în această meserie. Identifică punctele tari și punctele slabe, iar apoi poți începe antrenamentul pentru perfecționarea aspectelor mai puțin bune.

Prezentăm în continuare o serie de întrebări care ar trebui să te ajute în acest proces:

  • Cum ți-ai descrie vocea? Se situează într-un registru acut sau grav?
  • Poți comunica într-un mod dramatic? Cum ți-ai descrie abilitățile de actorie, de a te juca cu emoțiile?
  • Ești un vorbitor bun? Cât de bine îți poți modula vocea? Intonația este bogată și atrăgătoare?
  • Poți să citești un text la prima vedere cu ușurință? Îți dai seama de propriile greșeli de lectură?
  • Ești vorbitor și de limbi străine? Puteți imita accente străine sau regionale?

Fii autentic

Este foarte important să fii atuntentic în ceea ce faci. Mai devreme sau mai târziu publicul va simți dacă vrei să îl păcălești. De ceea, cel mai bine este să identifici lucrurile care te pasionează și să începi să îți construiești o carieră prin intermediul acestora.

De exemplu, dacă ești pasionat de tehnologie, poate ar fi interesant să încerci să faci o rubrică sau chiar o emisiune despre acest domeniu. Studiază mai întâi piața și emisiunile de acest fel, care se aud deja pe radio, iar apoi fă-o în propriul stil, fără să copiezi.

Antrenează-te

Ca om de radio, la fel ca un atlet, ai nevoie de porția zilnică de antrenament. Trebuie să înveți să stăpânești foarte bine dicția,  pronunția, volumul vocii, ritmul, inflexiunile și cum poți transmite empatie, siguranță, optimism, tandrețe sau orice altă emoție.

Dacă ți se pare fascinantă o carieră în radio, Dicție.ro îți deschide calea pentru asta!

Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru emisii LIVE la radio. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

Vezi mai multe detalii AICI.

De asemenea, poți opta și pentru un curs de voice-over.

Ai răbdare

Pentru a deveni un bun om de radio, ai nevoie de pasiune, multă muncă și timp investit. Vor apărea multe obstacole, dar contează felul în care reușești să le depășești.

Ai răbdare, adoptă o gândire pozitivă și păstrează-ți mintea deschisă.

CURS DE RADIO

Plan de învăţare CURS de RADIO

    • 1. Inflexiuni ale vocii
    • 2. Personalizare obiect
    • 3. Modificare intensitate, interpretare, viteză și volumul vocii în funcție de text
    • 4. Inițiere și perfecționare linie “melodică”
    • 5. Determinarea frecvenței vocii și optimizarea calității acesteia
    • 6. Elemente de dicție,
    • 7. Exerciții de dicție
    • 8. Exerciții de lecturare a știrilor la microfon
    • 9. Exerciții de lecturare a intervențiilor la microfon
    • 10. Înregistrarea buletinelor de știri
    • 11. Înregistrarea intervențiilor pentru emisiuni de linie pentru portofoliul fiecărui cursant.
    • Ce primești în plus: În urma asumării noțiunilor teoretice și a aplicațiilor, participanții vor înregistra audio o un buletin de știri și o emisiune de radio.
    • Participanții care vor să intre în magazia de voci Dicție.ro (bază de date de voci pentru a anima reclamele radio-TV) vor înregistra un promo special și vor plăti o taxă suplimentară de 50 de euro.
    • De asemenea, toți cursanții vor primi un suport de curs pentru exercițiile de dicție.
    • Toți participanții vor primi diplomă de participare la cursa de radio de la Dicție.ro

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *