Reperele lingvistice ale copiilor mici

Reperele lingvistice ale copiilor mici

Reperele lingvistice sunt elemente care marchează diverse etape ale dezvoltării limbajului la copii. Ei sunt atât receptivi (aud și înțeleg/percep aproape tot), cât și expresivi (prin vorbire). Aceasta înseamnă că, pe lângă faptul că este capabil să scoată sunete și cuvinte, copilul trebuie să fie în măsură să audă și să înțeleagă.

Majoritatea copiilor spun primul cuvânt între 10 și 14 luni. Desigur, există o mulțime de cazuri când unii copii vorbesc abia la 3 ani și sunt la fel de funcționali ca cei care încep vorbirea mai devreme.

 

🧒 Începutul procesului de dezvoltare

Când copilul are un an spune probabil între unu și trei cuvinte. Vor fi cuvinte simple și nu complete, dar vei ști ce înseamnă. Aceștia pot spune „ma-ma” sau „da-da” sau pot încerca să spună un nume propriu, un animal de companie sau o jucărie. Dacă nu fac acest lucru la 12 luni, nu ar trebui să-ți faci griji. Atâta timp cât produc sunete, ei încearcă să vorbească și cu siguranță înțeleg ce îi spui. Ei ar trebui să folosească gesturi, să răspundă la numele lor și să înceteze activitatea atunci când aud „nu”. Desigur, dacă primește ca răspuns un „NU” foarte dur, este posibil să nu se oprească din acea activitate sau să se sperie. Este important să îi explicăm și să nu ne bazăm mereu pe negație, deoarece sunt șanse mari ca cel mic să repete acel prost obicei.

Deși nimic nu se potrivește cu emoția de a auzi primul cuvânt sau de a vedea primul pas, dezvoltarea limbajului în acest an poate fi foarte distractivă. Există o mulțime de jocuri de jucat pe măsură ce copilul tău învață cuvinte. De asemenea, vei putea să-l înțelegi din ce în ce mai mult pe copil, iar acest lucru ușurează multe lucruri. Copiii, în general, sunt foarte mândri de ceea ce învață în acest timp și se bucură să pronunțe cuvinte noi. Vorbind cu copilul tău des și citindu-i începând cu cel mult 6 luni, îl vei ajuta la dezvoltarea limbajului. Mai ții minte când cel mic a auzit un cuvânt, potrivit sau nu, și a început să-l repete încontinuu? Ei bine, dacă prinde cuvintele potrivite, unele chiar complicate, și le va repeta până se vor auzi perfect, putem spune că cel mic deja începe să facă dicție.

 

🧒 Repere semnificative ale limbajului

  • Primul cuvânt – dacă copilul tău nu a spus deja primul cuvânt, acest moment cu siguranță va veni în curând. Majoritatea copiilor spun primul cuvânt între 10 și 14 luni.
  • Gesturi – copilul tău poate folosi o mulțime de gesturi pentru a încerca să te înțeleagă. Pe măsură ce trece timpul, vor exista mai multe cuvinte decât gesturi.
  • Părți ale corpului – până la aproximativ 15 luni, copilul va putea indica anumite părți ale corpului atunci când le numești.
  • Denumirea obiectelor cunoscute – vor începe să poată numi unele obiecte cunoscute între 12 și 18 luni. Atenție ⚠️ de obicei vor stâlci anumite cuvinte. Este important să nu imiți copilul, ci să repeți mereu varianta corectă. Așa îl vei proteja de posibilele defecte de dicție și va ști tot timpul care este varianta corectă.
  • Ascultare – în acest timp, este important să îi spui copilului povești sau să asculte povești (varianta audio). Cuvintele, ritmurile, rimele îl vor ajuta la dezvoltarea limbajului. Vor începe să poată numi obiecte familiare pe care le indici într-o carte.
  • Vocabular – la vârsta de 18 luni, majoritatea copiilor au cel puțin zece cuvinte. După 18 luni, achiziția de cuvinte crește dramatic. Unii copii învață cuvinte noi într-un ritm foarte rapid. Copilul va putea folosi și înțelege multe cuvinte până la vârsta de 24 de luni.
  • Nume – până la 24 de luni, copilul ar trebui să se refere la el înșuși folosind numele.
  • Indicații – copilul va înțelege și va urmări indicații simple între vârsta de 12 și 15 luni. Până la vârsta de doi ani, ar trebui să poată înțelege propoziții mai complicate.

Nu uita că ești un model pentru cel mic. Dacă îi vei explica de mic cât de importantă este vorbirea corectă și dacă vei exersa cu el cu ajutorul exercițiilor și poveștilor, vei vedea că pe măsură ce crește va avea o vorbire corectă și apoi, când va intra în mediul educațional, va avea mai multă încredere în el, iar nivelul stimei de sine va fi crescut.

 

🧒 Copiii stăpânesc diferite abilități lingvistice la diferite vârste

Cuvintele nu vor fi încă perfecte. Copilul tău va începe să folosească unele dintre consoanele mai grele, mai întâi d, n și t, care sunt produse între limbă și acoperișul gurii.

Acestea vor fi urmate de g, c. Cu timpul copilul va folosi mai multe consoane, deși acestea pot fi amestecate.

🧒 Cauze de îngrijorare

  • Înțelegerea cuvintelor simple – ar trebui să te preocupe dacă copilul nu înțelege cuvintele simple, uzuale până la vârsta de 15 luni.
  • Vocabular – copilul ar trebui să folosească cuvinte unice până la vârsta de 15-16 luni. Ar trebui să aibă un vocabular de 10 cuvinte până la vârsta de 18 luni.
  • Indicații – ar trebui să poată urmări indicații simple până la vârsta de 21 de luni. Un exemplu ar fi „Vino aici”.
  • Părți ale corpului – la doi ani copilul ar trebui să poată indica un număr de părți ale corpului.
  • Fraze – la doi ani ar trebui să pună împreună două cuvinte în vorbire.

Este încă important să ne amintim că fiecare copil este diferit și poate stăpâni abilități lingvistice la vârste diferite.

 

Pentru a-l ajuta și a-i fi alături în această călătorie a limbajului și comunicării, Dicție.ro îți pune la dispoziție Pachetul Străfurnica, Manual de dicție pentru copii – de Carmen Ivanov.

Manualul de dicție vă oferă cele mai bune și cele mai noi metode de exersare a elementelor dicției: pronunție, dificultăți de articulație, volumul vocii, ritm, tonalitate, adaptate la cerințele actuale ale pieței. Totodată, în manualul de dicție pentru copii, „Străfurnica în căutarea Atlantidei”, veți descoperi o vastă culegere de exerciții cu peste 200 de aplicații practice. „Străfurnica în căutarea Atlantidei” este un manual de dicție complex, care va pune la încercare micuții care se aventurează să o citească cu voce tare. De asemenea, pachetul conține și cartea de colorat străfurnica.

 

Dacă cel mic adoră să asculte povești, încearcă Audiobook-ul Străfurnica.

Audiobook-ul: Străfurnica și prietenii săi vă oferă cele mai bune și cele mai noi metode de exersare a elementelor dicției: volumul vocii, ritm, pronunție, tonalitate și dificultăți de articulație, adaptate la cerințele actuale ale pieței.
Totodată, în audiobookul ce însoțește manualul de dicție, Străfurnica și prietenii săi, veți descoperi majoritatea aventurilor Străfurnicii și ale prietenilor săi, citite chiar de autoarea Carmen Ivanov și de consilierul științific, Mihai Crăciun, cu pronunția și intonația potrivite în așa fel încât acest audiobook să constituie un exemplu de pronunție și vorbire corectă pentru copiii care îl vor asculta.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *