Internetul – piedică pentru o comunicare eficientă?

Internetul – piedică pentru o comunicare eficientă?

Ultimele studii arată că peste 50% dintre oameni, atunci când se trezesc, folosesc internetul. Ei bine, pe lângă faptul că datorită lui lucrurile se mișcă din ce în ce mai repede și avem parte de orice fel de informație servită pe tavă, din cauza lui ne putem deteriora abilitățile de comunicare, fie ea scrisă sau orală.

Iată câteva exemple pe care le întâlnim atunci când căutăm informații pe internet, accesăm site-uri etc. Greșelile care urmează nu au nicio scuză, iar cei care au făcut aceste erori cu siguranță nu au studiat îndeajuns regulile de scriere în limba română.

❌❌❌

Ar fi bine ca altcineva să-ți facă vacanța, eventual să ți-o și plătească. Așadar, corect ar fi fost: „turiștii care aleg să-și facă vacanța…”. Și ar mai fi o „mică” problemă: mai scumpă decât, nu ca. Când există egalitate vom folosi „ca”: „ești la fel de frumos ca mine”.  

 

❌❌❌

Oare unde am putea încadra această greșeală? Exprimări ilogice/absurde, exprimare defectuoasă? Cert este că nu are nicio logică să locuiești „într-o la bloc”. Poți spune că locuiești la bloc, nu la casă sau că locuiești într-un bloc proaspăt renovat, de exemplu.

 

❌❌❌

 

Scările de bloc sunt pline de fel de fel de mesaje, care mai de care amuzante sau greșite din punct de vedere gramaticale. Conjugarea verbului „a depune” la prezent, persoana a doua, plural este: voi depuneți, nicidecum voi depune-ți. De asemenea, cuvântul „reziduri” nu există, dar dacă dublăm o literă vom ajunge la cuvântul corect și anume: reziduuri.

 

❌❌❌

 

Durerile de genunchi sunt îngrozitoare și nu le dorim nimănui. Dar nu putem să nu ne întrebăm următorul lucru: genunchii dor sau doare? Ei bine, conform reclamei de mai sus, varianta greșită este: doare. Dar adevărul este că genunchii dor. Și uneori doare și gramatica.

 

❌❌❌

O nouă zi, un nou dezacord. Un grup de turiști este considerat singular pentru că este vorba despre „grup”. Așadar, un grup a dat nas în nas, nu un grup au dat nas în nas.

 

❌❌❌

Și platforma Facebook este plină de greșeli. Ei bine, aici vorbim despre un caz nefericit: o fi vorba despre stare de ebrietate sau pur și simplu faptul că nu s-a studiat gramatica la timp?

 

❌❌❌

Să sperăm că niciun copil nu-și va instala acest joc. Frazele sunt absurde, greșite. Și, colac peste pupăză, nu știm dacă este un joc, o aplicație sau ceva nedescoperită încă: disponibilă (feminin), încearcă-l (masculin).

Din ce în ce mai mulți copii folosesc internetul, iar aceste greșeli văzute zilnic îi pot afecta. Dacă nu sunt detectate, aceste greșeli rămân în subconștient, iar cel mic se va confrunta cu niște dileme atunci când va vrea să scrie forma corectă a unui cuvânt.

Așadar, elementele gramaticale, estetica unui mesaj sunt lucruri care contează, mai ales pentru cumpărători, clienți. Încurajăm folosirea diacriticelor oricând este posibil, deoarece limba română nu există fără diacritice. Desigur, am învățat să citim și fără ele, dar cuvintele care sunt scrise fără diacritice nu există în niciun dicționar. De asemenea, o gramatică desăvârșită face diferența între calitativ și cantitativ.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 463

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *