De ce sunt importante dicția și vorbitul în public la job

De ce sunt importante dicția și vorbitul în public la job

Când vine vorba de vorbit, vorbitul în public nu este o abilitate ușoară. Unii oameni sunt în mod natural buni, iar alții trebuie să lucreze. De aceea există cursuri și grupuri de specialitate care să îi ajute pe oameni să-și îmbunătățească abilitățile de vorbit în public.

 

Când auzim termenul de „vorbit în public”, ne gândim în general la a sta în fața unei mulțimi, în fața unui public făcând prezentări. Ei bine, vorbitul în public (care implică obligatoriu o dicție pe măsură) ne poate ajuta la job sau chiar la obținerea unui job nou. De ce? Pentru că la orice interviu de angajare tu te vei prezenta pe tine însuți. Și trebuie să fii perfect. Trebuie să ai o dicție bună, să ai o ținută corespunzătoare, cunoștințe pe măsură și nu în ultimul rând să știi să ții discursul până la capăt și să poți improviza oricând vor apărea elemente neprevăzute.

 

Cum poți obține o promovare datorită tehnicii de a vorbi în public

Cu cât lucrezi mai mult la abilitățile tale de a vorbi vei dobândi mai multă relaxare, vei comunica mult mai bine și încrederea va crește (lucruri esențiale pentru avansarea în carieră). Dicția de asemenea dezvoltă încrederea în sine, ceea ce va face un proiect să fie mult mai ușor de realizat.

S-ar putea să faci cea mai bună treabă într-o organizație, să fii cel mai bun, dar dacă nimeni nu știe asta, nu te va ajuta să progresezi în cariera ta. Soluția: vorbește! Dar fă-o la momentul potrivit, în locul potrivit, în modul corect.

 

Cum putem comunica mai bine cu șeful sau cu colegii

Nu te baza pe e-mail și tehnologie. În schimb poți  deveni un „comunicator” puternic dacă vei vorbi față-în-față și dacă vei afla importanța tonului și a limbajului corporal. Multe sarcini și proiecte eșuează din cauza comunicării ineficiente. De aceea este important să practicăm. Cu cât practicăm mai mult mesajele și feedback-ul clar, cu atât va deveni mai ușor.

 

Un vorbitor bun este un ascultător bun care acordă o atenție deosebită publicului sau celor cu care va vorbi  și este receptiv la feedback. Este important să observi indicii nonverbale, cum ar fi contactul vizual și limbajul corpului, pentru a citi un individ sau un public, pentru a vedea dacă sunt implicați.

 

Cum poți negacia/influența mai ușor

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când încerci să-i influențezi pe ceilalți este să cunoști publicul și nevoile acestuia. Este important să acționezi cu încredere, chiar dacă nu te vei simți încrezător. Lăsa-ți pasiunea să se arate ! Fii organizat, clar și concis. Învață să vorbești în mod eficient, improvizând. Colaboratorii, și mai ales șeful tău, vor ști dacă nu ești pregătit. „Influența” nu este despre tine, vorbitorul, ci este vorba despre ce poți face pentru a rezolva o problemă pentru public/audiență.

 

Deci să vorbim! Să ne concentrăm, să analizăm, să avem încredere în noi. Arta de a vorbi în public presupune muncă și de asemenea experiență. Așa că poți exersa în fiecare zi. Dicția rămâne instrumentul de bază fără de care nu am putea realiza toate aceste lucruri.

Pentru a fi sigur pe tine în orice moment poți încerca cursurile de dicție, cursurile de voice-over, cărțile (cititul cu voce tare, ascultare), cursuri de dezvoltare personală sau reconversie profesională.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *