Cum scrie un vorbitor în public, și invers

Cum scrie un vorbitor în public, și invers

Vorbitorii și scriitorii spun povești și, pe cât de puternice sunt instrumentele pe care aceștia le folosesc, stiloul și limbajul au atât de multe în comun.

Scrisă sau rostită, orice poveste are o introducere, un conținut și o încheiere. Cea mai mare provocare pentru un scriitor este să vorbească în public, și invers. Atunci când vorbim în public, la fel ca și atunci când scriem, trebuie să păstrăm aproape aceleași reguli: trebuie să nu folosești foarte multe cuvinte elevate, să fii direct, într-un cuvânt, să fii concis. Însă, fiecare dintre cele două profesii au diferite avantaje și dezavantaje. Principalul avantaj al scriitorului este că acesta are timp mai mult pentru a se documenta și pentru a căuta cuvintele sau cuvântul potrivit într-o frază, spre deosebire de vorbitor care trebuie să fie spontan și să-și aleagă bine cuvintele pe care urmează să le spună. Nu uitați, atunci când vorbești nu ai ‘backspace’ sau ‘delete’. Pentru a nu influența în vreun fel cele două profesii, avantajul vorbitorului este acela că are de partea sa imaginea. Tocmai de aceea mesajul pe care speaker-ul dorește să îl spună va fi transmis cu ușurință datorită imaginii vizuale, datorită slide-urilor și așa mai departe.

De fiecare dată când un scriitor va trebui să țină un discurs în public, așteptați-vă ca acesta să fie scris cap-coadă, și asta nu pentru că nu ar ști ce să spună ci pentru simplul fapt că s-ar simți un pic temător în fața unui public numeros. Dar este în regulă, dacă nu poți să duci discursul pe de rost, este bine să ai un back-up. În general, vorbitorii de performanță știu foarte bine ce au de făcut atunci când trebuie să țină o prezentare. Au bine stabilite toate punctele pe care urmează să le discute și, nu în ultimul rând, discursul lor a fost repetat cel puțin de câteva ori înainte ca acesta să aibă loc.

Simți imediat diferența dintre un vorbitor în public de performanță și un scriitor, însă ceea ce trebuie să știți este că în ambele cazuri, dacă un scriitor trebuie să vorbească în public sau dacă un speaker este pus să scrie, ambii o vor face, ambii pornesc cu un avantaj față de cei care nu se încadrează în cele două categorii


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor și aparține Dictie.ro și Paginarium Publishing SRL. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Adaugă comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *