O prietenă de-a mea sau o prietenă de-ale mele?

O prietenă de-a mea sau o prietenă de-ale mele?

Deși pare de necrezut, forma corectă a acestei expresii nu este cea la care tocmai te gândești: adică o prietenă de-a mea.
Și asta pentru că atunci când folosim forma „de-a”, înlocuim de fapt  prepoziția dintre. Așa că dacă folosim forma completă a expresiei, ar fi ca și cum am spune: o prietenă dintre a mea.

a) o prietenă de-a mea

b) o prietenă de-ale mele

VARIANTA CORECTĂ: o prietenă de-ale mele.

Așadar, am hotărât de ce o prietenă de-a mea nu este soluția corectă, însă avem, pentru cei cărora le vine greu să folosească această formă (de-ale mele) pot să spună mai simplu: o prietenă a mea.

Dar dacă profesia îți cere să scrii și să citești, e foarte important să o faci corect, oricare ar fi domeniul în care activezi. Și pentru că o mulțime de oameni folosesc atât în scris, cât și în limba vorbită cuvinte și expresii cu forme greștite, e foarte posibil ca prin simplă imitație involutară să ne alegem cu greșeli de vorbire sau scriere de care nici măcar nu suntem conștienți.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

23 Comentarii

 • Georgiana Posted 07/04/2016 18:32

  Este corect si ” o prietena de-a mea”, potrivit noului DOOM.

  • Georgian Posted 20/04/2016 13:58

   Sursă? Link, poză, ceva?

  • Solovastru Corina Posted 07/11/2017 17:31

   Este intru totul corect: ” o prietena de-a mea” PUNCT!!!
   Asa am invatat, si nu la orice scoala, asa am folosit si folosesc de o viata!
   … Iar de vorbit incorect…exclus!!!

   • Mihaela Posted 14/02/2018 11:01

    perfect de acord!

   • Jay Posted 30/10/2018 02:24

    Dar ce tranșantă sunteți! Îmi place argumentul: este corect pentru că așa spun eu de o viață. Comic!

   • Raluca Posted 26/01/2019 21:21

    De ce? Simplu. Fiindcă în enunţurile respective alegem un om (fie el prieten, fost profesor sau colegă) din mai mulţi. Acel „de” din „de-ai mei”, „de-ai lor” sau „de-ale tale” îl înlocuieşte pe „dintre”.

    • corni Posted 11/03/2020 10:57

     si daca ai numai o prietena? nu ai de ce sa alegi din mai multe prietene! mi separe f urata expresia de-ale mele

     • Gigi Posted 17/03/2020 17:43

      Daca ai doar una, spui: prietena mea

     • iulian Posted 30/11/2021 00:39

      daca ai o singura prietena, articulezi „prietena mea” adica faci referire strict la acea prietena careia i se cunoaste identitatea.De aceea nu spunem „de-ale mele” cand avem o singura prietena. Pentru ca de data aceasta cunoastem identitatea prietenei fiind singura si articulam spunand „prietena mea uda florile” . I se cunoaste identitatea si daca vrei sa contraargumentezi cu intrebarea „ce facem daca nu-i cunoastem identitatea si totusi avem o singura prietena?” . Ei bine, tot folosim articulatia „A” la prietena pentru ca desi exista posibilitatea(in mintea unora) sa nu cunoasta identitatea prietenei(desi este prieten,nu strain) totusi i se identifica individualitatea. Adica acel moment cand o persoana este evidentiata din generalitate.
      Pur si simplu accepta ca ti se pare urat pentru ca aceasta este realitatea din teren : o gramatica gresita implementata in randul populatiei de ani de zile.

    • Ene Mircea-Dan Posted 15/10/2020 23:30

     Si de ce,ma rog, acel DE trebuie NEAPARAT sa-l inlocuiasca pe DINTRE? Deoarece a stabilit in mod cu totul arbitrar si insuficient argumentat vreo „minte luminta”, care nu are, din pacate, nicio legatura cu logica si bunul simt lingvistic? Desigur ca form corecta este : o prietena de-a mea (in niciun caz „a mea”), intrucat se exprima un raport de posesie dintre subiect (EU, subinteles) si atribut (prietena). Cand spun „o prietena de-a mea”, ma refer la faptul ca acea prietena este „a mea” (imi apartine) si nu la faptul ca ar putea face parte dintr-un grup de prietene de-ale mele, in care prepozitia „de” sa fie asimilata cu prepozitia „dintre”!!!! Explicatia ca DE ar fi, de fapt, dintre, este cel putin fortata si
     si total agramaticala.

     • iulian Posted 30/11/2021 00:45

      De fapt,daca spui „prietena ta” , o individualizezi din generalitate,ceea ce inseamna automat ca se cunoaste identitatea persoanei.Spunem „o prietena de-ale mele” ca sa folosim o alternativa pentru „dintre” nu ca sa se asimileze asa acum ai spus tu.Nu a spus nimeni ca „DE” se asmileaza in „dintre”. Este o varianta alternativa pentru „o prietena dintre ale mele”.”O prietena de-a mea” este pleonasm.(autoturismul automobil)

 • la mota Posted 24/05/2016 17:16

  o prietena deale mele

 • Lucia Posted 15/09/2018 00:06

  Nu stiu cat de corecta e varianta ” de-ale mele” , dar pe mine mă zgarie la urechi… nu suna bine. E mai aproape de corect varianta ” o prietena de-a mea” daca era vorba de doua prietene , altfel suna ” doua prietene de-ale mele”

  • Catalina Posted 14/01/2019 11:42

   Nu suna bine tocmai pentru ca majoritatea foloseste forma incorecta.

   • Ene Mircea-Dan Posted 15/10/2020 23:38

    Super explicatia dvs! Chiar asa, NOI, majoritatea, suntem niste agramati, numai dvs impreuna cu inca vreo cativa „doctori” in gramatica (de genul „celebrilor” traducatori de filme de pe Internet) sunteti singurele genii care creaza (poate vreti sa ma corectati nu? si sa-mi spuneti ca ar fi mult mai corect sa scriu CREEAZA – ha ha ha) regulile gramaticii limbii romane.

  • Raluca Posted 26/01/2019 21:22

   De ce? Simplu. Fiindcă în enunţurile respective alegem un om (fie el prieten, fost profesor sau colegă) din mai mulţi. Acel „de” din „de-ai mei”, „de-ai lor” sau „de-ale tale” îl înlocuieşte pe „dintre”.

 • Dorateo Posted 09/08/2019 18:22

  Dar e corect si „o prietena a mea” n’est ce pas?

  • Ene Mircea-Dan Posted 15/10/2020 23:44

   Spui „a mea” folosind substantivul cu articolul hotarat, adica „prietena aceasta este a mea”. Cu articolul nehotarat, se spune „o prietena de-a mea”.

 • diana Posted 13/01/2020 17:23

  o tampenie.Se pleaca de la o supozitie gresita, „de-a mea„ revendicand posesia, nu apartenenta la multimea de prietene, in sensul ca e „de la mine„. Nu inlocuieste acel dintre ci persoana de apartenenta. Eu asa vad treaba. Poate gresit, dar eu nu vad deloc ca are treaba cu „dintre„ nu e vorba de numeric aici, e vorba de posesiune.

  • Loredana Posted 26/02/2020 15:09

   Asta e abordarea corecta. Un argument excelen!

  • Ene Mircea-Dan Posted 15/10/2020 23:40

   TOTALMENTE CORECT!

  • iulian Posted 30/11/2021 01:00

   pai da,dar daca tu spui ca e vorba de posesiune si ca persoana respectiva iti apartine ca prietena,poate exista urmatoarea situatie : „-cui oferi aceasta agrafa de par?/ -ee!Gasesc eu o prietena!(de-ale mele)de aceea folosim inlocuitor pentru „dintre” pentru ca este una din multime neidentificabila.
   Daca spui „Prietena ma asteapta in taxi” atunci este identificata prin posesiune cum spui tu,i se cunoaste identitatea,stim despre cine este vorba. Va rog acceptati greseala chiar daca nu vi se spune la televizor despre ea si chiar daca nu auziti oameni care nu o folosesc.Asta denota cultura gramaticala a poporului roman care detesta sa recunoasca o greseala!

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *