Public speaking: ce greșeală face un vorbitor la fiecare 12 secunde?

Public speaking: ce greșeală face un vorbitor la fiecare 12 secunde?

Când ai emoții mari atunci când te afli pe scenă, este firesc să intervină în discursul tău și cuvinte de umplere cum ar fi „ăăă”, „hmm”, „deci”, „ah” sau „așa”, „știți”, „nu?”. Aceste cuvinte pot deveni bariere care îți diminuează credibilitatea și care distrag atenția de la mesajul tău. Pentru a elimina astfel de cuvinte din vorbire, înlocuiește-le cu pauze. 

Cuvintele de umplere apar în fiecare limbă. Este ușor de înțeles de ce: când avem nevoie de un moment de gândire, o interjecție rapidă poate părea că face minuni. Cu toate acestea, prea multe formule de umplere pot semnala audienței că un vorbitor este nepregătit sau prea emoționat.

Un vorbitor public experimentat folosește aproximativ un cuvânt de umplere pe minut, iar un vorbitor mediu folosește unul la fiecare 12 secunde sau aproximativ 5 cuvinte de umplere pe minut.

 

Trei pași pentru a reduce la tăcere elementele de umplere

Primul pas pentru schimbarea oricărui obicei este conștientizarea. Pentru a identifica aceste elemente, înregistrează-te. Odată ce vei cunoaște aceste elemente, vei începe probabil să le auzi din ce în ce mai bine în comunicarea ta de zi cu zi. Asociați schimbarea cu acțiuni mici. D De fiecare dată când te surprinzi spunând „ăăă”, de exemplu, atinge-ți piciorul. Sau cere părerea unui membru al familiei sau unui prieten apropiat care te va monitoriza, apoi îți va da un feedback.

Apoi, după identificare, începe să te forțezi „să taci”. Pentru a exersa, înregistrează-ți discursul și conversațiile dintr-o zi. Încearcă să folosești pauze în loc de cuvinte de umplere pe măsură ce identifici elementele ascultând înregistrarea.

În cele din urmă, trebuie să știi care este importanța pregătirii. Emoțiile reprezintă unul dintre cele mai mari motive pentru care oamenii folosesc excesiv aceste umpluturi vocale. Cu cât ești mai puțin pregătit, cu atât vei fi mai nervos, ceea ce te va determina probabil să vorbești prea repede, să te împiedici în cuvintele tale și să uiți ce urmează. Deci exersează.

Folosite cu moderație și eficiență, cuvintele de umplere pot face apropierea mai ușoară de public, îți pot oferi timp să vă respiri și să subliniezi punctele cheie. Dar, când devin „cuvinte-barieră”, folosite din nervozitate sau lipsă de pregătire, îți afectează credibilitatea. Pe măsură ce te pregătești pentru următoarea ta prezentare, identifică cuvintele pe care te bazezi cel mai mult și antrenează-te pentru a le evita. Apoi, data viitoare când te afli în fața unui public, folosește pauzele pentru a-ți aduna gândurile, mai degrabă decât să umpli aerul cu sunet.

 

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și paianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.


CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Înscrie-te la un curs de Voice Over! Carmen Ivanov (Radio KISS FM), Mihai Crăciun (PRIMA SPORT) și Alex Tuhuț (Radio MAGIC FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *