Public speaking de începător: 8 greșeli frecvente

Public speaking de începător: 8 greșeli frecvente

La fel ca în oricare altă meserie, și în public speaking există începători. Și, la fel cum se întâmplă peste tot, începătorii fac unele greșeli ce fac ca discursul lor să devină unul slab. Însă, există câțiva pași care, dacă sunt respectați cu strictețe, vor face ca speech-ul tău să fie unul bun, fără ca cei prezenți în sală să-și dea seama că este chiar primul tău discurs.

Iată mai jos 8 greșeli pe care le fac începătorii în public speaking

 1. Folosesc gesturi puține și, atunci când le folosesc, acestea sunt mișcări bruște care dau senzația de nesiguranță.
 2. Vorbesc cu prea puțină forță și nu își folosesc toată energia în timpul discursului.
 3. Nu se pregătesc îndeajuns de bine și există riscul de a claca. Vorbitorii începători își pregătesc materialele de prezentare și uită să se mai documenteze despre subiectul principal.
 4. Nu își repetă discursul niciodată. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îți repeți cel puțin de câteva ori înainte discursul. Astfel, îți vei da seama de punctele slabe și de punctele forte din speech-ul tău.
 5. Prezentările lor conțin multe cifre. Se spune că atunci când trebuie să ții o prezentare care conține foarte multe date, cel mai bine este să vorbești cât mai simplu despre analiză, asta pentru ca publicul să nu obosească și să nu fie plictisit.
 6. Vorbitorii începători nu își asumă riscuri, însă ce nu știu ei este că și dacă nu-ți asumi un risc, tot un risc este. Dacă ești sigur pe prezentarea ta și îți cunoști la perfecție conținutul, atunci cel mai probabil vei fi plictisitor.
 7. Sunt mult prea serioși. Nu spune nimeni să faci glume ca și când ai fi la stand-up comedy, dar o glumă bună la vremea ei destinde atmosfera din sală și dacă audiența râde, și tu prinzi mai multă încredere în tine.
 8. Graba strică treaba. E adevărat. Începătorii se grăbesc și lucrul acesta se vede și este foarte rău. Consideră că timpul este prietenul tău și, nu uita, tu ești la conducere.

Manualul de dicție Șase sași în șase saci poate fi cumpărat accesând acest link.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

2 Comentarii

 • Adrian Posted 02/06/2014 19:40

  Articoul asta e o mare tampenie, stiti, nu?

 • Teodorescu Emil Posted 05/06/2014 02:02

  Multumesc foarte mult pentru tot! Este, printre putinele realizari din ziua de azi, activitatea media ce are mai toate atuurile : bine realizata, trateaza teme de interes, nu discrimineaza si nu diferentiaza, se adreseaza unui spectru larg al auditoriului.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *