Public speaking: 7 sfaturi despre cum să-ți construiești o încredere sănătoasă de sine

Public speaking: 7 sfaturi despre cum să-ți construiești o încredere sănătoasă de sine

Când vine vorba despre public speaking, de abilitatea de a vorbi și a te prezenta în fața unui public, încrederea în sine joacă un rol esențal. Când vine vorba de încredere, „a construi” este cuvântul cheie. „A construi” indică faptul că obținerea încrederii este un proces gradual, pas cu pas, experiență prin experiență. Marea veste este că nu trebuie neapărat să fie un proces lent!

 

Iată șapte moduri de a-ți construi încrederea în calitate de vorbitor:

 

🎙 ÎMPACĂ-TE CU EXPERIENȚELE NEGATIVE DIN TRECUT

Poate că ai experimentat o pauză penibilă și extinsă și ai dorit în acel moment ca pământul să te înghită. Sau poate că ai leșinat sau te-ai bâlbâit. Indiferent de gravitatea experienței negative, flash-back-urile te pot face să îngheți sau să arunci la coșul de gunoi gândul de a vorbi din nou în fața unui public. Ca în cazul oricărei experiențe negative, ajungi să faci o alegere. Îi vei permite să-ți influențeze viitorul și să te definească sau o vei înfrunta, mergând mai departe? Poate fi la fel de simplu să decizi să nu mai lași acel eveniment să ruleze în minte. Sau poate ai nevoie de ajutorul altcuiva pentru a trece peste. Nu poți avansa și construi încrederea ca vorbitor în public dacă ești bântuit de experiențe negative.

 

🎙 AXEAZĂ-TE PE EXPERIENȚELE POZITIVE

Deși următoarea dată poate fi alt tip de public și implicit, altă experientă sau un subiect de discurs diferit, bazându-te pe experiențe pozitive din trecut este foarte eficient pentru a-ți construi încrederea pentru următorul tău discurs/prezentare. Dacă ai putut să o faci atunci, o poți face din nou! Adesea este ușor să uiți un eveniment care a mers cu adevărat bine. Prin urmare, este recomandat să scrii când îți este proaspăt în minte ceea ce ai făcut bine, de ce crezi că ai reușit și orice feedback înălțător primit de la alții. Ca parte a pregătirii pentru următorul eveniment, amintește-ți evenimentul trecut și adrenalina ridicată pe care ai simțit-o și acest lucru îți poate spori încrederea.

 

🎙 FILMEAZĂ-TE, VIZUALIZEAZĂ, ANALIZEAZĂ ȘI IA NOTIȚE

A te uita La o filmare cu tine este un mod atât de eficient de a obține o apreciere și o perspectivă asupra a ceea ce experimentează publicul când vorbești. Cu toate acestea, examinarea înregistrării tale primează în fața oricărei părero. Identifică toate lucrurile pe care trebuie să le remediezi. Este important să treci în revistă și să identifici ceea ce-ți place despre vorbirea ta. Efectuarea acestei forme de analiză te ajută să te asiguri că nu vei fi complet copleșit de tot ceea ce simți că trebuie să remediezi. Concentrarea pe ceea ce ți-a plăcut și a scrie în mod ideal acest lucru îți va spori încrederea.

 

🎙 NU TE COMPARA CU ALȚII.  ÎNVAȚĂ CE POȚI ȘI MERGI MAI DEPARTE

Comparația poate fi foarte distructivă în procesul de consolidare a încrederii. Întotdeauna vor exista oameni în jurul tău sau cei pe care îi admiri pe care i-ai putea considera că sunt „mai buni” decât tine. Dar acesta nu este un motiv pentru a renunța sau a te simți incapabil! Nimeni altcineva nu poate vorbi așa cum o faci. Află ce e mai bun de la alții și mergi mai departe. Nu-ți pierde timpul și energia în mod constant, măsurându-te și comparativ cu ceilalți. Un mod practic de a face acest lucru este de a monitoriza rețelele sociale. De exemplu, dacă te uiți la Facebook-ul tău te determină să te compari, limitează timpul petrecut în acel mediu. În general, comparația te determină să te concentrezi asupra a ceea ce nu ai și a ceea ce nu ești bine. Nu lăsa comparația să fie o distragere. Nimeni nu sună, nu are același simț al umorului sau aceleași gânduri de împărtășit ca tine.

 

🎙 ÎNARMEAZĂ-TE CU CUVINTILE POTRIVITE

Cuvintele sunt puternice. Ceea ce spui despre tine îți va contura viitorul. A vorbi într-adevăr critic despre tine în calitate de vorbitor poate fi o piedică imensă în construirea încrederii tale și negativitatea nu este atractivă. Este posibil să nu fii acolo unde vrei să fii, dar a-ți pune piedici singur nu te va ajuta. Este posibil să vorbești sincer și deschis despre abilitățile tale fără să expui niște elemente pozitive. Gândește-te la cuvintele negative care vor lăsa un gust amar spectatorilor. Amintește-ți că dacă nu poți spune ceva pozitiv despre tine în calitate de vorbitor, poate este cel mai bine să nu spui nimic deloc. Întărește-ți încrederea cu propriile cuvintele.

 

🎙 ÎNCREDEREA ȘI AROGANȚA SUNT LUCRURI DIFERITE

Cu toate că există o linie fină peste care poți trece cu ușurință de la încredere la aroganță. Faptul că ești preocupat spune totul! Oamenii aroganti nu sunt deloc preocupați de percepția publicului, și, din păcate, sunt atât de consumați și concentrați pe ei înșiși. Dacă ai o mentalitate și o atitudine sănătoasă în calitate de vorbitor, nu vei fi arogant. Prin urmare, nu trebuie să te temi cum va fi percepută încrederea ta.

 

🎙 PRACTICĂ

Ai încredere când știi că poți face ceva. Mulți oameni pur și simplu nu practică suficient. Poți exersa într-un mediu prietenos, alături de familie sau prieteni, unde nu sunt consecințe dacă se fac greșeli. Dacă vrei să-ți creezi o încredere sănătoasă ca vorbitor, investește timp în dezvoltarea abilităților tale de vorbire. Este o abilitate pe care vrei să o ai în loc să intri în panică înaintea unui eveniment. Exersarea te va ajuta să stăpânești arta vorbirii în public și acesta este motivul principal pentru care derulăm cursuri de vorbire în public – pentru a permite vorbitorilor ca tine să exerseze – care îți vor crește încrederea.

 

Dicția este vitală în acest caz. Exersează zilnic, minimum 30 de minute în fiecare zi. Iar dacă știi că ai de ținut un pitch, ar trebui să te pregătești cu minimum o lună înainte. Nu vrei ca oamenii să plece bulversați de la pitch-ul tău. Nu uita, dicția este cartea ta de vizită.

 

Comandă ACUM manualul de dicție „Șase sași în șase saci” de Carmen Ivanov

 

De asemenea, te poți înscrie la:

↘ Cursurile de public speaking

↘ Cursurile de dicție de grup

↘ Curs individual de dicție

 

⚠️ Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.

Următorul curs începe pe 19-20 septembrie 2020.

Carmen Ivanov (PRO TV), Mihai Crăciun și Alex Grecu (Europa FM) îți arată calea către arta vorbirii în public.

Cursul este unul intensiv și este compus din 80% practică și 20% teorie, durează două zile a câte 6 ore pe zi.

 

Click AICI pentru a te înscrie la curs.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *