Furnicular sau funicular?

Furnicular sau funicular?

Pentru că mereu găsim câte un cuvânt pe care îl auzim pronunțat în mai multe variante de pronunție, iată că azi a venit vremea să ne lămurim asupra acestei dileme, mai ales că expresia a ajuns chiar subiect de banc:

“- Cum se spune corect: furnicular sau funicular?

-La ce?“

Evident, forma corectă a cuvântului este funicular, iar pentru cine nu știe exact ce este un funicular, cuvânt ce nu are nicio legătură cu furnicile sau Străfurnicile, mai jos găsiți și definiția din dicționar:

FUNICULÁR, funiculare, s. n., adj. 1. S. n. Mijloc de transport aerian format din unul sau din mai multe cabluri suspendate pe stâlpi, pe care circulă cabinele cu pasageri și cărucioarele cu materiale, folosit în regiunile muntoase greu accesibile. 2. Adj. (În sintagma) Poligon funicular = construcție grafică de forma unei linii poligonale, care servește, în mecanică, la studiul unui sistem de forțe. – Din fr. funiculaire.

Citește și: Vroiam sau Voiam?

MANUALUL DE DICȚIE ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI POATE FI CUMPĂRAT ACCESÂND ACEST LINK.

Așa că, dacă vă doriți o comunicare corectă și îngrijită în limba română, încercați să țineți cont de sfaturile de mai sus.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *