Importanța dezvoltării abilităților de ascultare și atenție la copii

Importanța dezvoltării abilităților de ascultare și atenție la copii

Importanța dezvoltării abilităților de ascultare și atenție la copii

Abilitățile de ascultare și atenție sunt vitale în dezvoltarea copilului, deoarece permit acestuia să funcționeze corect în societate. Când dezvolți aceste abilități, este important ca cel mic să devină un ascultător activ, ceea ce înseamnă că el folosește ceea ce aude de la tine și de la alții ca parte a procesului de comunicare. Reprezentând un exemplu bun și lucrând cu copilul pentru a dezvolta aceste abilități, îi poți oferi avantaje academice și sociale în viitor.

Iată de ce este importantă cultivarea și dezvoltarea acestor abilități:

► Îmbunătățește limbajul și comunicarea

Ai observat că cei mici repetă, imită și copiază ce fac adulții? Chiar și când vine vorba despre limbaj! Copiii păstrează informațiile prin interacțiunile lor cu ceilalți și aceasta include abilitățile de limbă. Cu cât copilul tău ascultă ce au spus ceilalți, cu atât vocabularul și comunicarea devin mai bune. Ajutându-i să-și dezvolte abilitățile de ascultare și atenție, le ușurezi comunicarea cu ceilalți, odată ce va merge la școală. În general, ascultarea și învățarea merg mână în mână. Și, de asemenea, este important să asculte un limbaj adecvat și o pronunție corectă pentru a se putea dezvolta așa cum trebuie.

► Dezvoltă educația și înțelegerea

Pe măsură ce copilul se dezvoltă, el va începe să folosească abilitățile sale de ascultare pentru a-și îmbunătăți vocabularul, gramatica și capacitatea de citire. Dacă este lipsit de abilități de ascultare sau nu acordă atenție, s-ar putea să comită o serie de greșeli care îi vor îngreuna parcursul. Abilitățile de citire pot suferi, de asemenea, dacă copilul nu are abilități de ascultare adecvate, întrucât s-ar putea să nu acorde atenție cuvintelor când altcineva îi citește.

 

► Ajută dezvoltarea socială

Când copilul începe școala, abilitățile de ascultare și nivelul de atenție cresc în importanță. La această vârstă, va începe să interacționeze cu ceilalți copii în mod regulat și va trebui să păstreze informații pe baza acestor interacțiuni. Concepția de sine a copilului și viața socială sunt dependente de interacțiunile sale cu ceilalți oameni. În acest moment, părinții vor conștientiza dacă discursul copilului este subdezvoltat, deoarece ar putea avea probleme în a-și face prieteni sau a comunica cu profesorii.

► Semne ale problemelor de ascultare

Dacă copilul se luptă cu abilitățile sale de ascultare sau de atenție, ar putea apărea câteva semnale. Ar putea avea probleme în a urma indicații, a purta conversații cu alții sau a învăța cuvinte noi. De asemenea, el ar putea „lupta” cu concepte de bază pentru preșcolari, cum ar fi numărarea sau învățarea diferitelor culori. Mulți copii depășesc aceste probleme în timp, deoarece încep să asculte mai bine odată ce își dau seama că nu știu aceste lucruri. Cu toate acestea, la alți copii, intervenția unui specialist ar putea deveni necesară.

Atunci când puterea celui mic de concentrare scade sau este foarte redusă, cauzele pot fi multiple: de la utilizarea excesivă a telefonului pe aplicații, jocuri și YouTube, până la vizionarea ore în șir a desenelor animate de pe diversele canale de televiziune pentru copii, desene animate care acum au cadre foarte scurte și deci, marja de atenție a copilului pe o anume imagine este și ea foarte scurtă. Este bine să antrenați mintea celui mic cu diverse jocuri, ore de desen, puzzle sau orice altă activitate care nu necesită privitul într-un ecran, fie el televizior, tabletă sau telefon.

 

 

 

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 1442

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *