Două februarie sau doi mai?

Două februarie sau doi mai?

Ieri a fost două februarie, ar spune toți cei care mai pun preț pe corectitudinea vorbitului în limba română. Am auzit doar câțiva oameni, majoritatea jurnaliști ori actori, care încă mai pronunță corect data din calendar: două iunie, douăsprezece mai, douăzeci și două martie, însă sunt prea puțini pentru a-i educa pe ceilalți, plus că nu ai cum să devii prea popular când corectezi pe cineva care greșește.

Mai nou, DOOM-ul a rezolvat și această problemă și a acceptat ambele variante: două februarie și doi februarie. De parcă ziua ar fi la genul masculin: o zi, doi zile, pe stilul maghiar, de acum încolo când zici că mergi în localitatea 2 mai, și zici doi mai, e corect.

A doua variantă a dicționarului acceptă și formele de masculin în indicarea datei: „doi / doisprezece / douăzeci și doi mai”.

Există și o cauză pentru care oamenii au urât dintotdeauna să spună două atunci când se refereau la dată: confuzia care era la o distanță de 7 lungimi: nouă; la fel cum se întâmplă și în cazul numărului șapte, pronunțat deseori șepte, tocmai din cauza confuziei cu vecinul șase.

În ceea ce privește prima zi din lună, este incorect să folosim unu (unu mai), ci întâi mai. Încă e corect.

 

 

 

 

3 Comentarii

 • none Posted 10/07/2019 11:46

  dupa argumentul tau ar trebui sa zicem si douazeci si una iunie

  • Chelsău Paul Posted 24/03/2021 13:13

   Da, nu ar fi greșit, chiar dacă nu-ți sună bine…

 • Solon Posted 02/02/2020 13:40

  Gramatica disciplinează mintea, cam aşa ceva spunea Eminescu. Limba română are logica sa. Acordul se face nu între numeralul 2 şi subtantivul LUNĂ, ci între numeralul 2 şi substantivul MASCULIN ianuarie, februarie etc .. Aici e logica scierii corecte

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *