Giroscoape sau giroscopuri?

Giroscoape sau giroscopuri?

De foarte multe ori auzim variate forme ale cuvintelor, care utilizate în mod greșit timp îndelungat, ajung aproape să se întipărească în mintea noastră ca  fiind corecte, deși unele dintre ele nici măcar nu există în limba română, iar astazi am să atrag atenția asupra formei GIROSCOPURI ce se referă la un  aparat care, antrenat de o mișcare de rotație în jurul uneia dintre axe, se poate astfel deplasa încât să nu modifice direcția axei sale de rotație, sau un dispozitiv care asigură stabilitatea și orientarea în spațiu a unui avion, a unui submarin etc.

Super Gyroscope Gimbals

a) Am cumpărat două giroscopuri.

b) Am cumpărat două giroscoape.

VARIANTA CORECTĂ:

Am cumpărat două giroscoape.

Singura formă acceptată de DOOM și DEX este – giroscoape. Forma giroscopuri apare de cele mai multe ori atunci când cei acre folosesc forma de plural pentru acest cuvânt consideră că acest cuvânt provine din unirea cuvintelor giros + scop, moment în care formează pluralul ca pentru scop (scopuri).

Ggiroscóp, însă se formează din gýros = învîrtire, și scop ca´n telescop. Ca o curiozitate, acest aparat a  fost inventat la 1852 de Foucault pentru a demonstra mișcarea de rotație a pămîntului.

Dacă profesia îți cere să scrii și să citești, e foarte important să o faci corect, oricare ar fi domeniul în care activezi. Și pentru că o mulțime de oameni folosesc atât în scris, cât și în limba vorbită cuvinte și expresii cu forme greștite, e foarte posibil ca prin simplă imitație involutară să ne alegem cu greșeli de vorbire sau scriere de care nici măcar nu suntem conștienți.

Pentru mai multe informații de acest tip vino la cursurile personalizate de dicție.

 

 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *