Cum se produc sunetele?

Cum se produc sunetele?

A vorbi, deși pare la îndemâna oricui, este un proces complex și fascinant în același timp. Un proces plin de macanisme care ajută sunetul să se formeze. Fiecare mecanism trebuie îngrijit, altfel ne putem confrunta cu probleme de vorbire,

 

Producerea vorbirii implică 3 procese:

Inițierea: punerea aerului în mișcare prin tractul vocal;

Fonațiunea: modificarea fluxului de aer pe măsură ce trece prin laringe (~ intonație);

Articularea: modelarea fluxului de aer pentru a genera anumite tipuri de sunet (~ modul în care vorbești);

 

Dacă vorbim despre producerea vorbirii, trebuie să luăm în calcul următoarele concepte:

VOCEA

În limba română avem atât sunete vocale, cât și sunete „ne-vocale” sau surde. Un sunet se încadrează în una dintre aceste categorii în funcție de modul în care se comportă corzile vocale atunci când este produs sunetul respectiv.

CONSOANE

Consoanele pot fi: vocale/sonore (sunete care implică vibrații ale corzilor vocale atunci când sunt produse) – b, d, g, v, z, m, n; ne-vocale/surde (sunete care sunt produse fără vibrații ale corzilor vocale) – p, t, k, f, s, ş;

VOCALE

Dacă vorbim despre vocale, facem o altfel de clasificare. Așadar, putem avea: vocale închise (i, î/â, u), medii (e, ă, o), deschise (a) – dacă vorbim despre gradul de deschidere a gurii (spaţiul dintre limbă şi palat); anterioare (e, î/â, i) și posterioare (a, ă, o, u) – dacă vorbim despre locul de articulare; rotunjite (o, u) și nerotunjite (a, ă, e, i, î/â) – dacă vorbim despre rotunzirea buzelor.

 

LOCUL DE PRODUCERE

Tractul vocal este format din diferite secțiuni, care joacă un rol esențial în producerea vorbirii. Aceste secțiuni se numesc articulatori și fac posibilă sunetele vorbirii.

  • Articulatorul activ
  • Articulatorul pasiv

 

Diferitele locuri de articulare din tractul vocal:

➡ Bilabial: sunetele bilabiale implică buzele superioare și inferioare. La producerea unui sunet bilabial, buzele intră în contact între ele pentru a forma o constricție eficientă –  p, b, m sunt sunete bilabiale.

 

➡ Labiodental: sunetele labiodentale implică buza inferioară și dinții superiori care intră în contact unul cu celălalt pentru a forma o constricție eficientă – f, v.

 

➡ Dental: sunetele dentale implică vârful limbii (articulator activ) care face contact cu dinții superiori pentru a forma o constricție – „th” englezesc („think”, „the”).

 

➡ Alveolar: sunetele alveolare implică porțiunea frontală a limbii care face contact cu creasta alveolară pentru a forma o constricție eficientă – t, d, n, l, s.

 

➡ Palatin: sunetele palatine se fac cu corpul limbii (partea mare și cărnoasă a limbii). Corpul limbii se ridică spre palatul dur pentru a forma o constricție eficientă – j.

 

➡ Velar: sunetele velare se fac atunci când partea din spate a limbii se ridică spre palatul moale – c, g.

 

MODUL ÎN CARE VORBEȘTI/ARTICULEZI

În termeni simpli, modul de articulare se referă la modul în care se realizează sunetul, spre deosebire de locul în care este realizat. Sunetele diferă în funcție de modul în care sunt produse. Când unul dintre mecanismele menționate mai sus nu funcționează, acest lucru se simte. Defectele de dicție se aud imediat. Și, având în vedere că vorbirea și dicția reprezintă cartea noastră de vizită, trebuie să ne asigurăm că fiecare mecanism este uns și funcționează cum trebuie.

 

🗣 Ce cauzează problemele de vorbire?

Vorbirea normală pare a fi făcută fără efort, dar este de fapt un proces complex care necesită sincronizare precisă și control al nervilor și mușchilor. Când vorbim, trebuie să coordonăm mulți mușchi din diferite părți ale corpului și sisteme, inclusiv laringele, care conține corzile vocale, dinții, buzele, limba și gura, inclusiv sistemul respirator care este vital.

Capacitatea de a înțelege limbajul și de a produce vorbirea este coordonată de creier. Deci, o persoană cu leziuni cerebrale cauzate de un accident, accident vascular cerebral sau defect congenital poate avea probleme de vorbire și limbaj.

Unele persoane cu probleme de vorbire, în special tulburări de articulare, pot avea, de asemenea, probleme de auz. Chiar și pierderea ușoară a auzului poate afecta modul în care oamenii reproduc sunetele pe care le aud. Anumite defecte congenitale, cum ar fi un palat despicat, pot interfera cu capacitatea cuiva de a produce o vorbire cursivă și corectă.

 

🗣 Cum sunt tratate problemele de vorbire?

Vestea bună este că „tratamente” precum logopedia, dicția pot ajuta oamenii de orice vârstă să depășească probleme de vorbire.

Dacă ești îngrijorat de vorbirea ta, este important să te informezi și să mergi la specialiști pentru a primi un diagnostic. În cazul în care testele auditive și examenele fizice nu dezvăluie nicio problemă, poți veni la cursurile de dicție pentru a rezolva piedicile în vorbire. Iată cursurile Dicție.ro unde ai posibilitatea de a lucra fie individual, fie în grup.

🗣 Cum te pot ajuta trainerii la Dicție.ro

Trainerul de dicție este instruit să observe oamenii în timp ce vorbesc și să identifice problemele de vorbire. Acesta va căuta tipul de problemă (cum ar fi lipsa de fluență, articulare sau abilități motorii) pe care o are cineva. De exemplu, dacă te bâlbâi, trainerul va examina cum și când o faci.

Trainerul de dicție poate evalua discursul clienților fie prin înregistrare audio/video, fie prin ascultare activă  în timpul conversației. Adunând cât mai multe informații despre modul în care cineva vorbește, acesta poate elabora un plan de tratament care să răspundă nevoilor fiecărui individ. Planul va depinde de lucruri precum vârsta unei persoane și tipul tulburărilor de vorbire.

Cât de des trebuie să urmezi ședințele de dicție va varia – probabil vei începe să mergi destul de des la început, apoi vizitele tale pot scădea în timp. Majoritatea planurilor de tratament includ tehnici de respirație, strategii de relaxare care sunt concepute pentru a te ajuta să-ți relaxezi mușchii atunci când vorbești, controlul posturii și tipuri de exerciții special concepute pentru anumite sunete. Cu cât vei exersa, cu atât vei ajunge să ai încredere mai mare în tine și să scapi de problemele de vorbire.

Într-o lume a comunicării calitatea vorbirii devine deosebit de importantă. Calitatea vorbirii constă în claritatea sunetelor, corectitudinea pronunţiei şi cursivitate. Pentru foarte multe persoane calitatea vorbirii este un aspect deosebit de important în profesia practicată. Tu cât investeşti în imaginea ta?

Manualul de dicție „Șase sași în șase saci” este singura carte de dicție disponibilă astăzi pe piață. Cartea vă oferă cele mai bune și cele mai noi metode de exersare a elementelor dicției: volumul vocii, ritm, pronunție, tonalitate, respirație și dificultăți de articulație, adaptate la cerințele actuale ale pieței. Totodată, în manualul de dicție Șase sași în șase saci, veți descoperi cea mai vastă culegere de exerciții cu peste 300 de aplicații practice.

 


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *