Formarea obiceiului: Mitul celor 21 de zile

Formarea obiceiului: Mitul celor 21 de zile

 

Obiceiurile oamenilor de succes le permit acestora să dezvolte în permanență comportamente care aduc și ele, la rândul lor, succes. Totul, de la mâncare și cheltuieli responsabile, până la îndeplinirea sarcinilor, necesită obiceiuri ce pot face parte din viața noastră printr-un comportament echilibrat și calculat.

Spre exemplu, fostul baschetbalist, Michael Jordan, executa în pauza competițională sute de aruncări la coș pe zi. Când erau tinere, cele două surori, Venus și Serena Williams, se trezeau în fiecare zi, la 6:00 dimineața, pentru a juca tenis înainte de a merge la școală. Oamenii de succes au învățat cum să-și dezvolte obiceiuri bune, iar pentru asta ai nevoie de disciplină, de curaj și de muncă multă, totul pentru a ține aceste obiceiuri la locul lor. Este clar pentru toată lumea că, pentru a facilita succesul, trebuie să dezvolți aceste obiceiuri, însă de ce sunt ele atât de dificil de adoptat?

Majoritatea oamenilor cred că obiceiurile se formează prin executarea unei acțiuni pe o perioadă de 21 de zile. În fiecare zi, timp de 21 de zile și gata: obiceiul s-a format. Din păcate, nu acesta pare a fi adevărul. Mitul celor 21 de zile a apărut în urma unei interpretări greșite a lucrării doctorului Maxwell Maltz despre imaginea proprie. De fapt, Maltz nu a constatat că ai nevoie de 21 de zile pentru a îndeplini sarcinile și pentru a dezvolta un obicei. Oamenii au vrut atât de mult ca acest lucru să fie adevărat, încât ideea a început să crească în popularitate. Tom Bartow, autorul cărții Organize Tomorrow Today, a dezvoltat următorul model care explică formarea obiceiurilor.

#Faza 1 – Luna de miere

Această fază a formării obiceiurilor este caracterizată de sentimentul: “ce ușor pare a fi“. Așa cum toți oamenii căsătoriți îți vor spune, la un moment dat și luna de miere are un sfârșit. Faza Lunii de Miere are loc după ce individul a fost inspirat. Spre exemplu, participă la o conferință sau la un curs motivațional și, în primele câteva zile, își dorește să facă schimbări pozitive în viața sa.

#Faza 2 – Lupta

Inspirația apune încet-încet și reintră în cursă realitatea. Persoana se chinuie să finalizeze obiceiul pozitiv, în vreme ce vechiul obicei bate la ușă. Cheia pentru a trece la a treia fază a formării obiceiului este de a câștiga 2 sau trei astfel de lupte interioare.

Recunoașterea este esențială pentru a câștiga această luptă. Trebuie să recunoști că noul obicei este potrivit pentru tine și să fii conștient de faptul că o luptă câștigată într-o zi transformă lupta din ziua următoarea și o face mai ușor de câștigat.

Apoi, îți pui două întrebări: cum mă voi simți dacă voi face asta? și cum mă voi simți dacă nu voi face asta? Lasă emoțiile să decidă pentru tine atunci când ai de ales.

Dacă niciuna din cele două tehnici nu funcționează, atunci imaginează-ți în detaliu cum va arăta viața ta în următorii 4-5 ani dacă nu vei face schimbări. Fii sincer cu tine.

#Faza 3 Descurajarea

Privită ca un monstru, faza descurajării intervine atunci când un individ permite rezultatelor negative să îl descurajeze și să îl facă să se gândească: nu merge, și nici nu pot să fac nimic în privința asta.

Distragerea poate reprezenta și ea un bun motor care duce la eșec. Distragerile pot fi reprezentate de prieteni care te cheamă în oraș, sau de vacanțe neplanificate, boli, etc.

Seducția succesului: O persoană începe să se concentreze doar pe rezultatele pozitive și începe să se gândească la faptul că, în sfârșit, și-a dat seama că va reuși, chiar dacă nu a muncit atât de mult. Dacă un om experimentează o întrerupere a obiceiului, el va fi trimis înapoi în lupta cu sine, adică la faza a doua.

Mulți oameni sunt de părere că obiceiurile pozitive sunt ușor de obținut și că totul e simplu, ca și când te-ai spăla pe dinți. Să fii grozav necesită sacrificii și necesită să faci lucruri pe care alții nu le fac sau nici măcar nu sunt în stare să le facă. Obiceiurile grozave se formează zilnic. Una peste alta, oamenii de succes au învățat pe propria piele cum să își dezvolte aceste obiceiuri. Indiferent de cât de multe ori o dai în bară și treci de la o fază la cealaltă, nu renunța. Asta te va face să ai succes.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *