Cuvântul anului 2020

Cuvântul anului 2020

Este o perioadă dificilă și auzim în fiecare zi cuvinte care mai de care noi, nemaiauzite sau despre care credeam că nu le vom folosi atât de des. Pe lângă cuvinte ca „pandemie”, „coronovirus”, „distanțare socială”, astăzi vorbim despre cuvântul anului 2020: microplastic.

Acest cuvânt a ajuns din ce în ce mai des pe buzele oamenilor. Deși nu este încă introdus în DEX sau DOOM, cu siguranță acesta va intra în versiunea următoare a dicționarelor.

Accademia della Crusca, cea mai importantă instituție de cercetare a limbii italiene și cea mai veche academie lingvistică din lume, a propus acest cuvânt pentru a intra în secțiunea „cuvinte noi”. De asemenea, cuvântului i s-a dedicat o pagină întreagă.

Având în vedere încălzirea globală și poluarea planetei, problema microplasticelor a ajuns să fie dezbătută în fiecare colț al planetei. Cercetătorii spun că omul este cel care a pornit această dispersie a deșeurilor atât terestru, cât și acvatic, iar microplasticul „se răzbună”, întorcându-se ca un boomerang, sfârșind în apa potabilă pe care o bem și afectând grav ecosistemele.

Iată și definiția dată de Accademia della Crusca: „particule din materiale plastice cu dimensiuni cuprinse între 0,1 și 5000 micrometri produși ca atare sub formă de granule sau microsfere (microplastice primare) sau care rezultă din procesele de degradare a deșeurilor de plastic mai mari (microplastice secundare)”.


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *