„În vacanță mergem ori la mare, sau la munte” – cum folosim corect conjuncțiile în limba română

„În vacanță mergem ori la mare, sau la munte” – cum folosim corect conjuncțiile în limba română

Ce este conjuncția?

Conjuncția, conform DEX, este o parte de vorbire neflexibilă care leagă două propoziții într-o frază sau două cuvinte cu același rol sintactic într-o propoziție. Ca și prepozițiile, conjuncțiile sunt și ele niște ustensile gramaticale care fac legătura între diversele elemente ale enunțului. Exemple de conjuncții: și, nici, de, sau, ori, dacă, fiindcă, iar, dar, însă, ci, deci, că, să, ca să, căci, deși, încât, deoarece.

 

Conjuncțiile cordonatoare

Conjuncțiile coordonatoare leagă două părți de propoziție sau două propoziții care nu depind una de alta: și, nici, și cu, ci și, cât și, dar și, precum și, sau, ori, fie, dar, iar, însă, ci așadar, deci, prin urmare;

 

Conjuncțiile subordonatoare

Conjuncțiile subordonatoare leagă două propoziții, una secundară și alta principală. Propoziția secundară se află într-un raport de subordonare față de propoziția pe care o determină: că, să, ca să, ca … să, dacă, de, căci, deoarece, fiindcă, pentru că, pentru ca să, pentru ca … să, fără să, după cum, deși, măcar să, măcar de, încât;

 

Conjuncții:

copulative: și, nici, ci și, cât și, dar și, nu numai, precum și;

adversative: dar, iar, însă, ci, în schimb;

disjunctive: sau, ori, fie, ba;

conclusive: deci, prin urmare, așadar, în concluzie;

 

Exemple de conjuncții folosite greșit:

↘ „Ea se gândea ca să îi facă o vizită bunicii.” – corect: „…se gândea îi facă o vizită bunicii.”

→ „ca să” se folosește numai atunci când introduce propoziții circumstanțiale de scop sau consecutive. De exemplu: „El merge la mare ca să se bronzeze” sau „Nu era atât de deștept ca să câștige toate concursurile” (mai rar);

 

↘ „S-a plâns că a luat o notă mică, ori el nici nu a învățat” – corect: „S-a plâns că a luat o notă mică, or, el nici nu a învățat.”

→ în exemplul de mai sus s-a făcut confuzia între „ori” (conjuncție disjunctivă) și „or” (conjuncție adversativă neologică); această greșeală se face probabil și din cauza asemănării cuvintelor, și din cauza faptului că „ori” este pronunțat popular și „or”, ceea ce este incorect. Pentru a evita greșeala și a fi siguri oricând avem de folosit aceste două cuvinte, se vor înlocui cu câte un sinonim: „ori” se poate înlocui cu „sau” și „or” se poate înlocui cu „iar”, „dar”, „însă”. ATENȚIE!!! „or” trebuie urmat de virgulă, indiferent dacă se află în interiorul unei propoziții sau dacă deschide o propoziție. De asemenea, „or” trebuie precedat de virgula sau de punct și virgulă.

 

↘ „Ori mergi cu mine, sau stai acasă” – corect: „Ori mergi cu mine, ori stai acasă”

→ conjuncțiile coordonatoare disjunctive „fie”, „sau”, „ori” se construiesc cu un corelativ de același tip: „Fie renunți la concurs, fie te apuci de învățat”. Același lucru se întâmplă și în cazul corelativelor de tipul: „pe de o parte…, pe de altă parte”, „în primul rând…”, „în al doilea rând…”

 

↘ „Am aflat din carte despre animale, cât și despre plante.” – corect: „Am aflat din carte atât despre animale, cât și despre plante.”

→ locuțiunea conjuncțională copulativă „cât și” se construiește cu elementul adverbial corelativ „atât”. ATENȚIE !!! „Precum și”, „ca și” nu se construiesc cu un coreletiv: „ Mâncarea, exercițiile precum și odihna sunt foarte importante.”

 

↘ „Înscrierile la facultate se fac între 24-26 august.” – greșit

↘ „Înscrierile la facultate se fac în perioada 24 și 26 august.” – greșit

!!! ATENȚIE !!! În primul exemplu s-a omis conjuncția. Prepozițiile „între” și „dintre” trebuie urmate de doi termeni coordonați ( între mine și tine). Sau putem folosi construcția „în perioada…”. Așadar, corect este fie „…între 24 și 26 august”, fie „în perioada 24-26 august”;

La fel și în exemplele: „distanța București-Craiova” sau „distanța dintre București și Craiova”

Citește și: „Cum folosim corect prepozițiile în limba română

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *