De ce este vorbitul în public atât de greu? – 7 motive

De ce este vorbitul în public atât de greu? – 7 motive

A vorbi în public este greu pentru unii oameni deoarece le este frică să nu fie judecați; sunt prea îngrijorați de ce cred alții despre ei. Indiferent dacă vorbești în fața unei clase, la o conferință sau chiar cu prietenii tăi, vorbitul în public poate fi intimidant. Este important să știi cum răspunde audiența la discursul tău pentru a evalua feedbackul și pentru a face modificările necesare înainte de a oferi o altă prezentare și de a ține alt discurs.

Chiar și cei experimentați, uneori, nu se descurcă bine când urcă pe scenă. De ce? De ce unii indivizi pot să stea în fața a sute sau chiar a mii de oameni, să-și împărtășească ideile și gândurile și să obțină feedback bun, în timp ce alții se luptă să comunice eficient cu una sau două persoane? De ce vorbirea în public este o abilitate atât de dificil de stăpânit?

Înainte de a intra în miezul problemei, este important să înțelegem că vorbitul în public este o provocare, un prilej să evoluăm și să ne cunoaștem mai bine. Vorbitul în public are cu siguranță potențialul de a provoca anxietate și emoții puternice. Frica poate fi atât de intensă încât poate duce la atacuri de panică și alte simptome care vor afecta prestația noastră în fața publicului.

Din fericire, vorbitul în public devine mult mai ușor în timp.

Motive pentru care vorbitul în public este atât de greu

Iată 7 motive pentru care vorbitul în public este atât de dificil pentru unii:

1. FRICA DE EȘEC

Este normal ca oricine să fie îngrijorat că nu se descurcă extraordinar, mai ales în fața unui public numeros. Unora pare să le fie mai mult frică de greșeli, nu de actul în sine. Când vine vorba de vorbit în public, mulți indivizi cărora le este teamă că nu vor reuși simt că trebuie să fie cei mai buni în acele moment pentru a fi acceptați. Ei simt că trebuie să-i impresioneze pe alții pentru a primi aprobarea lor, motiv pentru care pun o presiune imensă asupra lor – presiunea de validare.

Cu toate acestea, această teamă de eșec face să fie mai dificilă ca persoana în cauză să devină un vorbitor mai bun. Primul pas este să devii conștient de această frică și să-i recunoști existența. Odată ce un vorbitor este mai conștient de temerile lui, poate începe să se ocupe de ele, mai degrabă decât să le ignore.

 

2. TIPUL DE PERSONALITATE

S-ar putea să ți se pară mai dificil în funcție de tipul tău de personalitate, dar este o abilitate care se învățată și cu siguranță poți deveni competent în acest sens.

Cu toate acestea, s-a demonstrat că persoanele extrovertite sunt mai predispuse să se bucure de vorbitul în public, să fie încrezătoare. Prin natura lor au mai multe șanse să înțeleagă sentimentele publicului și să se conecteze cu ei. De asemenea, au mai multe șanse să înțeleagă limbajul corpului, intonația și multe alte aspecte care îi ajută să fie buni vorbitori.

Persoanele cu un tip de personalitate introvertită, pe de altă parte, au mai multe șanse să evite a vorbi în public în favoarea unor locuri mai mici, cu mai puține persoane. Dorința lor de a vorbi doar cu un grup mic de oameni înseamnă că au mai puțină experiență în fața unor grupuri mari. De asemenea, este mai probabil să devină anxioși atunci când vorbesc sau să nu știe cum să reacționeze.

Vestea bună este că abilitățile de a vorbi în public pot fi învățate de oricine, chiar și de cei cu caracteristici introvertite. Oamenii trebuie să realizeze că își pot depăși teama de a vorbi în public.

 

3. IMPREVIZIBILITATEA

Indiferent dacă ai susținut deja o prezentare în aceeași sală, încă există un nivel inexplicabil de incertitudine când vine vorba de modul în care oamenii vor reacționa sau se vor comporta atunci când prezintă. Nu putem fi 100% siguri de rezultat, ceea ce face ca vorbirea în public să fie un efort imprevizibil. Pentru unii, această imprevizibilitate provoacă un nivel crescut de anxietate sau stres, ceea ce duce la o experiență negativă.

Uneori, când vorbești în fața unui public, oamenii te vor judeca după aspectul tău, felul în care vorbești, alegerile tale vestimentare și multe altele. Alții ar putea găsi unul sau două lucruri pe care să se concentreze, astfel încât să poată avea despre ce să vorbească mai târziu cu prietenii lor sau comenta pe rețelele sociale. Dacă simți că publicul emite judecăți despre tine, este firesc să te simți inconfortabil și să nu mai dorești să prezinți sau să discuți anumite idei. Dar nu trebuie să renunți.

 

4. BLANCURI

Uneori, oamenii sunt atât de emoționați când vine vorba să țină un discurs, încât mintea lor devine goală și simt că e aproape imposibil să vină cu ceva bun de spus pe loc, să fie spontani. Chiar dacă ai ținut multe discursuri înainte, există totuși un element de imprevizibilitate atunci când intri în lumina reflectoarelor, deoarece fiecare prezentare necesită un set diferit de variabile pentru a deveni una reușită.

 

5. PUBLICUL

Chiar și atunci când prezentarea este bine pregătită și gândită, este totuși posibil ca publicul să nu fie deloc receptiv. În unele cazuri, acest lucru se poate datora unor circumstanțe externe, care nu depinde de tine. De exemplu, ar putea exista o problemă cu echipamentul folosit pentru a fi auzit, imaginile de pe ecran etc., lucruri care ar face ca unii membri ai publicului să nu poată vedea sau auzi informații importante. În alte cazuri, ceea ce este împărtășit ar putea merge pur și simplu împotriva convingerilor personale ale unor membri ai publicului.

 

6. MIZELE

Când vorbim în public, există un nivel de control în ceea ce facem și în modul în care ne prezentăm, deoarece știm că mulți oameni stau cu ochii pe noi. Acest nivel mai ridicat de control tinde să provoace mai mult stres pentru mulți vorbitori care nu au încredere în abilitățile lor. Indiferent dacă vorbești la un eveniment al companiei, la o lansare de carte, la o ședință sau la o conferință academică, mizele tind să fie mai mari atunci când oamenii te urmăresc îndeaproape.

 

7. AȘTEPTĂRILE

Majoritatea oamenilor se tem să vorbească în public pentru că își lasă propriile așteptări să preia controlul. Dacă dorești să îți depășești teama de a vorbi în public, este important să-ți gestionezi în mod eficient așteptările pentru a te bucura de experiențe mai bune în viitor. Când ai așteptări prea mari doar vei îngreuna lucrurile. De aceea, este important să-ți gestionezi în mod eficient așteptările înainte, în timpul și după prezentare. Nu este nevoie să pui presiune inutilă asupra ta, care poate duce la o experiență proastă pentru toată lumea.

 

CONCLUZIE

Cu cât o persoană vorbește mai des în public, cu atât devine mai încrezătoare. Cu toate acestea, nu toată lumea poate sări direct în mijlocul reflectoarelor și să susțină un discurs coerent. A vorbi în public pare greu pentru că ne comparăm cu alți oameni mai experimentați și credem că nu suntem la fel de buni ca ei.

De fapt, putem deveni mai buni decât ei dacă exersăm! Acesta este motivul pentru care este important să-ți amintiți aceste lucruri atunci când vorbești în public: 

  • Nu te grăbi
  • Variază tonul, viteza și ritmul
  • Fii pasionat de subiect
  • Tratează publicul ca pe prietenul tău cel mai bun

Odată ce ți-ai depășit teama de a vorbi în public, vei descoperi că este una dintre cele mai puternice abilități pe care le deții. Este o abilitate care îți permite să-i ajuți pe alții în multe feluri. Să presupunem că vrei să ai succes în afaceri sau să te bucuri de o carieră care nu are legătură directă cu vorbitul în public. În acest caz, vei descoperi că abilitățile tale de comunicare sunt o resursă vitală în timp ce negociezi contracte, rezolvi probleme și iei decizii.

 

foto: Pexels


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *