Importanța dicției în mediul organizațional

Importanța dicției în mediul organizațional

De ce sunt importante abilitățile de vorbire, dicția? O imagine poate valora mai mult decât o mie de cuvinte, dar totuși aceste cuvinte vor fi fără îndoială utile dacă imaginea este distorsionată sau prost înțeleasă. La urma urmei, modul cel mai eficient de a comunica este prin vorbire. Astfel, abilitățile de vorbire sunt o metodă vitală de comunicare, mai ales când vine vorba de mediul organizațional.

 

↘ Mediul organizațional

Ședințe, întâlniri, telefoane, workshopuri, traininguri – toate aceste lucruri sunt din ce în ce mai des întâlnite și nu ai cum să le eviți dacă lucrezi într-un mediu organizațional. Și trebuie, de fiecare dată, să lași o impresie bună, să te faci remarcat, atât prin abilitățile tale aferente jobului și poziției tale, cât și prin dicție, vorbire corectă, comunicare eficientă. Dacă nu te poți face înțeles, oamenii vor începe să te evite și nu te vor mai lua în calcul pentru proiectele viitoare.

↘ De ce dicție?

„Ce-ai spus? Poți repeta, te rog? Ai spus că…? Vrei să vorbești puțin mai tare? Nu am înțeles ceea ce tocmai ai spus. Ai putea vorbi, te rog?”

Toate aceste întrebări se referă la un singur lucru – importanța dicției atunci când vorbim și faptul că este vitală. Una dintre cele mai mari frustrări în comunicare este inabilitatea de a înțelege ceea ce spune o persoană. Acest lucru poate duce chiar la o ceartă, la dispute familiale, pierderea unui contract/job/oportunitate etc.

Mulți dintre noi intră în categoria „Nu vă pot înțelege” sau în categoria celor care nu se fac înțeleși. Dar tot ce ai nevoie este o schimbare de obișnuință pentru a învăța cum să-ți cureți „vorbirea”, să lucrezi la dicție și să identifici punctele slabe pentru a le rezolva în cât mai scurt timp și pentru a avea o comunicare eficientă.

 

↘ Beneficii importante pentru vorbirea clară

Dicționarul definește dicția ca fiind gradul de claritate și distinctivitate a pronunțării în vorbire. Vorbirea îmbunătățește clar sunetul vocii, oferindu-ți o „imagine vocală” mai reușită. Pe măsură ce vorbești cu încredere și credibilitate, lași o impresie de durată și pozitivă.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

Se pare că ne mulțumim de vocea noastră, așa cum e ea. Nu prea ne gândim la asta. „Atâta timp cât pot scoate sunete și se aud niște cuvinte, nu cred că am probleme. Plus că nu am timp de asta acum…”. Ei bine, dicția este ca un mușchi. Iar un mușchi trebuie antrenat constant. Asta se întâmplă pentru că suntem atât de obișnuiți cu sunetul nostru încât ceea ce auzim când vorbim pare să fie corect pentru noi. Dar ceea ce auzim și ceea ce aude ascultătorul sunt două sunete diferite. În timp ce vorbim, auzim sunetul care vibrează și rezonează între suprafețele osoase ale capului și ale feței noastre. Ascultătorul aude sunetul proiectat.

Un alt avantaj pe care îl avem asupra ascultătorului este „imaginea” cuvintelor care călătoresc prin procesul nostru de gândire. Ceilalți nu ne pot citi mintea și putem comunica doar prin cuvintele noastre. De exemplu, dacă vorbim de limba engleză, un exemplu bun este actorul Richard Burton a cărui dicție a fost impecabilă de-a lungul carierei cinematografice.

↘ Importanța dicției

Dicția este cartea de vizită a unei persoane: modul în care pronunțăm cuvintele, ritmul, volumul vocii, dar și modul în care punem accentele pe cuvinte.

Totodată, vocea poate imprima, prin nuanţele sale, alte sensuri cuvintelor. Cei care ştiu să asculte vocile pot sesiza stările reale pe care vorbitorii le au în momentul în care rostesc un cuvânt şi doresc să transmită cu totul altceva.

 

Principalele reguli care ar trebui respectate pentru a avea o dicție perfectă

Mergând pe principiul că tonul face muzica, acest lucru se aplică și este la fel de important și în comunicarea verbală. O corectă modulare a vocii înseamnă diferența dintre un mesaj bine transmis și unul inexistent.

Tonul vocii, intensitatea sa, ritmul de vorbire, modulaţiile vocii, dar şi modul în care accentuăm cuvintele sunt elementele care formează limbajul paraverbal. Acest aspect este deosebit de important atunci când vine vorba despre cei care să transmită informații importante prin telefon, pentru că în acel mediu nu există imagine, iar vorbitorul se va folosi doar de două tipuri de limbaj – verbal şi paraverbal – pentru a-şi convinge audienţa.

Este foarte important să pronunțăm cuvintele integral, să nu mâncăm sunete, dar totodată să ținem cont și de ritmul cu care vorbim.

Indiferent de jobul pe care îl ai, dicția este cartea ta de vizită. Și mai mult decât atât, este ca un mușchi. Un mușchi care trebuie antrenat constant. Așadar, exersează zilnic cel puțin 30 de minute în fiecare zi, fă-te înțeles și lasă cea mai bună impresie.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *