Importanța dicției pentru sănătatea vocală

Importanța dicției pentru sănătatea vocală

↘ De ce dicție?

„Ce ai spus? Poți repeta, te rog? Ai spus că…? Vrei să vorbești puțin mai tare? Nu am înțeles ceea ce tocmai ai spus. Ai putea vorbi, te rog?”

Toate aceste întrebări se referă la un singur lucru – importanța dicției atunci când vorbim și faptul că este vitală. Una dintre cele mai mari frustrări în comunicare este inabilitatea de a înțelege ceea ce spune o persoană. Acest lucru poate duce chiar la o ceartă, la dispute familiale, pierderea unui contract/job/oportunitate, etc.

Mulți dintre noi intră în categoria „Nu vă pot înțelege” sau în categoria celor care nu se fac înțeleși. Dar tot ce ai nevoie este o schimbare de obișnuință pentru a învăța cum să-ți cureți „vorbirea”, să lucrezi la dicție și să identifici punctele slabe pentru a le rezolva în cât mai scurt timp și pentru a avea o comunicare eficientă.

 

↘ Beneficii importante pentru vorbirea clară

Dicționarul definește dicția ca fiind gradul de claritate și distinctivitate a pronunțării în vorbire. Vorbirea îmbunătățește clar sunetul vocii, oferindu-ți o „imagine vocală” mai reușită. Pe măsură ce vorbești cu încredere și credibilitate, lași o impresie de durată și pozitivă.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

Se pare că ne mulțumim de vocea noastră, așa cum e ea. Nu prea ne gândim la asta. „Atâta timp cât pot scoate sunete și se aud niște cuvinte, nu cred că am probleme. Plus că nu am timp de asta acum…”. Ei bine, dicția este ca un mușchi. Iar un mușchi trebuie antrenat constant. Asta se întâmplă pentru că suntem atât de obișnuiți cu sunetul nostru încât ceea ce auzim când vorbim pare să fie corect pentru noi. Dar ceea ce auzim și ceea ce aude ascultătorul sunt două sunete diferite. În timp ce vorbim, auzim sunetul care vibrează și rezonează între suprafețele osoase ale capului și ale feței noastre. Ascultătorul aude sunetul proiectat.

Un alt avantaj pe care îl avem asupra ascultătorului este „imaginea” cuvintelor care călătoresc prin procesul nostru de gândire. Ceilalți nu ne pot citi mintea și putem comunica doar prin cuvintele noastre. De exemplu, dacă vorbim de limba engleză, un exemplu bun este actorul Richard Burton a cărui dicție a fost impecabilă de-a lungul carierei cinematografice.

 

↘ Dă energie vocii tale

Când erai în clasele mici, ai fost învățat cum să formezi sunetele. Ai fost învățat cum să articulezi consoanele. Fiind conștient de aceste sunete, ai aflat că ai putea fi înțeles cu ușurință.

Ca și vocalele, plasamentul consoanelor este foarte important. Practica continuă și încălzirea vocii înainte îți vor asigura o dicție bună. Un alt secret este respirația diafragmatică fără de care nu am putea realiza o vorbire și o cuminicare corespunzătoare.

 

Înscrie-te și tu la un CURS DE DICȚIE privat

 

↘ Respirație bună, voce sănătoasă

Respirația cea mai bună este respirația diafragmatică. Nu din gât, nu din plămâni. Concentrează-te pe aerul pe care îl respiri și trimite-l direct în diafragmă. În modul acesta nu vei leza nici corzile vocale.

Pentru a-ți da seama când anume funcționează diafragma, întinde-te pe jos, cu spatele lipit de podea și respiră. Vei observa că aerul se duce direct în diafragmă și respiri fără niciun efort. Și atunci când dormim, tot respirația diafragmatică este folosită. De multe ori oamenii încearcă să inspire aer prin ridicarea umerilor (greșit), dar dacă diafragma nu se mișcă, nu respiri.

Exercițiu: pentru a respira corect și a avea și mai multă putere, încearcă să respiri și să expiri pe 1,2,3,4 timpi: de exemplu inspiri pe 2 timpi, ții aerul 2 timpi și expiri pe 4. De asemenea poți încerca să stai întins și să așezi o carte mai voluminoasă pe abdomen și să-ți exersezi respirația diafragmatică.

Totodată, trebuie încălzit și aparatul fonator. Poți realiza acest lucru prin prelungirea consoanei m, cu buzele ușor deschise, până ce simți că buza de sus vibrează: „mmmmm…”.

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *