Public speaking: ghidul vorbitorului timid

Public speaking: ghidul vorbitorului timid

Teama de a vorbi în public nu este ceva ce apare peste noapte. Haide să aruncăm o privire în trecut, atunci când eram în liceu și aveam de făcut proiecte pe care trebuia ulterior să le prezentăm în fața clasei.

Imaginează-ți următoarea situație. Este ziua în care trebuie să-ți prezinți proiectul. Privești ceasul… ai făcut deja calculele. Dacă colegul de clasă care stătea în fața tablei ar continua să vorbească dincolo de limita de timp de 10 minute, nu ai mai fi nevoit să-ți ții prezentarea în fața clasei. Colegul era deja la minutul opt. „Haide, omule!”, îți zici în gând, cu palmele transpirate. „Nu te opri din vorbit!”.

Nouă minute. „Super, prietene! Hai, continuă să vorbești”, îți zici.

10 minute. 11 minute. 12 minute. „Slavă Domnului! Sunt liber!”.

Respiri ușurat când auzi brusc vocea profesorului: „Popescu, la tablă!” Îngheți. Nu știi ce să faci.

Dacă și tu te-ai regăsit în situația de mai sus, iată câteva sfaturi pentru un vorbitor mai timid:

 

🗣 Notează-ți fricile și obiectivele

Ia-ți ceva timp să te gândești la rădăcina fricilor tale. Vorbirea în public te sperie pentru că ai avut o experiență proastă? Este pentru că ai fost întotdeauna timid? Este pentru că ești îngrijorat de ce vor crede oamenii despre tine?

Scrie-ți fricile și informează-te despre modul în care te-au ținut pe loc, atât profesional, cât și personal. Apoi „răstoarnă” scenariul și scrie numeroasele moduri în care depășirea acestei frici te poate propulsa înainte și îți poate aduce satisfacție. Descrie cum ar arăta viața ta dacă ai fi un vorbitor public încrezător. Ce s-ar putea schimba?

 

🗣 Înregistrează-te vorbind despre obiectivele tale în ceea ce privește vorbitul în public

Acum, vorbește despre temerile și obiectivele tale de public speaking în timp ce te înregistrezi. Acesta este un exercițiu excelent din câteva motive:

  1. confortul în fața camerei are un mod de a face scena să se simtă mai puțin intimidantă mai târziu;
  2. te face să te gândești la cum să-ți structurezi cel mai bine povestea;
  3. te face puternic această putere de a da glas temerilor tale și de a afirma exact ce intenționezi să faci în legătură cu aceasta.

 

⚠️ Dacă te lupți pentru a începe, pur și simplu înregistrează-te spunând „Ananasul este delicios”. Apoi respiră adânc, pornește din nou camera și încearcă încă o dată. Scopul nu este să înregistrezi un discurs demn de premiul Nobel- cel puțin deocamdată. Scopul tău este pur și simplu să devii 1% mai confortabil făcând ceva care te face să nu te simți confortabil. ⚠️

🗣 Înregistrează-te de încă 10 ori și critică fiecare fișier audio

De ce unii oameni par naturali când vorbesc în public? Pentru că, odată, și-au dat voie să fie „varză” la a vorbi în public. Trebuie să faci la fel.

O înregistrare de doar trei minute în fiecare zi este cea mai bună investiție pe care o poți face pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de vorbire. S-ar putea să deprimi când vei asculta înregistrările, dar continuă să asculți. Ia-ți notițe: unde trebuie un lucru îmbunătățit, dar notează și ceea ce faci corect. Poate vei evita să spui cuvinte de umplere precum „um”, „ăăăă”, „mmmm” pentru o perioadă. Poate că după a patra versiune, introducerea discursului începe să pară mai atrăgătoare. Bucură-te de fiecare victorie, oricât de mică ar fi.

Odată ce începi să te simți mai confortabil vorbind despre obiectivele tale, înregistrează-te susținând alte mini discursuri – s-ar putea să spui povestea preferată din copilărie sau să povestești ce ai visat aseară.

Începe să te familiarizezi cu sunetul vocii tale.

 

🗣 Spune o poveste unui prieten apropiat

Dacă te simți cel mai confortabil să vorbești acasă, invită un prieten. Îmbracă-te comod, simte-te relaxat, bea o băutură dacă crezi că va ajuta cuvintele să curgă, apoi pur și simplu împărtășește o poveste.

 

🗣 Pune o întrebare în cadrul unui discurs

O modalitate excelentă de a câștiga mai multă încredere este să pășești scurt în lumina reflectoarelor – și apoi să ieși din ea. Mergi la o discuție – ar putea fi o lansare de carte, o discuție cu privire la mâncarea mexicană, orice – și ridică mâna. Dacă ești chemat, mergi pe scenă sau lângă persoană care a vorbit: prezintă-te, pune întrebarea, așază-te, respiră și sărbătorește faptul că ești viu. Nu ai pățit nimic. Ești în viață.

 

🗣 Postează un video cu tine vorbind pe rețelele sociale

Probabil știi că pe Instagram Stories, Facebook, YouTube, oamenii se înregistrează vorbind despre orice. Acesta ar putea fi un exercițiu extraordinar. S-ar putea chiar să le anunți urmăritorii că nu îți este atât de comod să vorbești în public și să întrebi dacă cineva are sfaturi.

 

🗣 Urmează un curs de public speaking

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și păianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.

Următorul curs începe pe 27-28 februarie 2021.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *