Să bombăne sau să bombănească?

Să bombăne sau să bombănească?

De foarte multe ori auzim variate forme ale cuvintelor, care utilizate în mod greșit timp îndelungat, ajung aproape să se întipărească în mintea noastră ca  fiind corecte, deși unele dintre ele nici măcar nu există în limba română, iar astazi am să atrag atenția asupra formei BOMBĂNEASCĂ ce se referă acțiunea de vorbi pentru sine, încet și fără a articula răspicat sunetele, sau  acțiunea de a produce sunete nearticulate, onomatopee. Vă atrag atenția asupra acestui cuvânt pentru că de fapt el nu există în limba română, deși e deseori folosit.

carte de dictie

a) Ei au început să bombăne.

b) Ei au început să bombănească.

VARIANTA CORECTĂ:

Ei au început să bombănească.

Singura formă acceptată de DOOM este – să bombăne. Verbul se conjugă la persoana a III-a, prezent: ei bombăne, nicidecum – ei bombănesc.

Dar dacă profesia îți cere să scrii și să citești, e foarte important să o faci corect, oricare ar fi domeniul în care activezi. Și pentru că o mulțime de oameni folosesc atât în scris, cât și în limba vorbită cuvinte și expresii cu forme greștite, e foarte posibil ca prin simplă imitație involutară să ne alegem cu greșeli de vorbire sau scriere de care nici măcar nu suntem conștienți.

Pentru mai multe informații de acest tip vino la cursurile personalizate de dicție.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Comentariu

  • Ionela Posted 08/01/2016 01:31

    Va cer scuze, dar solicit o lamurire. Care este forma corecta pana la urma?

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *