Eponime: Persoane care au lăsat în urma lor… cuvinte – Adidas, Diesel sau Boicot

Eponime: Persoane care au lăsat în urma lor… cuvinte – Adidas, Diesel sau Boicot

Unii oameni au lăsat în urma lor lucruri remarcabile, ca invenții, teorii sau opere care au schimbat fundamental lumea. Pe lânga asta, unele persoane au lasat chiar mai mult, cum ar fi… cuvinte.

Există și un termen de specialitate care definește acest fenomen: eponim. Pe scurt se referă la personaje ale căror nume proprii ajung să desemneze o altă entitate decât cea pe care au numit-o inițial.

Adolf „Adi” Dassler

Adidas nu este doar o firmă celebră de încălțăminte sport, ci a devenit încălțamintea sport însăși. Chiar și DEX-ul îl definește în acest fel cuvântul „adidas”. Puțin știu că numele provine de la o persoană, mai exact fondatorul companiei: Adi Dassler.

A fost un cizmar german, inventator și antreprenor care a fondat compania germană de îmbrăcăminte sportivă Adidas.

El inovat designul pantofilor sport așa cum îi știm astăzi. El a fost, de asemenea, fratele mai mic al Rudolf Dassler, fondatorul a Puma.

Amper

Amperul este unitatea de măsură pentru intensitatea curentului electric. Denumirea de amper a fost dată în cinstea fizicianului francez André-Marie Ampère, pentru numeroasele sale contribuții la dezvoltarea electromagnetismului.

Rudolf Diesel

Rudolf Christian Karl Diesel a fost un inginer și inventator german. A construit ceva ce face parte și astăzi din viețile fiecăruia dintre noi: diesel, un motor cu ardere internă în care combustibilul se aprinde datorită temperaturii ridicate create de comprimarea aerului necesar arderii, și nu prin utilizarea unui dispozitiv auxiliar, așa cum ar fi bujia în cazul motorului cu aprindere prin scânteie.

Boicot

Poate pare greu de crezut, dar verbul „a boicota” se trage tot de la o personă… de la cineva „boicotat”. Numele său a fost Charles Cunningham Boycott, un proprietar irlandez boicotat de ţăranii de pe moşia sa.

Nu mai lucrau pământurile, nu mai vorbeau deloc cu Boycott şi nu îl mai  serveau în niciun fel.

A fost prima persoană din istorie împotriva căreia s-a luat o astfel de măsură.

Nicotină

Jean Nicot a fost un diplomat și savant francez. Este cunoscut pentru faptul că a introdus tutunul ca plantă medicinală în Franța. De aceea, de la numele său provine denumirea științifică a acestei plante: Nicotiana tabacum.

Foto: Pexels

 

Vrei să îţi auzi vocea pe reclame? Nou curs de voice-over

Te atrage meseria de voice-over? Vrei să îţi auzi vocea pe reclame? Vrei să lansezi un podcast şi vrei să mai lucrezi la felul în care îţi sună vocea?

Carmen Ivanov (TANĂNANA), Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Kiss FM) te introduc în lumea „vocilor”. Un nou curs de VOICE-OVER, marca Dicție.ro, se desfășoară între 04-05 iunie 2022.

Cursul este structurat astfel: 12 ore de învățare dintre care 20% teorie, 80% practică în fața microfonului.

ÎNSCRIERE:

CURS DE VOICE-OVER


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *