Munca de acasă – Pro și Contra

Munca de acasă – Pro și Contra

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să lucrezi de acasă? Sună destul de bine, nu? Nu mai ești nevoit să îți setezi alarma la ora 6 dimineața, nu mai trebuie să stai minute în șir în trafic, și în plus ești mult mai aproape de canapeaua ta cea confortabilă. În plus de asta, cine n-ar vrea să câștige bani în timp ce este în pijamale?

Dar, pentru cine încă nu s-a hotărât, de la cineva care le-a făcut pe amândouă, am scos o listă pro și contra muncitulului de acasă.

Avem așa:

Muncitul de acasă – Pozitiv

  • Așa cum am spus și mai sus, se renunță la alarma care ne dădea mari bătăi de cap.
  • Poți să iei un mic dejun așa cum vrei tu. Nu te mai oprești la covrigăria din colț să mănânci pe fugă un covrig obosit sau mai știu eu ce merdenea.
  • Poți economisi bani. Dacă vei deveni freelancer, nu va trebui să plătești chirie pentru un sediu. Trăiești în casă, muncești de acasă.
  • Te simți mai confortabil. Nu mai trebuie să stai pe scaun timp de 7-8 ore pe zi. Picioarele tale vor fi cele mai fericite, asta pentru că nu îți vor mai amorți.
  • Îți poți alege singur orele de muncă. Ai muncit de dimineață și vrei să iei o pauză mai lungă la prânz? Nicio problemă: sună-ți prietenul cel mai bun să luați masa împreună. Vrei să te odihnești un pic, urmărește un serial preferat, iar apoi întoarce-te la muncă.
  • Probabil cel mai bun lucru este că vei renunța la nebunia din traficul de dimineață. Adio trafic bară la bară, adio autobuze pline până la refuz, adio metrou cu magistrale.
  • Nu uita, oricând simți nevoia de socializare, poți să-ți programezi întâlniri în intervalele orare care îți convin. Dacă lucrezi de acasă nu înseamnă că trebuie să stai încuiat în casă, sau să devii sociopat.

Muncitul de acasă – Negativ

  • Chiar dacă nu mai e nimeni care să îți paseze munca sa, nici tu nu vei putea ruga pe nimeni să facă nimic pentru tine. Ești pe cont propriu.
  • Nu vei mai avea parte de o a doua opinie. Chiar dacă colegul de cameră este de treabă, poate că nu lucrează în același domeniu cu tine, deci nu îți va furniza părerea profesională de care ai nevoie.
  • S-ar putea să te simți un pic confuz tocmai din cauza faptului că nu mai faci diferența dintre muncă și viața personală. Oare când s-a terminat o zi de lucru? Oare am stat prea mult la prânz? Atâtea necunoscute.
  • Există riscul de a te simți un pic izolat. Dacă lucrezi pe cont propriu foarte multă vreme s-ar putea să nu fie prea sănătos din punct de vedere mintal. Pentru oameni este foarte important să petreacă timp interacționând cu alte persoane. Asta oricât de tentant ar fi să nu o facem.
  • Există o șansă ca productivitatea să nu mai fie aceeași ca la locul de muncă. Parcă pijamalele de pe tine nu spun același lucru pe care îl spunea cămașa pe care o purtai la birou.
  • Sunt foarte multe lucruri la care trebuie să te gândești. Desigur, punctele de mai sus sunt subiective, însă multe dintre ele se pot regăsi și în situațiile tale.

Sfatul meu este să încerci să găsești un echilibru, o balanță care să îți aducă stabilitate. Spre exemplu, dacă petreci 2-3 zile la birou pentru a ține în permanență legătura cu colegii, iar în restul săptămânii rămâi și muncești de acasă este perfect. Pe de altă parte, dacă te hotărăști să îți deschizi propria ta mică afacere sau vrei să devii independent, poți foarte frumos să te duci la o cafenea și să lucrezi de acolo. Nu vei lega conversații cu cei din jur, dar măcar vei fi înconjurat de oameni. În plus, vei schimba peisajul și asta s-ar putea să fie exact ceea ce ai nevoie pentru a merge mai departe.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Comentariu

  • MonicaMoldoveanu Posted 21/10/2015 23:11

    Iata ca am citit un text foarte captivant redactat intr-o maniera greu de aflat in netul din Romania. Acum, dupa ce am gasit acest articol, doresc sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se trece ora, atunci fixati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde v-ati propus. Multumesc!

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *