Poate un introvertit să vorbească în public?

Poate un introvertit să vorbească în public?

„Să pui un introvertit să vorbească în public e ca și când ai angaja un salvamar miop care nu știe să înoate.”

Mulți dintre oameni asociază introversiunea cu timiditatea, cu lipsa de încredere și cu dorința de a sta departe de acțiune. Spre exemplu, dacă dintr-un grup de prieteni alegem două persoane: cea mai introvertită și cea mai extrovertită, logica spune că cel care poate să vorbească în public va fi cel extrovertit, cel care e de obicei sufletul petrecerii și cel care are mereu glumele la el. Asta în vreme ce persoana care se interiorizează s-ar chinui destul de mult dacă ar trebui să influențeze un grup de oameni. Ei bine, avem vești bune. Specialiștii sunt de părere că multe dintre calitățile pe care le posedă introvertiții se potrivesc de minune în cadrul vorbitului în public – de cele mai multe ori fiind mai bune decât cele ale extrovertiților.

Așadar, dacă ești introvertit, vestea bună e că dispui de aptitudini pentru a vorbi plin de încredere în fața unei audiențe.

Iată 3 trăsături ale introvertiților care pot avea un efect incredibil pe durata unei prezentări.

#1 Introvertiții învață prin observarea celor din jur

În timpul unei conversații normale, introvertitul își va concentra instinctiv atenția către cealaltă persoană – sunt ascultători excelenți care dezvoltă în permanență curiozitate față de restul lumii.

O calitate majoră a vorbitorilor în public dinamici este că aceștia trăiesc momentul și sunt capabili să înțeleagă pe loc mediul înconjurător în timpul unei prezentări și să își ajusteze discursul chiar dacă scriptul lor spune altceva. Dacă reușești să fii atent la lucrurile din jurul tău vei reuși să rezonezi mult mai ușor cu publicul. Te poți lega foarte ușor de orice obiect din jurul tău pentru a sparge gheața și pentru a trece de emoțiile de început.

 

#2 Introvertiții se concentrează pe imaginea de ansamblu și observă detalii pe care ceilalți nu o fac

Discuțiile amicale și sarcinile monotone reprezintă doi factori ce pot fi enervanți pentru cineva introvertit. Decât să discute despre vreme și despre ce a făcut fiecare în weekend-ul ce tocmai a trecut, un introvertit este mult mai interesat despre viziunea generală – se estimează că aproape jumătate dintre directorii companiilor mari sunt persoane introvertite. Această atenție sporită la detalii merge perfect cu construirea unui conținut pentru o prezentare convingătoare în fața audienței.

O prezentare bine structurată ține audiența concentrată, informată și angajată. Iar un vorbitor de performanță va face toate cele de mai sus și îi va surprinde pe cei din jur prin observarea lucrurilor pe care alții nu le-au văzut sau nu le-au luat în considerare.

Dacă un introvertit își va folosi abilitatea nativă de a vedea cele mai fine detalii ale unui subiect și le va introduce în discurs, ideile cheie vor fi amplificate, iar publicul va înțelege cu siguranță mesajul.

 

#3 Introvertiții își țin emoțiile în frâu

Introvertiții nu sunt mari fani ai networkingului sau al altor situații care implică interacțiunea unu la unu. Dacă ar fi nevoiți să aleagă între a cunoaște individual un grup de oameni sau să țină o prezentare în fața a câteva sute de oameni, ar alege cu siguranță să țină prezentarea, reușind să își țină emoțiile deoparte și să își facă cât mai bine treaba.

Așadar, dacă ești caracterizat ca fiind introvertit, ar trebui să știi că asta reprezintă un avantaj dacă trebuie să vorbești în public.

foto: psyh.ru


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *