Public speaking: iată greșeala pe care o face aproape toată lumea

Public speaking: iată greșeala pe care o face aproape toată lumea

Ești un bun vorbitor în public? Chiar dacă răspunsul este da, există o greșeală pe care probabil o faci – pentru că aproape orice public speaker o face. Dacă ești ca majoritatea oamenilor, atunci când te gândești la abilitățile tale de vorbire și la cum să le îmbunătățești, te concentrezi pe ceea ce faci greșit și cum să remediezi problemele care apar în timpul prezentărilor tale.

Poate părea logic, dar este o abordare greșită, spun specialiștii.

Unul dintre principale lucruri pe care oamenii le fac, care nu este în avantajul lor, este să se concentreze pe ceea ce nu le place la ei, astfel încât să poată repara acele lucruri. Clienții care apelează la cursuri de specialitate ajung de obicei cu o listă lungă de lucruri pe care doresc să le schimbe și să le rezolve. Nu prea pot spune ce cred cu adevărat că fac bine, ce atuuri au etc.

Asta este o mare problemă din două motive:
  • Primul, după cum poate ai învățat din experiență, reprezintă faptul că este mult mai ușor să începi să faci ceva decât să încetezi să faci ceva. Deci, de exemplu, dacă ai impresia că vorbești prea repede (ceea ce este o problemă comună printre vorbitori), în loc să te forțezi să încetinești, încearcă să adaugi o pauză naturală între gânduri sau idei. 

Nu vorbești prea repede, amesteci gândurile. Se poate lucra la separarea gândurilor. Din nou, acesta este un lucru pozitiv la care lucrăm, față de un lucru negativ pe care vrem să îl oprim.

  • Al doilea motiv s-ar putea să te surprindă – practic toți cei care cred că și-au identificat punctele slabe ca vorbitor se înșală. Dacă ai întreba pe cineva „care este lucrul care-ți displace cel mai mult la tine ca vorbitor?”, „care este primul lucru pe care ai vrea să-l schimbi?”, nu o să fii de acord cu multe dintre răspunsuri. Fie nu vei observa, fie nu vei considera că este o problemă atât de mare precum ți-a fost prezentată. 

De obicei, acest lucru se întâmplă deoarece cineva i-a spus odată vorbitorului că are o anumită problemă și de atunci el devine obsedat de asta.

Care sunt punctele tale forte ca vorbitor?

Ar trebui să poți răspunde la această întrebare, dar mulți oameni nu pot. A te concentra pe ceea ce nu funcționează și pe ceea ce oamenii vor să evite este un lucru des întâlnit – dar, de fapt, crește nivelul de anxietate, precum și șansele ca vorbitorul să ajungă să facă exact ceea ce nu voia să facă. De aceea, vorbitorii trebuie să se concentreze pe punctele lor forte.

Prea mulți vorbitori încearcă să proiecteze o imagine în loc să fie ei înșiși. Asta e de înțeles, desigur. Dacă prezinți un discurs în fața unui grup de clienți sau a unor potențiali investitori, ai putea crede că a fi tu însuți este ultimul lucru pe care vrei să-l faci. Dar nu vei face o impresie de durată asupra niciunei audiențe decât dacă implici și emoțiile. Și cel mai eficient mod de a face asta este să-ți aduci propriile sentimente, autenticitatea în prim-plan.

 

Poți fi obiectiv în ceea ce privește vorbirea ta?

Ultima mare greșeală pe care o fac mulți vorbitori este una foarte comună. Ei cer feedback cu privire la discursul lor de la o mulțime de oameni – cu cât mai mulți, cu atât mai bine, cred ei. 

Ce e în neregulă cu acest lucru? Aduni toate aceste opinii și încă trebuie să-ți dai seama ce crezi tu despre asta. Șansele ca toți acești oameni să-ți spună lucruri diferite sunt destul de mari. Ar putea să-și dorească să fie în locul tău și-ți vor da sfaturi proaste. Sau s-ar putea să te iubească atât de mult încât să-ți spună că totul a fost perfect. Oricum, aceste păreri nu pot fi obiective. Și cei mai mulți dintre noi nu putem fi obiectivi nici în ceea ce privește vorbirea noastră în public. De aceea, este recomandat să obții informații de la un specialist, un trainer/coach profesionist.

 

Iată un truc util pentru a obține o oarecare obiectivitate în ceea ce privește vorbirea ta:

De obicei discursurile se înregistrează. Uită-te la tine cu sunetul oprit mai întâi, timp de două minute. Doar observă. Arăți la fel de conectat precum credeai? Zâmbești la fel de mult? Apoi derulează-l înapoi, pornește sunetul și ascultă aceleași două minute cu ochii închiși. Sună bine? După aceea, întoarce-te și urmărește totul în mod normal. Împărțirea acestor câteva minute ți-ar putea schimba perspectiva și îți permite să urmărești discursul mai obiectiv.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *