Povestea literei P

Povestea literei P

Undeva pe planeta Pământ, plimbându-te printr-o pădure împrejmuită de patru pârâuri cu picături pitice și de o pătură de paltini pufoși și pelini pereni, puteai privi din depărtare palatul prințului Primus. Era un palat cu pietre prețioase, porți primite din Persia și pavele plutitoare.

Primus avea în posesie patru puștoaice, averea lui cea mai de preț: Penelopa, Priscila, Paulina și Paloma. Paloma plecase în Pacific să prindă pești pitici portocalii, Penelopa picta cu pensule postate într-un pahar de plumb pasteluri primăvăratice și picturi cu prune și piersici, Priscila cânta puternic  ca o privighetoare și prindea petunii și păpădii pe care le vindea la plafar, iar Paulina era o balerină plăpândă.

Când Primus programa ospețe la palat, puștoaicele îi încâtau pe oaspeți cu darurile și podobele pe care le aveau. Li s-a dus astfel vestea pretudindeni. Pe toate planetele se povestea de puștoaicele pătimașe. Într-o seară, pe la apus, la o petrecere dată în cinstea unui oaspte venit de peste Prut din Beirut, puștoaicele au apărut în fața petrecăreților încălțate în papuci din piele de potârniche cu perle prețioase aplicate pe partea din spate.

S-au pus la masă, alături de Primus, iar petrecăreții care pălăvrăgeau nu se mai opreau privindu-le. Prințesele erau perfecte. Penelopa  le-a arătat ospeților picturile pictate de ea, Priscila a cântat pentru ei câteva melodii pacifiste din Puerto Rico, iar Paulina dansa și pășea pe pământ cu picioarele de parcă plutea. Un oaspete, întrebat fiind pe care o dorește drept parteneră de dans a încercat să facă pe pământ un semn: o linie verticală și o buclă în partea dreaptă, sus. Totuși, petrecăreții nu au înțeles. Atunci tânărul a ieșit în fața palatului impunător, a stat într-un picior, iar pe celălalt la îndoit, sprijinindu-l cu talpa de primul, asemenea unei balerine. Atunci au înțeles. O alesese pe Paulina.

De atunci, când oamenii voiau să scrie litera P, făceau semnul petrecărețului.

Așa s-a născut litera P.

 

✏ Iată 5 exerciții de dicție cu litera P:

① Pescărușul Piști pescuiește pește.

② Prepeliță pestriță cu doisprezece pui pestriți e pestriță prepelița pestriță cu doisprezece pui pestriți, dar mai pestriți sunt puii prepeliței pestrițe.

③ Parelelipipedul perpendicular peretelui din plastic se prăpădea pe un alt paralelipiped perpendicuar peretelui din plan.

④ Piticul pitit în piticania lui a tupilit și alți pitici pitiți în piticania lor în tâmplăria tipică a unui pitic.

⑤ Patrusprezece pritocitori într-o pritocitorică mică.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *