De ce este important să vorbim și să scriem corect?

De ce este important să vorbim și să scriem corect?

De ce trebuie să știm să vorbim corect? Este atât de important acest lucru în ziua de astăzi? Da, este vital. Și a ști să vorbești corect implică și a ști să scrii corect.  Comunicarea nu se bazează doar pe farmecul personal și pe înțelegerea defectuoasă a unor sunete. Comunicarea eficientă înseamnă dicție, ascultare activă, claritate și feedback. Dacă nu ești capabil să livrezi un mesaj corespunzător, răspunsul pe care îl vei primi înapoi nu va fi unul satisfăcător.

O vorbire defectuoasă duce la o scriere incorectă, iar dacă cel care vorbește incorect lucrează la o companie care face campanii de publicitate ajungem la rezultate ca cele din imagine în care scriem: “promit să fiu primul la șcenă”
Panoul publicitar poate fi văzut în Vama Veche și probabil și în alte locuri în care compania Iqos a decis că e cazul să își facă reclamă.
Foto: Mihai Axinte

Deși comunicarea non-verbală se regăsește în procent de peste 50%, avem nevoie de cuvânt. Cuvântul înseamnă putere, energie și cu ajutorul lui putem forma fraze, propoziții, etc. Marii oratori s-au folosit de cuvânt pentru a schimba lumea, așadar comunicarea nu înseamnă câteva vorbe. De aceea este important să știm să comunicăm.

 

Dacă vorbirea va fi superficială, aceasta va afecta și scrierea. Nu putem scrie la fel cum vorbim. Și dacă nu pronunțăm cum trebuie sunetele, scrierea va avea de suferit. Dicția ne ajută să pronunțăm corect toate sunetele și să avem o comunicare cât mai clară și eficientă. Dacă nu pronunțăm corect, din păcate, vom ajunge să scriem la fel cum pronunțăm.

Cuvântul „șcenă” nu există în dicționar. Și tot mai mulți oameni fac greșeala de a-l pronunța cu „ș” în loc de „s”. Dacă nu știm să pronunțăm clar și corect un sunet sau un cuvânt se va ajunge la o greșeală de genul acesta. Mai ales în condițiile în care reprezinți o companie mare, este inadmisibil să comiți o eroare de tipul acesta.

Dicționarul definește dicția ca fiind gradul de claritate și distinctivitate a pronunțării în vorbire. Vorbirea îmbunătățește clar sunetul vocii, oferindu-ți o „imagine vocală” mai reușită. Pe măsură ce vorbești cu încredere și credibilitate, lași o impresie de durată și pozitivă.

 

COMANDĂ ACUM MANUALUL DE DICȚIE „ȘASE SAȘI ÎN ȘASE SACI”

 

 

 

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *