De ce au nevoie copiii de dicție

De ce au nevoie copiii de dicție

Cu toții ne dorim și ne imaginăm tot ce e mai bun pentru copilul nostru. Ne așteptăm chiar să ne depășească, să fie mai bun decât sunt părinții săi, mai apreciat, mai lăudat, mai deștept și cu mai mult succes. Dar pentru asta, pe lângă educație, trebuie să avem în vedere și modul în care el comunică, adică dicția celui mic. Pentru că modul în care vorbește un copil oglindește și nivelul de educație și volumul de cunoștiințe ale sale.

Pronunție deficitară pentru 99% dintre copii

Se știe că orice copil are carențe în ceea ce privește pronunția diverselor sunete, mai ales în perioada în care copilul își dezvoltă vocabularul sau în perioadele de dinainte și imediat de după schimbarea dințor de lapte.

Am auzit cu toții inversiunile amuzante de genul: lomocotivă. De asemenea, cele mai des întâlnite probleme în pronunția copiilor sunt consoanele: L, R, Ș, S, Ț, J, Z, deoarece sunt sunete mai complicat de pronunțat și sunt înlocuite natural de cei mici cu alte sunete pe care deja le pot pronunța. Cel mai adesea auzim L în loc de R în toate construcțiile lingvistice folosite de cei mici.

Exemple: lață – în loc de rață, lândunică – în loc de rândunică, ș.a.m.d.

Exercițiile de dicție pot rezolva aceste probleme foarte ușor, cu practică de minimum 15 de minute pe zi, fără vizite regulate la logoped. Este suficient să achizițonați un manual de dicție (care costă cât două ședințe la logoped) și să vă dedicați 15 minute pe zi pentru a exersa cu micuțul dumneavoastră.

POȚI COMANDA DE AICI MANUALUL DE DICȚIE PENTRU COPII STRĂFURNICA, ÎN CĂUTAREA ATLANTIDEI

FB-STRFRN-Cover_01

Dincolo de pronunție

Dicția nu înseamnă doar pronunție: atunci când vorbim despre o dicție bună vorbim de melodicitatea cuvintelor, de intonație, de ritm și, evident de pronunție. Degeaba copilul rostește toate sunetele perfect, dacă vorbește atât de repede încât nu poate fi urmărit de ceilalți.

Cel mai important aspect este însă faptul că un copil care are o dicție bună, va avea întreaga atenție a adulților, se va face remarcat, va prinde încredere în sine, își va mări bagajul lingvistic, va avea rezultate foarte bune la grădiniță sau școală și va fi foarte tentat, inconștient, să vorbească mai mult, pentru a fi mereu în centru atenției pentru a primi admirația și laudele celor din jurul său. Cu alte cuvinte va intra în viața de adult cu maximă putere și fără niciun fel de inhibiții.

POȚI COMANDA DE AICI MANUALUL DE DICȚIE PENTRU COPII STRĂFURNICA ȘI PRIETENII SĂI

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *