Cuvântul anului 2021

Cuvântul anului 2021
Pandemia nu s-a terminat, din păcate. Din ce în ce mai multe cuvinte au apărut în ultimul an. Dacă pronunțam înainte anumite cuvinte la nevoie, pe altele am ajuns să le pronunțăm zilnic.  Doar Oxford ​​și Collins își decid în fiecare an cuvântul anului.
Conform Dicționarului Oxford (Oxford English Dictionary), cuvântul anului 2021 este: VAX.

Alegere cuvântului a fost evidentă deoarece a avut cel mai mare impact în ultima perioadă. A apărut în jurul anului 1980. Până acum a fost rar utilizat, astăzi este pe buzele tuturora.
Mulți de așteptau ca „pandemie” să fie cuvântul anului. Se pare că nu, însă,  utilizarea cuvântului  a crescut cu peste 57.000% anul acesta.
Vax și vaxx: sunt acceptate ambele  forme, dar cea cu un singur x este mai folosită.
Definiţiile Oxford English Dictionary pentru „vax”:
  • un vaccin sau vaccinare; tratarea (cuiva) cu un vaccin pentru a produce imunitate împotriva unei boli, a vaccina;
  • vaxxie – o fotografie făcută în timpul sau imediat după vaccinare, mai ales împotriva Covid-19, şi distribuită online, un selfie de vaccinare;
  • anti-vax – opus vaccinării;
  • anti-vaxxer – o persoană care se opune vaccinării;
  • double-vaxxed – cel care a fost vaccinat cu două doze de vaccin.

VACCIN

Cuvântul „vaccin” ne amintește de latinescul „vaccinus” care înseamnă: de vacă. Cuvântul se referă la un ser descoperit de medicul englez Jenner, în 1786 denumit „vaccină”. Serul era extras dintr-o pustulă care se dezvolta pe ugerul vacilor bolnave de vărsat și, dacă era injectat apăra de vărsat.
Oxford Languages a precizat că resursa sa lingvistică adună conţinut nou care este actualizat zilnic şi conţine peste 14,5 miliarde de cuvinte care sunt analizate.

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *