Public speaking: sfaturi, jocuri și activități

Public speaking: sfaturi, jocuri și activități

Public speaking: sfaturi, jocuri și activități

Vorbitul în fața unui public este o abilitate ca oricare alta, dar pentru a deveni excelent, trebuie să exersezi. La fel ca ceilalți care încearcă să deprindă această abilitate, probabil că nu ai o cameră plină cu oameni pentru a vorbi în fiecare zi. Totuși, nu lăsa asta să te împiedice să exersezi.

De fapt, poți profita de o mulțime de jocuri și activități, care te vor ajuta să-ți perfecționezi stilul și să devii cel mai bun speaker fără a vorbi zilnic unui public larg.

 

↪ Aberează

Conform cercetărilor, o prezentare excelentă reprezintă 38% vocea ta, 55% comunicare non-verbală și doar 7% conținut. Cu alte cuvinte, livrarea contează chiar mai mult decât ceea ce spui, iar acest exercițiu te va ajuta să te perfecționezi. Găsește un paragraf online într-o limbă pe care nu o înțelegi sau pur și simplu scrie câteva rânduri fără niciun sens și spune textul cu voce tare ca și cum ai susține un discurs foarte important. Atenție la ton, inflexiuni vocale și, în general, modul în care îți poți folosi vocea pentru a crea mai mult interes. Nu uita, tu dai sens cuvintelor.

 

↪ Analizează profesioniștii

Căută discursuri care sunt considerate excepționale, discursuri cae au influențat oameni și generații de la Grecia Antică și până în prezent. Cele mai populare TED Talks, de exemplu, reprezintă un punct de plecare foarte bun. Alege o discuție care te interesează și vizioneaz-o într-un mod obiectiv și critic. Analizează structura narativă pe care vorbitorul o folosește, cum se face transmiterea, modul în care elementele vizuale îmbunătățesc vorbirea și alte componente care fac discursul extraordinar.

 

↪ „Ăăăă”, „hmmm”, „deci”

Întreruperile de genul „uh” „umm”, „ăăă”, „pff” și mullte altele nu numai că-ți fac discursul mai greu de ascultat, dar, de asemenea, te fac să pară mai puțin pregătit și nu foarte stăpân pe situație. Pentru acest exercițiu, înregistrează-te vorbind despre orice subiect timp de 30 de secunde, având grijă să omiți toate aceste cuvintele de umplere. Vezi dacă repeți anumite cuvinte sau expresii, când faci pauze, cum le faci, dacă ai vreun tic verbal sau vreun defect de dicție. Ori de câte ori folosești un cuvânt de umplere, începe de la început. Fă acest exercițiu de cel puțin zece ori. Un alt exercițiu pe care îl poți încerca este să folosești în loc de „ăăă” o consoană, cum ar fi „v”, „t”. Vei observa că va fi foarte ciudat, dar dacă repeți de foarte multe ori „ăăă”-ul va dispărea și după ce vei renunța la consoană discursul va fi fără întreruperi.

 

↪ Proba olimpică

Pentru acest exercițiu, vei seta cronometrul de pe telefon la un minut și te vei înregistra ținând un discurs improvizat pe orice subiect care te interesează. Singura regulă este că nu poți să te pregătești în niciun fel. Acest lucru este conceput pentru a te ajuta să vorbești mai confortabil și să minimalizezi anxietatea și teama că nu vei avea nimic de spus.

↪ Fotografia

Povestirea este esențială pentru implicarea publicului și pentru a-i ajuta să păstreze informațiile pe care le transmiți. Pentru a exersa povești în curs de dezvoltare, găsește online o fotografie interesantă și înregistrează-te prezentând o poveste despre ea. Discută despre ceea ce crezi că semnifică forografie, cine sunt oamenii, visele lor, motivațiile lor și orice altceva care va spune o poveste convingătoare despre ei.

 

↪ Dicționarul

Indiferent despre ce este prezentarea ta, ar trebui să pari întotdeauna ca ai autoritate asupra acestui subiect. Pentru acest exercițiu, alege un cuvânt căruia nu îi știi definiția și înregistrează-te spunând ce crezi că înseamnă. Acordă atenție modului în care îți poți folosi vocea și intonația. Sau, pentru a-ți pune imaginația la treabă, inventează un cuvând apoi dă-i o definiție.

 

↪Expertul în orice

Va trebui să găsești un prieten pentru acest exercițiu. Alege un subiect despre care nu știi prea multe. Cere-i prietenului tău să te intervieveze despre acest subiect și să-ți pună cât mai multe întrebări. Tu vei răspunde la fiecare de parcă ai fi cel mai bun expert în domeniu. Nu vrei să pari că nu știi despre ce vorbești. Acest lucru te va ajuta atât cu livrarea mesajului, cât și cu siguranța și, de asemenea, te va ajuta să treci peste orice situație incertă în care poate nu știi exact ce trebuie să spui.

 

↪ Mă iubește, nu mă iubește!

Entuziasmul este contagios. Dacă vrei ca publicul tău să fie încântat de subiectul, atunci trebuie să arăți entuziasmat pentru asta. Alege un obiect față de care ești indiferent sau nu-ți place deloc, poate fi și o ustensilă de bucătărie, și practică discursuș vorbind cu entuziasm despre acest lucru. Folosește-ți vocea, accentul și limbajul corpului pentru a face să pară cel mai interesant lucru din univers.

 

↪ Reclama

Unele prezentările se referă la vânzarea unui produs, a unei idei, așa că ar trebui să exersezi arta vânzărilor și persuasiunea pentru a fi cel mai bun. Alege un obiect din casa ta și creează o reclamă de un minut despre acesta. Înregistrează-te spunând ce îl face special, cum poate îmbunătăți viețile și de ce toată lumea are nevoie de acel lucru în viața lor.

 

↪ Istoria numelui

Acesta este un alt exercițiu care te va face un povestitor mai bun pe scenă. Alege un obiect cum ar fi un capsator și spune o poveste despre cum a primit acest nume. Ideea de aici nu trebuie să fie exactă, așa că, prin toate mijloacele, creează ceva; asta este doar pentru a obține obiceiul de a găsi și dezvolta povești interesante din orice. De multe ori poate nici publicul din sală nu știe cu lux de amănunte un lucru. Atunci când exersezi, nu-ți fie teamă să folosești imaginația și să te duci dincolo de sensul banal, cotidian.

↳ Un discurs bun înseamnă o dicție bună

Pentru a avea un discurs pe măsură, pentru a ține o prezentare de succes trebuie să ai o dicție impecabilă. Și acest lucru necesită muncă, timp, ascultare, efort. Și o dicție bună te ajută să-ți îmbunătătești atât vocea, cât și încrederea în timp. Dicția este cartea ta de vizită și impune respect.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și paianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

Înscrie-te ACUM la:

 Cursurile de public speaking

Cursurile de dicție de grup

Curs individual de dicție


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 2764

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *