E adevărat că femeile vorbesc mai mult decât bărbații?

E adevărat că femeile vorbesc mai mult decât bărbații?

Că femeile vorbesc mai mult decât bărbații bănuiam deja, și probabil bănuiați și voi. Studiile spun că femeile rostesc zilnic în jur de 20 de mii de cuvinte, cu 13 mii mai mult decât bărbații. Chiar dacă motivele diferă, cel mai important dintre ele este dat de proteina din creier FOX-P2. Se pare că doamnele au cu 30% în plus, spun oamenii de știință din Statele Unite, și asta le face să comunice mai mult.

Pe de altă parte, dacă ne referim la un studiu realizat un an mai târziu, în 2014, de Dr. Matthias Mehl, de la UBRP Arizona, vom afla că nu există de fapt nicio diferență semnificativă între numărul de cuvinte folosit de femei și bărbați într-o zi și că percepția noastră asupra acestei diferențe de gen nu poate fi demonstrată empiric.

Stereotipul potrivit căruia femeile vorbesc mai mult decât bărbații este unul care este destul de înrădăcinat în societatea noastră; deja sunt cunoscute arhetipurile bărbaților tăcuți și al femeilor care nu se mai opresc din vorbit.

Potrivit cercetării doctorului Matthias Mehl, un bărbat folosește în medie 15.669 de cuvinte, iar o femeie 16.215, valori extrem de apropiate. Mehl a ajuns la aceste cifre folosindu-se de un aparat de înregistrat care capta 30 de secunde de conversație la fiecare 12,5 minute, ceea ce i-a permis să capteze 5% din conversațiile purtate într-o zi. 396 de persoane au participat la studiu, dintre care 210 femei și 186 bărbați.

Mai mult decât atât, interesant este faptul că un bărbat a fost cel care a folosit cele mai multe cuvinte într-o zi, nu mai puțin de 47.000.

Personal, dacă stau să mă gândesc, cred că am întâlnit și femei și bărbați care nu se mai opreau din vorbit și, cu siguranță, fiecare dintre noi avem cel puțin un prieten care este recunoscut drept cea mai vorbăreață persoană pe care o știm. Însă este greu să tragem o concluzie și să tranșăm această dilemă, asta pentru că fiecare individ este diferit de celălalt din toate punctele de vedere, și într-un studiu de acest fel marja de eroare poate fi destul de mare, în funcție de tipul persoanelor angrenate în cercetare.

Dar, dacă ar fi să mă întrebați pe mine, spun așa: femeile vorbesc mai mult, pentru că bărbații sunt mai buni ascultători. 🙂

Așadar, vorbiți mult, puțin, vorbiți cât vreți,

Numa’ s-o faceți

Corect.

Înscrie-te acum la un curs de dicție. 

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

1 Comentariu

  • Maria Posted 24/07/2019 20:54

    Imi place foarte mult aplicatia”dictie.ro”!!!!!!!

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *