Probleme de vorbire neașteptate – cauze

Probleme de vorbire neașteptate – cauze

Vorbirea – abilitatea de a ne împărtăși gândurile și nevoile cu ceilalți – este ceva ce tindem să luăm de la sine înțeles. Dar dacă dintr-o dată nu ai putea scoate cuvintele dorite sau nu le-ai putea spune în modul în care obișnuiai să o faci?

Problemele de vorbire care par să apară de nicăieri, dintr-o dată, pot fi temporare sau ar putea avea un impact de durată.

🗣 Senzație de oboseală sau stres

Simplul fapt de a fi obosit sau stresat poate îngreuna vorbirea. Și când îți faci griji că ești judecat de alții sau te simți jenat, poți îngheța sau te poți chinui să vorbești.

Anxietatea, mai ales dacă apare atunci când te afli în fața multor oameni, poate duce la uscăciunea gurii, împiedicarea (verbală) de cuvinte și la mai multe probleme care te vor face să nu poți vorbi deloc.

E în regulă să fii nervos sau să ai emoții. Nu-ți face atât de multe griji. Dacă elimini acea presiune, vei vedea că vei rosti o mulțime de cuvintele care vor curge și nu se vor mai opri.

 

🗣 Exces de alcool

Alcoolul este recunoscut pentru efectul pe care îl are asupra vorbirii. Acest drog îți face vorbirea neclară, îți încetinește modul în care creierul comunică cu corpul. Ficatul se poate ocupa doar de o cantitate mică de alcool, lăsând restul în fluxul sanguin. Cu cât bei mai mult, cu atât efectele sunt mai intense și durează mai mult.

Dacă sunteți îngrijorat de consumul de alcool, adresează-te medicului sau cere ajutorul oricum.

 

🗣 Accident vascular cerebral

Probleme de vorbire subite, față amorțită sau căzută, slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor sunt câteva dintre semnele majore ale accidentului vascular cerebral. Când aportul de oxigen a fost întrerupt în creier de către un cheag de sânge, s-ar putea să nu prea mai poți vorbi sau să fii greu de înțeles.

Problemele de limbaj permanente (afazie) sunt adesea rezultatul unui accident vascular cerebral.

Sună la 911 imediat ce apar simptomele accidentului vascular cerebral, astfel încât să fii dus rapid la spitalul potrivit. Nu aștepta sau încerca să ajungi de unul singur. Cunoașteți semnele de avertizare ale accidentului vascular cerebral.

 

🗣 Migrene

O durere de cap severă poate, de asemenea, să te încurce la vorbire. Aceasta se numește afazie tranzitorie, deoarece va dispărea.

Migrenele sunt cunoscute pentru că sunt foarte dureroase și uneori duc și la modificări ale simțurilor. Alte simptome pe care le-ai putea avea în timpul migrenei sunt amorțeli, amețeli, confuzie sau probleme de vorbire.

Cauzele exacte ale migrenei nu sunt pe deplin clare, dar unele pot fi prevenite cu o dietă și un stil de viață sănătos, folosind medicamente eliberate pe bază de rețetă și luând anumite vitamine.

Dacă observi că migrenele te împiedică să-ți duci la bun sfârșit sarcinile și îți afectează viața de zi cu zi, medicul te poate îndruma către un specialist neurolog.

 

🗣 Tulburări neurologice

Scleroza multiplă (SM) este o boală care schimbă modul în care creierul trimite informații între celulele sale și cu restul corpului. Persoanele cu SM care au leziuni în zonele creierului responsabile de vorbire pot avea probleme de vorbire care variază. Un tipar obișnuit în SM este „scanarea vorbirii”: ritmul în care vorbești prezintă pauze extra-lungi între cuvinte și silabe.

Mușchii slabi și problemele de coordonare a mușchilor din gură și obraji pot face dificilă vorbirea.

Cancerul cerebral, dacă tumoarea se află în partea creierului care se ocupă de limbaj, ar putea afecta și vorbirea. Alte simptome frecvente ale cancerului cerebral sunt durerile de cap, convulsiile, modificările de personalitate sau de memorie, greața, somnolența neobișnuită și eforturile de a face activități zilnice.

 

🗣 Medicamente

O gamă largă de medicamente și suplimente – de la medicamente pentru alergii la medicamente pentru tensiunea arterială și chiar la doze mari de vitamina C – pot afecta vocea prin uscarea mucusului care protejează corzile vocale. De asemenea, pot subția sângele, ceea ce înseamnă că vor fi ușor de rănit corzile vocale.

Unele substanțe narcotice și sedative pot încetini sau încurca vorbirea, făcând dificil a-ți controla mușchii gurii.

Dacă tocmai ai început să iei un medicament nou, verifică prospectul sau întreabă farmacistul dacă acest lucru ar putea fi legat de probleme de vorbire. Află mai multe despre efectele secundare frecvente ale medicamentelor.

Un lucru este sigur. Un antrenament constant te va ajuta și va face ca vorbirea ta să nu aibă de suferit. Așadar, manualul de dicție „Șase sași în șase saci” este singura carte de dicție disponibilă astăzi pe piață. Cartea îți oferă cele mai bune și cele mai noi metode de exersare a elementelor dicției: volumul vocii, ritm, pronunție, tonalitate, respirație și dificultăți de articulație, adaptate la cerințele actuale ale pieței.

Totodată, în manual vei descoperi cea mai vastă culegere de exerciții cu peste 300 de aplicații practice. Cartea se adresează oamenilor pentru care vorbirea în public reprezintă o meserie: prezentatori radio-tv, reporteri, voice-overi, avocați, politicieni, purtători de cuvânt, oameni de P.R., etc. Și cei care au defecte de vorbire pot folosi această carte pentru că aici vor găsi soluțiile pentru rezolvarea acestor particularități de rostire.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *