De ce ai nevoie când vrei să îți faci propriul podcast?

De ce ai nevoie când vrei să îți faci propriul podcast?

Vrei să îți lansezi un podcast și nu știi de unde să începi? În articolul de astăzi ți-am pregătit o listă cu o parte din lucrurile de care ai nevoie când vrei să îți faci propriul podcast.

Dicția și felul în care vorbești sunt două elemente care vor influența puternic impactul pe care îl va avea emisiunea ta.

Iată șapte sfaturi care te vor ajuta:

#1 O idee

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să găsești o idee  sau o nișă pe care să îți construiești podcastul. Un astfel de conținut are avantajul că este foarte potrivit pentru comunitățile care au activități nișate, cum ar fi fotografia, pescuitul, alpinismul sau chiar dicția.

#2 Un format

Apoi trebuie să stabilești un format. Fie că vrei să faci interviuri, discuții libere ori o emisiune proprie în care să îți prezinți chiar tu punctul de vedere pe o temă anume, este important să urmezi măcar o perioadă proiectul în felul în care stabilești la început. La fel ca la televizor, când formatele se schimbă doar după ce trece un sezon.

Te poți inspira din emisiunile radio, care au rubrici diverse, muzică și jingle-uri.

#3 Un nume

Următorul pas este să găsești un nume. Numele trebuie să fie scurt și puternic, astfel încât să rămână imprimat în mințile oamenilor. Trebuie să fie și sugestiv, să te trimită cu gândul la tematica podcastului. Te poți inspira, fără să copiezi, de la felul în realizatorii de podcast cunoscuți și-au numit emisiunile.

#4 Echipament și studio

În foarte multe domenii nu contează, cel puțin la început, echipamentul pe care îl folosești. Poți inclusiv să testezi impactul podcastului tău folosind telefonul mobil și o încăpere cu cât mai puțin ecou.

Dacă lucrurile sunt mai complexe, ar trebui să alegi două microfoane unidirectionale, o masă, două stative și o încăpere antifonată pe cât posibil. Pe parcurs îți vei da seama că ai nevoie și de un mixer de sunet.

#5 Procesare audio

Procesarea contează foarte mult, mai ales dacă podcastul tău va avea rubrici, muzică și jingle-uri. Audacity și Adobe Audition sunt două programe foarte potrivite și pentru care găsești tutoriale pe internet.

#6 Dicție

În afara aspectelor tehnice, când construiești un proiect de acest fel mai contează și alte lucruri. Dicția este esențială, mai ales dacă păstrezi formatul clasic de podcast, adică doar audio. Trebuie să îți folosești doar vocea pentru a-i captiva, distra și informa pe cei care te ascultă.

Trebuie să pronunți toate cuvintele până la capat, să pui accentele unde trebuie și să folosești o respirație din diafragmă. De asemenea, contează și ritmul în care vorbești sau citești.

Poți încerca câteva exerciții de dicție din manualul „Șase sași în șase saci”, de Carmen Ivanov – disponibil AICI.

CURS DE DICȚIE

#7 Abilități de voice-over

Cu ajutorul vocii poți transmite informații prețioase. Poți transmite empatie, siguranță, optimism, tandrețe sau orice altă emoție îți dorești să împărtășești cu ceilalți.

Acest aspect ține de felul în care vocea este lucrată prin exerciții bine alese. Mai multe poți învăța la un curs de voice-over marca Dicție.ro

Foto: Pexels

Vrei să îţi auzi vocea pe reclame? Nou curs de voice-over

Te atrage meseria de voice-over? Vrei să îţi auzi vocea pe reclame? Vrei să lansezi un podcast şi vrei să mai lucrezi la felul în care îţi sună vocea?

Carmen Ivanov (TANĂNANA), Mihai Crăciun și Alex Tuhuț (Kiss FM) te introduc în lumea „vocilor”. Un nou curs de VOICE-OVER, marca Dicție.ro, se desfășoară între 04-05 iunie 2022.

Cursul este structurat astfel: 12 ore de învățare dintre care 20% teorie, 80% practică în fața microfonului.

ÎNSCRIERE:

CURS DE VOICE-OVER


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *