Public speaking: 5 pași pentru a-ți dezvolta discursul

Public speaking: 5 pași pentru a-ți dezvolta discursul

Ori de câte ori vorbești în public, este ca și când ai juca un spectacol. A fi actor pe scenă și a ține un discurs în fața unui public numeros pot fi două lucruri destul de asemănătoare în funcție de anumite tehnici aplicate. Deci, ar fi mai bine să afli cum să atragi publicul și să-l faci să te asculte. 

Fie că este vorba de o conversație oficială sau de o prezentare, trebuie să știi să accesezi pe deplin pasiunea, prezența și profesionalismul.

 

🗣 Prezență scenică și autenticitate

Prezența scenică este una dintre cele mai importante tehnici de comunicare orală. Vorbește cu putere, fii angajat în ceea ce spui, și nu uita că trebuie să te bazezi pe toate mijloacele de exprimare: prezență fizică, voce, gesturi, arta povestirii și conținutul convingător. Scopul unui vorbitor nu este niciodată doar acela de a furniza informații, ci de a crea influență pe baza unui mesaj important.

           

🗣 Respirație diafragmatică

Tu respiri corect? – Probabil te vei întreba „ce fel de întrebare este asta?”. „Desigur că respir corect!” (și apoi inspiri și expiri așa cum ai făcut toată viața.) Ei bine, în timp ce ai reușit să supraviețuiești cu acest tip de respirație, există o cale mai bună și mai sănătoasă de a respira.

Cântărețiii, actorii, oamenii de radio și televiziune, cei care țin discursuri sunt familiarizați cu această modalitate mai bună de respirație, deoarece reprezintă fundamentul succesului lor. Diafragma este un mușchi. Deci trebuie antrenat constant. Odată ce te-ai învățat cu această respirație, te vei bucura de o sănătate mai bună și de o vorbire cât mai eficientă. Această respirație nu va leza corzile vocale și nu vei ajunge niciodată în situația unei operații.

↘ 5 lucruri despre respirație pe care nu le știai

  • O persoană obișnuită respiră de câte 12-16 ori pe minut, 720-960 ori pe oră sau 17.280-23.040 pe zi;
  • Aerul pe care îl respirăm într-o viață este egal cu volumul a două terenuri de fotbal, înalt de șaptesprezece etaje;
  • Respirația pe gură este unul dintre principalele motive pentru care copiii dezvoltă o problemă atunci când vorbesc;
  • Pentru că nu putem vedea aerul, avem tendința să uităm că este chiar acolo. Aerul este ceva la care nu ne gândim. De asemenea, nu ne gândim cu adevărat la cum respirăm aerul și cum circulă în corpul nostru, dacă nu practicăm yoga, canto, etc.
  • Așa cum majoritatea dintre noi a învățat la școală (și a uitat), o cincime din aerul pe care îl respirăm este alcătuit din oxigen (21%), iar restul este azot (78%) plus cantități mici de dioxid de carbon și alte gaze și vapori de apă (1%);
  • În fiecare zi, respirăm circa 35 de kilograme de aer;
  • Un adult are aproximativ 300 de milioane de bronhii care ar putea acoperi o suprafață de aproximativ 180 m2. Un teren de tenis are o suprafață de 195,63 m2. Plămânii noștri au o suprafață atât de mare datorită faptului că aportul de aer trebuie să aibă o viteză de cel puțin 160 de litri pe oră. Data viitoare când joci tenis, nu uita să respiri corespunzător.

🗣 Relaxare și concentrare

Relaxarea trebuie să fie combinată cu concentrarea.Trebuie să fii pregătit pentru orice situație, să știi să răspunzi cu putere, făcând totul să pară ușor. Atunci când energia unui vorbitor este concentrată pe public și pe ceea ce vrea să transmită, acesta poate răspunde eficient la ceea ce publicul oferă.

 

🗣 A trăi și a vorbi în prezent

Prezența este un termen ambiguu pe care nu toți vorbitorii îl înțeleg. Normal că ești prezent la discursul tău, dar trebuie să faci mai mult decât să fii prezent acolo. În ceea ce privește scena, prezența înseamnă a fi „acolo” pentru publicul tău. Acordând atenție și fiind complet acolo, vorbitorul poate reacționa cu concentrare deplină. Rezultatul este un discurs pe cinste, un spectacol chiar.

 

🗣 Improvizaţie 

Când ești pe scenă trebuie să gândești rapid și să acționezi corespunzător. Un vorbitor nu știe niciodată ce va primi din partea ascultătorilor. Prin urmare, este important să știm nu numai cum să supraviețuim, ci să prosperăm în orice situație de vorbire.

 

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.

Click AICI pentru scriere și mai multe informații.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *