Premiile Nóbel sau Premiile Nobél?

Premiile Nóbel sau Premiile Nobél?
  • Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?

Premiile Nóbel sau Premiile Nobél?

Sezonul premiilor Nobel din acest an a debutat lunea trecută, odată cu atribuirea premiului pentru medicină, care a revenit cercetătorilor David Julius şi Ardem Patapoutian, premiaţi pentru descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere.

Marţi, premiul Nobel pentru fizică a fost decernat cercetătorilor Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi, recompensaţi pentru studii ce au vizat sistemele fizice complexe.

 

Dar dacă vorbim despre acest nume „Nobel”, ar trebui să vedem care este forma corectă de accentuare.

❓Cum pronunțăm: Nóbel sau Nobél

Premiile Nobel (în limba suedeză, „Nobel” se pronunță [no-bel], deci accentuat pe a doua silabă) au fost create de omul de afaceri suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei (1867), care, prin testamentul său, a întemeiat o fundație cu scopul ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an „sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității”.

 

Câteva curiozități despre Nobél

  • Ultima dorinţă a lui Nobel a fost ca averea lui să finanţeze o serie de premii. Familia lui nu a fost de acord cu această decizie. 
  • Nobel a inventat dinamita prin combinarea nitroglicerinei cu diatomit, brevetând-o în 1867. Deşi elementul nobeliu îi poartă numele, nu Nobel l-a descoperit. 
  • Premiul Nobel pentru Pace este unul din cele şase premii Nobel instituite prin testament de către inventatorul şi industriaşul suedez Alfred Nobel. Este singurul premiu care se decernează în Norvegia, la Oslo, de către un comitet format din cinci persoane alese din Parlamentul Norvegiei. Toate celelalte premii Nobel se decernează în Suedia, la Stockholm, de către autoritățile suedeze. 
  • Trei laureaţi germani au fost obligaţi de către Adolf Hitler să refuze Premiul Nobel, în timp ce Uniunea Sovietică i-a cerut acelaşi lucru, din motive politice, laureatului Nobel pentru Literatură din 1958, Boris Pasternak.   
  • Deşi normele Fundaţiei Nobel interzic acordarea premiului postum, regulile au fost încălcate de cel puţin trei ori. Totuşi, două din cele trei premii oferite postum au fost decercate înainte de 1974, când a fost adăugată această prevedere.
  • Cel mai tânăr câştigător a fost Malala Yousafzai, în vârstă de 17 ani. Yousafzai a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru pace în 2014.
  • Prima femeie care a primit Premiul Nobel a fost Marie Curie, câştigătoarea Nobelului pentru Fizică, în 1903 împreună cu soţul ei, Pierre. Curie, care a cucerit şi Premiul Nobel pentru Chimie în 1935, a fost singura femeie care a primit această importantă distincţie de două ori.
  • Gandhi a fost nominalizat de cinci ori, dar nu a primit niciodată premiul. Ultima sa nominalizare a fost în 1948, la Nobel pentru Pace, dar a fost asasinat la scurt timp după. Deşi comitetul tehnic ar fi putut acorda premiul postum (normele le-au permis până în 1974), nu au făcut-o în acel an, pe motiv că niciunul dintre nominalizaţi nu mai era în viaţă.
  • Hitler a fost nominalizat în 1939, Stalin a fost nominalizat de două ori (1945 şi 1948), iar Roosevelt a câștigat premiul în 1906.

 

 

  • Pentru mai multe capcane lingvistice, accesează categoria:

 CUM E CORECT?


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *