Gesturi de evitat în public speaking

Gesturi de evitat în public speaking

Stai în fața unei mulțimi și începi să vorbești. Mâinile o iau razna, încep să tremure, să transpire și te simți mai ciudat ca niciodată pentru că nu știi ce să faci cu ele.

Limbajul non-verbal este la fel de important ca cel verbal. Prin antrenament și mulă practică, vei ajunge la un moment dat să controlezi mișcările perfect și să îți coordonezi membrele în funcție de discurs. Pe scurt, să fii natural. Însă, chiar dacă știi ce să faci cu mâinile în timpul unui speech, există câteva gesturi pe care ar trebui să le eviți pe cât posibil.

#1 Arătătorul

Dacă arăți de foarte multe ori spre public, s-ar putea ca membrii să se simtă oarecum lezați. Este considerat un gest agresiv și nu e deloc pe gustul oamenilor.

#2 Tony Blair

Fostul ministru al Regatului Unit, Tony Blair, are niște gesturi incredibile. De fiecare dată când vorbea în public, mâinile sale o luau razna și accentuau fiecare cuvânt ce-i ieșea din gură. Așa cum poate fi văzut și în filmulețul de mai jos, Tony Blair este foarte greu de urmărit și obosește ochiul telespectatorilor. Evită accentuarea tuturor cuvintelor.

 

 
#3 Să ne ascundem

Foarte des întâlnit la vorbitorii începători, acest gest este folosit atunci când nu te simți în siguranță în fața unei audiențe. Conceptul de a-ți trage mâneca de la cămașă sau de la sacou pentru a mai acoperi niște piele, dă impresia că vrei să lași cât mai puțină piele la vedere. Ei bine, nu contează cât de mult te acoperi, publicul tot o să te vadă.

#4 Stan și Bran

Mai ții minte cânt Stan se scărpina în cap după vreo boacănă pe care o făcea? Gestul trebuie să lipsească din repertoriul oricărui vorbitor în public. Dacă te scarpini în creștetul capului în timp ce vorbești, cei din public vor crede că nu prea știi despre ce vorbești. Regula nu se aplică atunci când ai de povestit o întâmplare hazlie.

#5 Aplaudatul

Chiar dacă o bătaie de palme poate accentua la un moment dat al prezentării diferite puncte pe care vrei să le evidențiezi, indicat ar fi să nu abuzezi de aplaudat. Dacă vrei să se audă aplauze, așteaptă până după prezentare.

#6 Notițe

Mulți speakeri își bazează discursurile pe notițele scrise înainte de eveniment și le țin în permanență în mână. Lasă-le deoparte și bucură-te de faptul că poți să folosești ambele mâini pe durata discursului. Dacă uiți despre ceea ce urma să vorbești, poți oricând să arunci un ochi pe notițele ce te așteaptă pe birou.

#7 Storcătorul

Cuvântul se referă la mâinile tale, care stau împreunate și se freacă una pe cealaltă. Gestul dă dovadă de tensiune și nesiguranță.

#8 Cele zece secunde de mâncărime

Dintre toate gesturile pe care ni le oferă adrenalina vorbitului în public, cel mai sâcâitor este fără îndoială scărpinatul. Am văzut de foarte multe ori traineri care mai aveau un pic și se răneau în timp ce-și mascau emoțiile prin scărpinat. Cum scapi de scărpinat? Trebuie să te oprești din vorbit pentru o secundă și să îți dai seama că faci un gest repetitiv și enervant pentru audiență. Apoi trebuie să te relaxezi și să faci orice altceva cu mâinile, astfel încât acestea să fie cât mai departe de pielea ta, în așa fel încât să nu-ți poți face rău.

#9 Gesturile nefinalizate

Intenția ta e bună, dar rezultatul final este greșit. Îți dorești să faci gesturi firești, dar nu le duci până la capăt și ies niște semne ale unui om care nu prea știe ce face cu exactitate. Dacă gesturile tale sunt slabe, autoritatea ta ca vorbitor este una scăzută și mesajul transmis de tine nu este unul îndeajuns de puternic.

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK. 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 1058

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *