Atunci când vorbim în fața unui public, limbajul corporal reprezintă un element esențial. Desigur, vocea, dicția, respirația corespunzătoare nu trebuie să lipsească. Dar pe lângă ce vorbim, limbajul nostru corporal transmite mai mult decât ne putem imagina. Orice gest, mișcare semnifică ceva și publicul poate observa acest lucru.
Folosim limbajul corpului ori de câte ori comunicăm. Este un limbaj nonverbal care accentuează sau modifică sensul limbajului direct pe care îl folosim. Vorbim cu alții prin mișcările corpului, postură, contact vizual, gesturi ale mâinii, tonul și volumul vocii, expresii faciale și microexpresii.
🗣 Puterea limbajului corporal
Utilizarea limbajului corporal pozitiv te poate ajuta să obții ceea ce dorești de la un public dacă știi cum să îl utilizezi. Acesta te poate ajuta la obținerea unui loc de muncă, la vinderea unei case, te poate ajuta să câștigi un argument sau să începi o relație de lungă durată, bazată pe încredere.
Limbajul corporal negativ, pe de altă parte, te poate împiedica să obții lucrurile pe care le dorești. Ba mai mult, poți să-ți pierzi prieteni, oportunități la locul de muncă sau chiar există riscul de a jigni persoanele pe care dorești să le impresionezi.
🗣 Cât de sigur este conceptul de body language?
Limbajul corpului nu este doar puternic, este, de asemenea, și de încredere. Limbajul corporal nu este complet de încredere dacă persoana care îl exprimă nu știe să-l manipuleze bine. Ca exemplu, să ne uităm la jucătorul de poker care și-a perfecționat atât de bine limbajul corpului încât ceilalți jucători nu știu la ce să se aștepte și apoi sunt luați prin surprindere.
Dacă stăpânești bine acest limbaj non-verbal cu siguranță vei depăși orice obstacol care se ivește în prezentările tale. Poate uneori nu ne simțim bine când ținem un discurs, cu toate acestea trebuie să ne afisăm în fața publicului ca și când nu am avea nicio problemă. Limbajul corporal ne poate trăda dacă nu știm să-l stăpânim bine. Dar atunci când o facem, putem masca cu ușurință orice problemă am avea fără ca publicul să-și dea seama.
Limbajul corporal există indiferent dacă intenționezi să îl dezvălui sau nu. Cu toate acestea, trebuie să fii atent și la ceilalți, deoarece și ei transmit o mulțime de informații non-verbale. Ce înseamnă un lucru pentru o persoană poate însemna ceva complet diferit pentru altcineva. Nu ți s-a întâmplat vreodată să înțelegi greșit mesajele non-verbale ale unui persoane? După ce ne menținem atenția concentrată pe noi înșine, trebuie să ne întoarcem privirile și asupra celor din jurul nostru.
🗣 Exemple de limbaj corporal
Următoarele exemple de limbaj corporal sunt comune. De obicei, este ușor să identifici sensul lor după ce le-ai învățat.
🗣Brațe încrucișate
Această mișcare este aproape întotdeauna văzută ca un limbaj defensiv al corpului. Când o faci, ești închis și „dezactivat”. Poți părea supărat sau încăpățânat.
Dacă vezi pe cineva în această poziție, amintește-ți că ar putea indica faptul că temperatura din încăpere este prea scăzută sau poate însemna că este obosit.
🗣 Zâmbet
Zâmbetele pot însemna lucruri diferite, în funcție de expresia facială exactă. Există zâmbete fericite, zâmbete timide, zâmbete calde și zâmbete ironice.
În timp ce a efectuat cercetări asupra fiziologiei expresiilor faciale la mijlocul secolului 19, neurologul francez Guillaume Duchenne a identificat două tipuri distincte de zâmbete.
Un zâmbet Duchenne implică contracția atât a mușchiului zigomatic mare (care ridică colțurile gurii), cât și a mușchiului orbicularis oculi (care ridică obrajii și formează acele mici riduri în jurul ochilor). Zâmbetul Duchenne a fost descris ca un „zâmbet cu ochii”. Un zâmbet exagerat este asociat cu minciuna.
Un zâmbet non-Duchenne implică numai mușchiul major zigomatic. Cercetările efectuate la adulți au indicat inițial că bucuria a fost indexată de zâmbetul generic, orice zâmbet implicând ridicarea colțurilor buzelor. Cercetări mai recente sugerează că zâmbetul în care mușchiul din jurul ochiului se contractă, ridicând obrajii, este asociat cu emoții pozitive.
Zâmbetul Pan Am, cunoscut și sub denumirea de „zâmbetul Botox”, este numele dat unui zâmbet fals, în care doar mușchiul zigomatic mare este contractat voluntar pentru a arăta politețe. Este numită după actuala companie aeriană Pan American World Airways, a cărei însoțitori de zbor prezintă mereu același zâmbet. Utilizarea cronică a injecțiilor cu Botox pentru a face față ridurilor ochilor poate duce la paralizia mușchilor mici din jurul ochilor.
Zâmbetul Duchenne constă în ridicarea colțurilor gurii în timp ce ochii „se strâng”. Este considerat un zâmbet autentic, spre deosebire de un zâmbet fals în care vă expuneți doar dinții.
Când afișezi un zâmbet autentic Duchenne, le transmiți oamenilor că ești abordabil și prietenos.
🗣 Mișcarea rapidă a degetelor
Când mișcarea rapidă a degetelor pe o suprafață solidă are loc, poți părea nerăbdător și, probabil, nervos.
🗣 Înclinarea capului într-o parte
Când înclini capul în lateral, înseamnă de obicei că asculți cu atenție, îți dai interesul pentru a afla și înregistra toate informațiile care ți se spun. Poate însemna, de asemenea, că te concentrezi foarte tare.
🗣 Poziționarea paralelă a degetelor și atingerea acestora
Ținând vârful degetelor și palmele între ele face ca oamenii să știe că ai autoritate și control. Șefii și politicienii folosesc deseori acest gest pentru a arăta că au putere.
🗣 Încrucișarea picioarelor
Modul în care îți încrucișezi picioarele poate spune altora multe despre tine și cum te simți în orice moment. Dacă le încrucișezi în dreptul gleznei, poate arăta că încerci să ascunzi ceva.
Dacă le încrucișezi în dreptul genunchilor, dar îndrepți genunchii departe de cealaltă persoană, arată că ești incomod în prezența persoanei respective. În cele mai multe cazuri, cea mai bună opțiune este să-ți poziționezi ferm picioarele pe podea.
🗣 Tragerea urechii
Când te tragi de ureche, acest lucru arată că încerci să iei o decizie, dar pur și simplu nu ai cum exact în momentul respectiv. Ai tendința de a arăta indecis.
🗣 Punerea capului în mâini
Când îți pui capul în mâini, s-ar putea să însemne că te plictisești sau poate însemna că ești supărat sau atât de rușinat încât nu vrei să-ți arăți fața.
🗣Stând în picioare drept
Stând în picioare cu o postură bună arată că te simți încrezător.
🗣 Gesticulând cu mâinile deschise și cu palmele în sus
Ceea ce faci cu mâinile tale face o mare diferență dacă oamenii au încredere în tine sau nu.
Ține mâinile deschise și gesticulează cu palmele în sus pentru a arăta că nu ai nimic de ascuns.
🗣 Contact vizual
Trebuie să faci contact vizual cu persoana cu care vorbești dacă dorești ca aceasta să se simtă confortabil cu conversația și să accepte ceea ce ai de spus.
🗣 Privirea în jos
Privind podeaua sau solul te face să pari slab și neîncrezător. Trebuie să-ți ții ochii la nivelul feței celuilalt. Când rupi contactul vizual încearcă să privești în lateral.
🗣 Frecarea mâinilor
Vrei să arăți cât de emoționat ești? Freacă-ți puternic mâinile și toată lumea va ști cât de emoționat sau frământat ești.
🗣 Răsucirea părului
Adesea, găsim acest gest în filme și emisiuni TV. Acesta este asociat cu flirtul. Acesta poate fi sensul pe care îl obții atunci când cineva își răsucește părul, mai ales dacă vă privește printre gene în timp ce o face.
Cu toate acestea, dacă te afli într-un interviu de muncă, vei arăta doar că ești nervos și incomod.
🗣 Microexpresii
Microexpresiile sunt expresii faciale extrem de scurte care se petrec aproximativ 1/25 secunde. Se întâmplă atunci când încerci să oprești valul de emoții care te încearcă.
Sunt asociate de obicei cu faptul că persoana în cauză încearcă să ascundă ceva. Cu toate acestea, dacă înveți să localizezi emoția specifică, poți obține un avantaj în orice tip de interacțiune.
🗣 Așezarea mâinii pe obraz
Când atingi obrazul cu mâna, arăți că te gândești și evaluezi cu atenție informațiile pe care le primești.
Când vezi că cineva face asta în timp ce vorbești, poți presupune, de obicei, că ia în considerare ceea ce spui.
🗣 Frecarea ochilor
Când îți freci ochii, de obicei înseamnă că te îndoiești sau nu crezi ceea ce auzi.
Dacă cineva își freacă ochii în timp ce vorbești, este posibil să nu fie atât de acord cu ceea ce spui și nu vei obține un feedback pozitiv.
🗣 Atingerea sau frecarea nasului
Când atingi nasul, pari „necinstit”. Dacă o faci într-o conversație care necesită deschidere și onestitate, vei avea probleme în îndeplinirea obiectivelor tale.
Și, dacă vezi că altcineva își freacă nasul, este un indiciu bun că trebuie să ai grijă să nu crezi tot ceea ce îți spune.
🗣 Mâinile încleștate la spate
Dacă te afli în această poziție cu mâinile strânse la spatele, ceilalți ar putea citi acest lucru ca furie, reținere sau frustrare.
S-ar putea să se simtă ca o poziție drăguță, casual, dar, în realitate, îi poate face pe ceilalți inconfortabil.
🗣 Mâinile în șold
Această poziție este complicată. În unele cazuri, poate însemna că te simți supărat și te poți comporta agresiv.
În altele, poate însemna pur și simplu că ești entuziast și gata să faci ceva.
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Adaugă comentariu