Cum ți se modifică vocea atunci când faci radio

Cum ți se modifică vocea atunci când faci radio

Când faci radio, vocea ta trece prin câteva transformări care pot fi naturale, antrenate sau tehnice, pentru a se adapta contextului și publicului. Aceste schimbări sunt menite să facă vocea mai clară, mai expresivă și mai plăcută pentru ascultători. Atunci când ascultăm o persoană care a vorbit la microfonul de radio de multe ori, constatăm că are o voce plăcută și carismatică. Ce învățăm la Cursul de Radio de la Dicție.ro și cum se modifică vocea? ÎNSCRIE-TE AICI!

  1. Adaptările naturale și antrenamentul personal pentru vocea de radio

Când vorbești la radio, îți adaptezi natural vocea pentru a transmite profesionalism și a capta atenția ascultătorilor. Iată câteva aspecte:

  • Dicție clară și pronunție precisă: Vorbitorii la radio acordă mai multă atenție articulării corecte a cuvintelor pentru ca mesajul să fie inteligibil. Consoanele devin mai clare, iar vocalele sunt bine definite. Dacă simți că sunetele nu sună corect poți face exerciții de dicție cu ajutorul manualului Șase sași în șase saci, de Carmen Ivanov.
  • Tonul și intensitatea: Se dezvoltă un ton cald și prietenos, dar ferm, pentru a menține interesul. Intensitatea este ajustată pentru a nu suna prea tare sau prea încet.
  • Pauzele și ritmul: În radio, viteza de vorbire este controlată – nu prea rapid, pentru a evita confuzia, dar nici prea lent, pentru a nu plictisi. Pauzele sunt utilizate pentru efect și pentru a lăsa ascultătorilor timp să proceseze informația.
  • Respirația controlată: Vorbitorii învață să-și gestioneze respirația astfel încât să evite gâfâitul, sunetele de inspirație excesivă și să susțină frazele lungi fără întreruperi.

Cursul de Radio începe pe 18 februarie 2025 – durată: trei luni

  1. Schimbările induse de microfon și tehnologia audio 

Tehnologia joacă un rol important în modul în care vocea este percepută la radio:

  • Microfoane de calitate: Microfoanele utilizate în studiourile de radio sunt concepute să capteze claritatea și bogăția vocii, reducând zgomotul de fundal. Ele accentuează anumite frecvențe care fac vocea să sune mai „plină” sau mai „caldă”.
  • Procesare audio:
    • Egalizare (EQ): Frecvența joase a vocii (bass-ul) este amplificat pentru a da un sunet mai profund, iar frecvențele medii și înalte sunt ajustate pentru claritate.
    • Compresor: Un compresor audio reduce variațiile de volum, făcând vocea să sune uniform, chiar dacă vorbitorul ridică sau coboară vocea.
    • De-esser: Sunetele ascuțite, precum „s” și „ș”, sunt estompate pentru a nu deranja ascultătorii.
  1. Atitudinea vocală și emoția transmise

Vocea unui prezentator de radio este modelată și de emoțiile și intențiile pe care dorește să le transmită. De exemplu:

  • Voce energică și entuziastă: Folosită pentru emisiuni matinale, drive time sau ediții speciale, cu tonalități mai înalte și o dicție mai „jucăușă”.
  • Voce calmă și liniștitoare: Folosită pentru emisiuni de seară, cu tonalități mai joase și un ritm mai lent. De altfel, aici și intervenșiile la microfon sunt mai scurte decât în timpul zilei sau în matinal.
  • Voce autoritară: Adesea întâlnită la știri sau dezbateri, cu o proiecție puternică și un ritm calculat.Aici avem nevoie de hotărâre în voce pentru ca ascultătorul să fie convins de veridicitatea evenimentelor prezentate la microfon.
  1. Obiceiuri și tehnici vocale dezvoltate

Vorbitorii la radio își antrenează constant vocea:

  • Fac exerciții pentru respirație diafragmatică, pentru a susține o proiecție vocală puternică.
  • Încălziri vocale zilnice pentru a evita răgușeala. (le găsiți în manualul de dicție Șase sași în șase saci, la pagina 69)
  • Conștientizarea posturii corporale, deoarece o postură dreaptă îmbunătățește rezonanța vocii. De asemenea postura în fața microfonului este importantă pentru că dacă vorbim pe lângă microfon există o mare șansă ca vocea receptată să fie mult mai slabă în intensitate.
  • Evitarea unor obiceiuri dăunătoare (precum consumul de băuturi reci sau vorbitul pe un ton nepotrivit).
  • Evitarea unor expresii repetitive, atenția la limbajul folosit și evitarea alăturării de cuvinte nepotrivite care pot duce la producerea de cacofonii.
  1. Monitorizarea vocii în timp real

La radio, prezentatorii au un monitor al vocii lor prin căști. Astfel, pot ajusta imediat tonalitatea, volumul sau ritmul dacă simt că nu sună bine. La cursurile de radio susținute de lectorii dicție.ro vă oferim posibilitatea de a exersa la microfon chiar în studioul de radio de la sediul nostru.

Așadar, vocea pe care o auzi la radio este rezultatul unei combinații între ore pregătire personală, adaptare naturală și intervenții tehnologice. Totul este conceput pentru a face mesajul cât mai captivant, ușor de înțeles și plăcut pentru ascultători!

Vă așteptăm la cursuri!


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Vizualizari : 298

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *