Protestant vs. Protestatar

Protestant vs. Protestatar

Zilele acestea sunt marcate de proteste în România, iar reprezentanții din teren ai televiziunilor de știri s-au înarmat cu răbdare, microfoane și haine groase și transmit necontenit informații din piața Victoriei, locul în care se adună lumea pentru a protesta.

Totul bine până aici, însă mai puțin bine este faptul că în repetate rânduri auzim la televizor sintagme de genul: Protestanții din piața Victoriei s-au îmbrâncit, protestanții au cântat imnul României… etc.

E destul de grav faptul că nu unul, ci mai mulți reporteri ai posturilor naționale de știri nu pot face diferența dintre un protestatar și un protestant. Ca să facem lucrurile mai clare, iată definițiile celor doi termeni.

PROTESTÁNT, -Ă, protestanți, -te, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Adept al protestantismului; reformat. 2. Adj. Care ține de protestantism, de biserica Protestantă, privitor la protestantism. – Din fr. protestant.

PROTESTATÁR, -Ă, protestatari, -e, adj. Care indică sau conține un protest; de protest. (Adesea substantivat) Care protestează într-o împrejurare oarecare, care aderă la o acțiune de protest, persoană care participă la o acțiune de protest. – Din fr. protestataire.

Citește și: Imigrant vs. Emigrant

1 Comentariu

  • Stan Posted 26/09/2018 14:35

    Imi permit sa nu fiu de acord cu autorul acestui articol si argumentez cu un extras din
    sursa Sinonime 2002: Protestant-adj.-protestatar.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *