De ce este importantă gramatica?

De ce este importantă gramatica?

Gramatica pune bazele unei comunicări eficiente. La fel cum un fir de telefonie configurat necorespunzător poate provoca zgomot în timpul unei conversații telefonice, gramatica necorespunzătoare poate afecta, de asemenea, sensul și claritatea unui mesaj pe care vrem să-l transmitem.

Unele erori frecvente sunt reprezentate de structura necorespunzătoare a propoziției, acordul greșit între părțile de propoziție, punctuația, ortografia etc. Chiar și ceva la fel de simplu ca o virgulă poate schimba complet sensul unei propoziții. De exemplu: „Hai să mâncăm copii!”/ „Hai să mâncăm, copii”.

Chiar dacă trăim într-o lume în care semnele par să dispară și cratimele nu mai au așa importanță, este important să nu ne dezicem de aceste obiceiuri și să le folosim cu încredere de fiecare dată chiar dacă cei din jurul nostru nu o fac.

Gramatica face conținutul scris mai lizibil și, la rândul său, mai interesant. Dacă este trebuie să modifici în mod repetat propozițiile în timp ce citești sau vorbești, fluxul devine perturbat și implicarea în conversație este bruiată.

 

Cum ne ajută gramatica în viața de zi cu zi?

Aptitudinile gramaticale sunt utile în toate aspectele vieții, de la educație la leadership și de la viață socială la oportunități de angajare. La fel de importante sunt și acasă, unde copiii învață modelele gramaticale de la părinți și familie. Dacă este învățată incorect, gramatica pune următoarea generație într-un dezavantaj.

 

Aptitudinile gramaticale sunt importante pentru a fi un lider eficient. Abilitățile de comunicare sunt indispensabile pentru a oferi în mod eficient ghidare și pentru a avea o capacitate de a conduce. Și atunci când vrei să scrii o scrisoare către o persoană importantă sau o instituție, felul în care scrii contează foarte mult. Practic gramatica spune totul despre tine.

O gramatică corectă este esențială și pentru înțelegerea altor limbi, precum și pentru învățarea unei limbi noi, deoarece toate limbile respectă tipare gramaticale.

De la lucrările scrise la CV-uri, erorile gramaticale îndepărtează imediat puterea dorită necesară pentru a dobândi un aliat pe o problemă sau o invitație pentru un interviu de muncă. În ambele situații, inconsistențele gramaticale fac ca imaginea ta să nu fie atât de bună în fața altor persoane.

 

Gramatica corectă este un instrument valoros pentru succes în multe domenii ale vieții. Nu este un instrument pentru segregare, ci un instrument pentru deschiderea ușilor prin a fi auzit și înțeles mai clar.

În concluzie, la fel cum regulile sunt necesare în situațiile de zi cu zi, regulile gramaticale sunt de asemenea esențiale în viața de zi cu zi pentru claritatea sensului și a intenției.

 

Și dacă ți-ai exersat gramatica, este timpul să-ți exersezi și dicția, deoarece mesajul pe care-l transmiți trebuie să fie înțeles de toată lumea. Mai mult, dicția este cartea ta de vizită. Cu o dicție pe măsură oamenii vor veni spre tine, te vor asculta cu mai multă încredere și îți vor valida ideile.

 

Click AICI pentru a comanda Manualul de dicție „Șase sași în șase saci” – de Carmen Ivanov

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *