Dezvoltarea abilităților conversaționale la copii

Dezvoltarea abilităților conversaționale la copii

Copiii învață cum să vorbească și cum să asculte pe măsură ce cresc și se dezvoltă. Vorbirea corectă și ascultarea pozitivă înseamnă a vorbi politicos, a nu întrerupe, a încerca să înțelegi ceea ce ți s-a trasmis și a răspunde la fel de clar și coerent.

 

↘ Vorbirea și ascultarea

Poate ai trecut prin asta ca părinte: ești acasă, sună telefonul sau ești la o cafea cu o prietenă când copilul tău are dintr-o dată o situație urgentă de rezolvat.

Acest lucru ar putea fi obositor dacă se întâmplă foarte des, dar este, de asemenea, destul de normal. Să înveți cum să comunici cu ceilalți este un pas mare pentru copilul tău. Îți va lua timp ca el să învețe cum să vorbească, ce să vorbească și cum să asculte alți oameni.

 

Autoreglarea este o parte importantă a învățării vorbirii corecte și ascultării active. Unii copii deprind acest lucru mai repede, alții mai târziu. Nu există o rețetă sau un termen anume, fiecare copil se dezvoltă în ritmul său. Importante sunt susținerea, echilibrul și exersarea continuă.

 

Genul de temperament pe care îl are copilul poate influența acest lucru: un copil foarte social poate dori să fie implicat în fiecare conversație și să aibă probleme de ascultare. Pe de altă parte, un copil care nu este la fel de social va găsi, probabil, mai ușor să asculte, dar îi va fi mai greu să răspundă.

 

Copilul trebuie încurajat atât să vorbească, cât și să asculte. Poți face cu el o serie de exerciții pentru a-i dezvolta atât comunicarea, cât și imaginația. Lasă-l să vorbească când se află în mediul lui. Oricât este nevoie. Corectează-l de fiecare dată când greșește și vorbește-i apoi să vezi cât de implicat este în conversație și cât de mult ascultă din informațiile pe care i le oferi.

 

↘ Cum învață copilul să vorbească și să asculte

Când vine vorba de învățarea despre vorbire și ascultare, copilul tău va învăța de la tine. Încearcă să vorbești cu cei din jur așa cum ți-ai dori să vorbească și copilul tău. Asta îl va ajuta să învețe.

Îl poți învăța pe cel mic exersând de fiecare dată. Este posibil, totodată, ca micuțul tău să învețe cel mai bine atunci când îi spui clar ce vrei să facă. De exemplu:

 

→ „ Spune-i, te rog, mulțumesc bunicii că te-a dus în parc”

→ „Uite, dacă vorbesc cu cineva, trebuie să spui << scuză-mă >> și apoi să așteapți până când sunt gata să ascult”

 

Lăudarea copiilor atunci când comunică bine îi va face să își dorească să continue acest lucru. De exemplu, „Îmi place modul în care ai așteptat să termin convorbirea” sau „Te-ai descurcat foarte bine făcând/zicând asta”.

S-ar putea să vrei să întocmești câteva reguli despre vorbirea politicoasă și despre conversație. Este important să discuți cu copilul tău despre reguli, astfel încât să înțeleagă ceea ce așteptați de la el. Poți utiliza, de asemenea, consecințe. De exemplu, este posibil să creați o consecință, cum ar fi timp mai puțin pentru o anumită activitate preferată din cauza unui limbaj nepoliticos.

 

↘ Vorbirea și ascultarea pozitivă

Pentru un copil, a fi capabil să vorbească și să asculte activ implică:

→ să înceapă conversații;

→ să știe cum să primească atenția într-un mod corect – de exemplu, așteptând o pauză sau spunând „scuzați-mă”;

→ să folosează contactul vizual;

→ să respecte rândul fiecăruia;

→ să fie capabil să vorbească clar și în propoziții care sunt potrivite vârstei;

→ să nu vorbească peste alți interlocutori, să nu părăsească conversația dintr-o dată, să nu întoarcă spatele;

→ să știe când să nu mai vorbească, când să termine conversația;

 

Unii copii preiau repede acest lucruri, iar alții ar putea avea nevoie să le fie amintit un lucru – de exemplu, „Daria, te rog să te uiți la mine când îmi vorbești”.

Dacă copilul tău pare să aibă dificultăți în folosirea limbajului sau în pronunțarea unor cuvinte (bâlbâială, defect de dicție, etc.) vei dori poate să mergi la un logoped. Nu este un lucru rău, dar trebuie mai întâi să vezi cât de gravă este problema. Puțini medici rezolvă problemele cu adevărat. Dicția se învață de acasă. De aceea este foarte important să vorbești cât mai mult cu copilul tău. Să-i vorbești corect, pentru că așa el va auzi toate sunetele corect, va ști cum trebuie pronunțate și așa își va dezvolta și vorbirea. Desigur, nu va spune totul perfect dintr-o dată, de aceea trebuie să-l corectezi ori de câte ori greșește și să-l pui să repete varianta corectă. Este foarte importantă repetiția deoarece copilul își va fixa în minte ce și cum trebuie să pronunțe.

 

Vizita la un medic logoped poate fi obositoare sau chiar terifiantă pentru un copil. Poți exersa cu el acasă, cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Poți folosi manualul de dicție pentru copii „Străfurnica și prietenii săi” sau „Străfurnica în căutarea Atlantidei”. Sunt cărți pline de povești care îl va ajuta pe copilul tău să se distreze, să se relaxeze și să învețe în același timp. Cu ajutorul personajelor plin de haz va învăța ce înseamnă pronunția corectă și va face progrese.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE PENTRU COPII „STRĂFURNICA ȘI PRIETENII SĂI”

ȘI „STRĂFURNICA ÎN CĂUTAREA ALTANTIDEI”.

 

Dacă ești părinte și ai nevoie un mic ajutor pe partea de dicție, poți comanda manualul de dicție pentru adulți „SAȘE SAȘI ÎN ȘASE SAȘI”.

Și desigur, îl poți înscrie pe cel mic la un CURS DE DICȚIE PENTRU COPII.

 

↘ Gestionarea răspunsurilor neadecvate

Copilul tău ar putea să-ți răspundă obraznic atunci când stabilești limite sau oferi instrucțiuni. Vorbind înapoi, copilul tău încearcă să-ți ofere punctul său de vedere. Unii copii vorbesc pentru a obține o reacție de la tine. Trebuie să le explici beneficiile acestor reguli și de ce sunt ele importante. Poți da exemplu de un set de reguli pe care le respecți și tu ca adult, pentru a vedea că nu este singurul care trebuie să facă o sarcină extra.

 

Răspunde-i într-un mod pozitiv. Dacă copilul ripostează, următoarele strategii te-ar putea ajuta:

→ răspunde calm și amintește-i copilului regulile de familie;

→ dacă micuțul continuă să fie nepoliticos, ar putea fi necesar să explici consecințele;

→ dacă râzi sau acorzi atenție prea multă copilului tău, s-ar putea să-l răsplătești din greșeală pentru că a vorbit înapoi;

 

↘ Gestionarea întreruperilor

Întreruperea se întâmplă de obicei atunci când copiii nu își pot controla dorința de a vorbi. Dar dacă nu este o situație de urgență, este important să-ți ajuți copilul să învețe să aștepte.

 

Dacă copilul întrerupe constant, poți încerca următoarele:

→ amintește-i copilului tău care sunt regulile convenite în familie, apoi continuă conversația până când va spune „scuze” sau până când observi că nu mai întrerupe;

→ când copilul tău spune „scuză-mă”, încearcă să-l răsplătești cu atenția ta rapid: va vedea că dacă face ceea ce trebuie, va primi ceea ce își dorește;

→ laudă-l când așteaptă și spune/pronunță corect, așa va dori să continue să vorbească în modul acela;

→ dacă ai un apel important care nu poate fi întrerupt, încearcă să-i propui celui mic o activitate interesantă;

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *