Istoria sunetului X

Istoria sunetului X

La un moment dat cu toţii a trebuit sã ajutăm matematica să-şi descopere o necunoscută şi mereu necunoscuta aceea era X. Dar de ce dintre toate literele şi simbolurile existente, X reprezintã necunoscutul, misterul? Rãspunsul s-ar putea sã te surprindã. E posibil să aibă legătură cu dicția.

Totul incepe cu originile matematicii şi anume Persia, Arabia, Turcia etc. Ȋn formele lor originale, formulele şi ecuaţiile matematice nu erau scrise cu simbolurile pe care noi le ştim astãzi, ci erau scrise cuvânt cu cuvânt. Deci, dacã aveai o ecuaţie cu o valoare necunoscutã, aşa o scriai: “valoarea necunoscutã”, care ȋn limba arabã se pronunţã fonetic “eal sheilãn”. În cele din urmă, simbolurile matematice au ajuns ȋn Europa, mai specific ȋn zona Spaniei de azi, unde s-a ȋncercat traducerea textelor matematice ȋn limba lor.

Problema cea mare cu care s-au confruntat savanţii spanioli este cã fiecare limbã are propriile ei sunete specifice care sunt la îndemâna oricărui vorbitor nativ al acelei limbi, dar nu pot fi pronunţate de cãtre un strãin decât dupã foarte multã repetiţie. Ca un exemplu, dacă aveţi un prieten nativ vorbitor de englezã, rugați-l sa pronunţe literele ă, ț sau â şi veţi observa cã le este foarte greu sa pronunţe aceste tipuri de sunete care nouã ne vin foarte natural şi le putem rosti cu foarte mare uşurinţã.

Comandă de AICI Manualul de dicție Șase sași în Șase saci

Tot așa s-a întâmplat și cu spaniolii, care au avut problema cu “eal sheilãn”, fiindcã ȋn vocabularul spaniol nu existã sunetul Ș (SH), şi ca atare nu ȋl pot pronunţa corect. Pentru a rezolva aceastã problemã, au ales sa ȋnlocuiascã cuvântul “eal sheilãn” cu simbolul grecesc X – (ˈkaɪ). În cele din urmă, limba latinã a s-a răspândit mai mult o dată cu expansiunea Imperiului Roman, iar Ș-ul grecesc “eal sheilãn” a fost ȋnlocuit cu X-ul din limba latinã, care este folosit şi ȋn zilele noastre ca un simbol universal pentru valori necunoscute.

Deci, de ce este litera X simbolul pentru necunoscut? Pentru cã spaniolii nu puteau să-l pronunţe pe Ș. În orice caz, consoana ”x” se pronunță de la caz la caz ”cs” sau ”gz”.

Este de-a dreptul amuzant să te gândești că cea mai cunoscutã… necunoscută din lume sau, dacă vreți, cea mai cunoscută convenţie matematicã din istoria omenirii a fost stabilitã din cauza imposibilității pronunțării unui sunet, deci din lipsa abilitãţilor de dicţie.

Citește și: Când citim X în versiune sonoră C+S și G+Z.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 1075

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *