Povestea literei R

Povestea literei R

Cu multă vreme în urmă, acum trei sute treizeci și trei de mii trei sute treizeci și trei de ani, pe când zmeii ranchiunoși și răi voiau să răpească soarele strălucitor și luna răsucită de pe cer, trăia un pescar radios și rațional care rașcheta rizeafce din râurile repezi ale Rarăului.

Trăia într-o o rulotă retrasă la marginea rariștei din Rarău care rârâia rău. Mergea la pescuit și rătăcea printre roșcovi cât era ziua de lungă. Avea și doi copii: Roblo și Risteea. Traiul lor nu a fost tulburat cu nimic până într-o zi, când împăratul răufăcător al zmeilor, Radius, care era răuvoitor și ranchiunos, i-a zărit pentru prima dată și le-a pus gând rău. Negru de supărare, Radius a strigat rânjing la mama sa, zgripțuroaica Hârca, o răpciugoasă și o răstălmăcită rea, cu scopul de a pune împreună un plan răutacios la cale. Voia să-i fure pe copii și să-i sechestreze în palatul lor, situat nu departe de cotul râului, loc cunoscut pescarului Radu.

Toți oamenii auziseră ca acolo se retrag răufăcătorii, deși nimeni nu a pus piciorul pe tărâmul blestemat. Radu se afla la câțiva metri de rulota rustică când Radius i-a răpit pe Roblo și Risteea. Bietul Radu n-a reușit decât să observe încotro a apucat-o zmeul. Era tocmai acel loc unde râul repede curgea de la miază-zi spre miază-noapte, cotind după aceea spre răsărit, făcea apoi o buclă spre matcă, pentru a se răzgândi în final și a coborî pe o pantă lină din nou spre vale, chiar înainte de a se uni cu o întindere nesfârșită de apă.

Distrus de durerea răsunătoare, pescarul Radu a înțeles ca Roblo și Risteea se aflau pe tărâmul înfricoșător, așa că a pornit spre cascadă trecând peste o râpă adâncă. Radius i-a ieșit în întâmpinare și i-a spus că vrea să țină copiii la palat pentru a-i fi moștenitori și că pentru acest lucru îi va dărui un sac cu galbeni rotunzi și rotofei. Radu a refuzat oferta răspunzându-i că-i va aduce ce nici măcar nu a visat vreodată : un peștișor de aur care-i va îndeplini orice dorință.

Atunci zmeul a eliberat copiii, gândindu-se că-i va fura din nou după ce îi îndeplinește peștișorul dorința de a se transforma în om, pentru a-i putea înșela mai ușor. Zis și făcut. Dar Radius, nefiind prea deștept, uitase că nu are dreptul decât la o singură dorință. Așa că a rămas om pentru totdeauna și nici astăzi nu se știe pe unde rătăcește.

Când voiau să scrie litera R, oamenii foloseau semnul râului cotit, ca să nu uite cum înțelepciunea și curajul războinicului pescar  Radu i-au venit de hac celui mai rău zmeu.

Așa s-a născut litera R.

 

Iată 5 exerciții de dicție cu litera R:

① Râma Riri mârâia rău rățuștele mirate din Recaș.

② Rico repezitul reglează jiglerul rablei.

③ Rică rocăia o rocă. Roca era râcâită de Rică. Rică nu putea să zică: rock, rocă râcâită.

④ Rândunica Rodica repeta rime rimate rapid și răspicat.

⑤ Rugina remorcii tractorului lui Radu ruginește rău.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *