Noua colecție de greșeli gramaticale, semnată V.V. Dăncilă

Noua colecție de greșeli gramaticale, semnată V.V. Dăncilă

Nu mai putem vorbi despre o singură greșeală gramaticală pe care premierul României, V.V. Dăncilă, a făcut-o. Asta pentru că la fiecare iesire în public auzim cel puțin un dezacord, câteodată însoțit și de greșeli de etichetă diplomatică sau de protocol.

Din definiție, atunci când vorbim despre unul dintre cei mai importanți oameni din stat, știi că reputația vine la pachet cu funcția. Dacă ești pus în poziția de Prim Ministru, înseamnă că ești unul dintre cei mai buni oameni politici din partidul aflat la putere și că ești și unul dintre cei mai buni comunicatori, că de-aia ești pus în față, să apari peste tot.

Nu este și cazul doamnei Viorica Dăncilă care trece printr-o criză reputațională continuă, făcând gafă după gafă. Nu trece o zi fără să fie menționată în tot felul de comentarii, articole pe blog, postări pe rețele sociale sau  editoriale pentru site-uri de știri.

Cele mai noi derapaje lingvistice semnate VV Dăncilă sună așa:

 • Întrebată de un jurnalist, la Bacău, cum suportă să fie „ciuca bătăilor de joc în ţară”, Dăncilă l-a îndemnat să facă un „exerciţiu de imagine”.

 • Cu altă ocazie a declarat următoarele: ”în perspectiva apartenenței CELE două state la trio-ul președințiilor Consiliului Uniunii Europene”.
 • Un alt exemplu de dezacord: ”Am exprimat interesul României … în contextul apartenenței la ACEIAȘI trio de PREȘIDENȚII”.
 • Viorica Dăncilă a vrut să-l întrebe, în engleză, pe Andrej Plenkovic dacă dorește să facă o fotografie. ”Make a photo?”, l-a chestionat șefa Guvernului de la București pe omologul de la Zagreb. Corect este ”take a photo”.

Amintim aici câteva dintre erorile impardonabile făcute în săptămânile trecute de prim-ministrul României.

 • Viorica Dăncilă a inclus Iranul și Pakistanul în UE
 • Premierul Viorica Dăncilă a vorbit într-o ședința de Guvern despre Euro „douăzeci- douăzeci”
 • Parteneri „privelegiați”, una dintre cele mai cunoscute gafe ale Vioricăi Dăncilă.
 • Viorica Dăncilă, gafă în plen: Adversarii PSD au contestat programul de guvernare care, vă spun sincer, nu a făcut bine României
 • Premierul Dăncilă, probleme cu un cuvânt: a spus de șase ori „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină”
 • Ca să nu mai amintim de celebrul: „Orice om îi este frică de o plângere penală„ sau de gafele diplomatice făcute la vizita premierului Croației, Andrej Plenkovic.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Comentariu

 • Dromihetes Posted 16/10/2018 22:07

  Problema studierii și predării, propagării limbii române a început după reforma ei din 17 februarie 1993. Asta a distrus principiul științific de cercepare, instruire. A distrus principiul istoric al formării cuvintelor. A rădădcinii lor lexicale și istorice…

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *