Mănânci sunete? Nu termini cuvintele? – Ce exerciții trebuie să faci

Mănânci sunete? Nu termini cuvintele? – Ce exerciții trebuie să faci

Degeaba ai voce caldă dacă nu termini cuvintele sau, mai grav, nu se înţelege ce spui. Indiferent dacă vorbești liber, dacă citești un text la o prezentare, iar dacă ești jurnalist, regulile se păstrează indiferent dacă citeşti din prompter, dacă relatezi de pe teren, dacă moderezi un talk-show: trebuie să pronunţi corect şi complet toate cuvintele. Altfel, riscul este mare: mesajul tău să nu e înţeles corect sau să enerveze.

Şi mai trebuie să ştii un lucru: orice defect de dicţie are o rezolvare. Tot ce trebuie să faci este să ai determinare şi vei vedea că vei reuşi. Însă, e o problemă! Ca orice defect, şi cel de dicţie revine când îţi este lumea mai dragă, dacă te culci pe o ureche.

sase-sasi-in-sase-saci-manual-de-dictie

COMANDĂ DE AICI MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI

Cu toții suntem în continuă mișcare, aproape că simțim că nu mai este timp pentru nimic, iar asta se simte chiar și la nivel de comunicare. Vorbim repezit, nu terminăm cuvintele, poate pentru că vrem să spunem mai multe lucruri deodată, poate pentru că vrem să expunem cât mai multe idei cât mai rapid, însă dacă facem un obicei din asta vom sfârși prin a nu ne mai face înțeleși aproape deloc.

Cele mai des “înghițite” sunete din finalul cuvintelor în limba română sunt sunetele dublate. Dacă primul cuvânt se termină în L si următorul începe în același sunet, avem tendința de a înghiți unul dintre sunete.

Exemplu: ClopotaruL Legăna clopotul…

Citit în ritm rapid se va auzi Clopotaru legăna, nicidecul clopotarul legăna.

Sunetele predispuse la asimilare (omisiune) sunt: S, Z, T, D, L, P, B, C, G, E și A.

Ce trebuie să faceți pentru a scăpa de această problemă?

Exerciții de dicție special gândite pentru sunetele finale, cu ajutorul unui creion. Cuvintele trebuie pronunțate complet, iar sunetele finale accentuate, pentru a forma reflexul de a pronunța cuvântul până la capăt.

Exercițiile le găsiți în manualul de dicție Șase sași în șase saci, marcate ca texte de optimizare a sunetelor finale. Manualul poate fi comandat de AICI.

Sfat: încercați să vă înregistrați cu telefonul mobil în timp ce vorbiți liber sau în timp ce citiți un text cu voce tare. Astfel veți putea să aflați care sunt sunetele pe care aveți tendința să le omiteți din vorbire.

De ce este dicţia importantă?

Pentru că este important să comunici clar, să te faci înţeles, în orice domeniu ai lucra şi nu numai. Pentru că în fiecare zi iei contact cu oamenii şi se ştie că o comunicare inefcientă poate provoca multe neînţelegeri. Mai mult decât atât, o vorbire clară transmite, mai multă încredere şi mai multă siguranţă celor din jur, îţi oferă o anumită prestanţă.
Spor la exersat!

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *