De ce ți-e frică mai tare: de vorbitul în public sau de moarte?

De ce ți-e frică mai tare: de vorbitul în public sau de moarte?

Potrivit studiilor de specialitate, frica cea mai mare a oamenilor este legată de vorbitul în public. Pe locul doi este cea de moarte. Potrivit lui Jerry Seinfeld, asta înseamnă că dacă un om obișnuit trebuie să meargă la o înmormântare pentru a ține un discurs, ar prefera mai degrabă să fie pus în coșciug decât să vorbească în fața altor oameni.

Această atitudine, care este citată de mai toți trainerii de public speaking, se aplică și reflectă atitudinea oamenilor față de vorbitul în public.

Potrivit teoriei cognitiv comportamentale, frica de a vorbi în public este o fobie socială. Cercetătorii spun că oamenii creează această fobie prin constituirea consecințelor posibilului eșesc care ar urma să vină.

Mulți dintre cei care trebuie să vorbească în public se tem de faptul că s-ar putea teme atunci când apar în fața audienței. Ei evită vorbitul în public pentru că sunt de părere că s-ar putea întâmpla foarte multe lucruri de neimaginat. Cum ar fi: spectatorii să arunce cu roșii stricate, să fie concediați, să își pardă familia, să își piardă casa, și exemplele pot continua. Însă, în realitate, există o listă de efecte studiate de specialiști care te-ar putea influența în cazul unui eșec, iar niciunul dintre acestea nu are legătură cu sfârșitul lumii. Prin înțelegerea fricii, frica dispare.

Frica poate cauza patru schimbări ale stărilor care te pot afecta în felul următor:

  • Emoție – Te simți nervos, stresat, îngrijorat sau panicat
  • Gând – Uiți cuvintele și îți pierzi concentrarea
  • Comportament – Tremuri, te foiești și folosești gesturi incontrolabile
  • Fizic – Respirația îți provoacă probleme, ritmul cardiac crește și stomacul o ia razna.

Dacă înțelegi că acestea sunt simptomele de bază ale celor care se tem de vorbitul în public, te poți distanța de ele. Data viitoare când ești pus în poziția de a vorbi în fața mai multor oameni și stomacul tău o ia razna, gândește-te că e ceva normal și că asta li se întâmplă tuturor. Chiar și vorbitorii profesioniști întâlnesc astfel de probleme, numai că lor le este mai ușor să treacă peste ele, tocmai pentru că au făcut asta de nenumărate ori. Ce ne spune asta? Că experiența se acumulează încercând. Cu cât ieși mai des să vorbești în public, cu atât vei fi mai familiarizat cu efectele acestui proces. Ieși din zona de confort ori de câte ori ai ocazia și nu rata nicio oportunitate care te-ar putea pune într-o postură dificilă. Nu uita: nimeni nu s-a născut un vorbitor de performanță. Poți reuși prin muncă și determinare.

Vrei să îți schimbi job-ul sau vrei o promovare? Urmează un curs de dicție.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *