De ce un mindset puternic te va face un vorbitor mai bun – și unul mai puțin emoționat!

De ce un mindset puternic te va face un vorbitor mai bun – și unul mai puțin emoționat!

CURS DE PUBLIC SPEAKING

Potrivit unui sondaj de opinie, 41% dintre persoane declară vorbitul în fața unei audiențe ca frica lor cea mai mare. Uitați de spații mici, întuneric, și paianjeni – să vorbești în picioare în fața unei mulțimi este mult mai terifiant pentru majoritatea oamenilor.

La cursul de public speaking înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.


A vorbi în public este o performanță, dar nu este același lucru cu actoria. Există două diferențe principale. Prima este destul de evidentă – ca actor, ești altcineva, dar ca public speaker, ești tu însuți, cel puțin ar fi ideal. Mulți oameni se luptă să fie ei înșiși în fața unui public. Cât de des ai auzit că oamenii intră în „modul de prezentare”? Ei apelează la o „professional persona” care este o formă inconștientă de actorie.

A doua diferență se referă la relația cu publicul. Un actor își imaginează că publicul nu este acolo, că există al patrulea perete. Dar, în calitate de vorbitor în public, ești acolo pentru a interacționa direct cu publicul. Pentru audiență, tu ești punctul central – și invers. 

Aceste două lucruri – SĂ FII TU ÎNSUȚI și SĂ INTERACȚIONEZI CU PUBLICUL TĂU contează cel mai mult. A te pune în centrul scenei (într-un mod autentic în care ești pe deplin prezent) va ajuta publicul să se conecteze cu tine.

Un public poate detecta când nu ești pe deplin prezent. Iar vorbitorii prea emoționați sau terifiați de scenă încearcă din greu să evite să se poziționeze în centrul acesteia – se ascund în spatele unui PowerPoint sau apelează la acea voce mecanică care nu sună deloc natural.

 

Ce înseamnă să ai un mindset puternic? 

Căutând să-ți impresionezi publicul sau să-ți faci griji cu privire la ceea ce cred despre tine, îți vei distrage atenția de la a te concentra asupra nevoilor lor – iar alții vor observa asta.

Adoptarea unui mindset puternic înseamnă să arăți că îți pasă de publicul tău mai mult decât de ceea ce cred ei despre tine. Acest lucru se aplică indiferent dacă ai un mesaj pozitiv sau dificil de transmis.

Chiar dacă ai un mesaj greu de transmis, poți fi un vorbitor puternic concentrându-te pe de ce-ul tău. Mulți pot câștigat admirația nu „arătând bine”, ci dând dovadă de empatie și competență.

Adoptarea unei mentalități puternice ar trebui să te ajute să te simți mai relaxat, deoarece îți muți atenția de la sursa nervilor. Și te va face un speaker mai bun. De fapt, vei obține lucrul la care tânjești – validarea publicului – dacă nu încerci să impresionezi.

 

Dar ce faci dacă nu crezi în de ce-ul tău?

Asta poate fi o problemă. Nu poți avea o mentalitate puternică dacă nu crezi că mesajul tău este valoros. Destul de des frica oamenilor provine din faptul că trebuie să vorbească despre lucruri în care nu cred.

Acest lucru este extrem de stresant, deoarece se simte ca și cum ai minți. S-ar putea ca lucrurile să funcționeze pe termen scurt, dar nu este sustenabil pe termen lung.

 

Concluzie

Poate cel mai bun aspect în a avea o mentalitate puternică este că reprezintă, de asemenea, secretul de a-ți gestiona emoțiile cu succes.

Ascunderea în spatele unui PowerPoint sau citirea notițelor te poate ajuta să treci peste (deși nu te va pregăti pentru următoarea prezentare). Dar atunci când ai o legătură cu publicul, te va face să te simți mult mai relaxat.

 

Ai primit vreodată sfatul „imaginează-ți publicul gol”? Majoritatea trainerilor de public speaking ar spune că acesta este cel mai prost sfat pe care îl poți da cuiva! Intenția pare să te ajute să-ți vezi publicul ca fiind mai puțin amenințător. Dar dezarmarea „inamicului” nu este un mod util de a te gândi la public.

Sună mai bine sfatul lui Chris Anderson, șeful TED:

„Ești om. Ascultătorii tăi sunt oameni. Gândește-te la ei ca la prieteni. Și doar întinde-te.”

 


CURS DE DICȚIE

Cursul complet de dicție îți oferă ocazia de a diagnostica și de a rezolva cele mai stringente probleme de dicție cu care te confrunți. Pe parcursul a șase sesiuni dedicate, personalizate, a câte 60 de minute, trainerii Dicție.ro vor depista particularitățile tale de rostire și-ți vor propune seturi de exerciții speciale menite să soluționeze problemele de dicție.

VINO LA CURS

 

CURS DE VOICE-OVER

Fii tu vocea reclamelor radio-TV! Înscrie-te la un curs de Voice Over! Carmen Ivanov (Radio KISS FM), Mihai Crăciun (PRIMA SPORT) și Alex Tuhuț (Radio MAGIC FM) te introduc în lumea voice-acting-ului. Dacă ai voce, ți-o modelăm și o vom face numai bună de livrat, dacă nu ai, sau crezi tu că nu ai, o vom desface în mii de bucăți și o vom asambla pentru vocea perfectă de reclame radio și TV. Cursul este unul intensiv și este compus din 75% practică și 25% teorie.

 

foto: pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *